Et højskolepar med intellektuelt overskud

Et højskolepar med intellektuelt overskud
Karsten Thorborg fylder fredag 80 år. Arkivfoto
NYHED | ABONNENT | 25. NOV 2022 • 10:30
Af:
Jesper Lindstrøm Larsen
NYHED | ABONNENT
25. NOV 2022 • 10:30

Tidligere højskolelærer Jesper Lindstrøm Larsen skriver hyldest i anledning af Karsten Thorborgs fødselsdag.


Karsten Thorborg fylder 80 år den 25. november.

Karsten er nok bedst kendt på Bornholm som tidligere forstander ved Bornholms Højskole, sammen med hans kone Bente fra 1988 til 2005.

Karsten er uddannet historiker og tilbragte de første 10 år af sit arbejdsliv på Historisk Institut ved Københavns Universitet. Det var dengang en brydningstid i universitetsverdenen mellem gamle traditioner overfor nyere, nærmest revolutionære tanker, hvilket i perioder nærmest gjorde området til en kampplads. Karsten selv var da også i en brydningstid ved at komme fra en konservativ embedsmandsfamilie fra Gentofte, og ikke desto mindre dykke ned i en af det moderne gennembruds store personligheder Viggo Hørup.

Karsten søgte at undgå den værdiladede polarisering ved universitetet ved at søge den historiske sandhed i sig selv i sikker forvisning om dens iboende værdi. Blandt andet udfærdigede han og et par kolleger arbejdspapirer til historisk metode, som stadig er i brug ved universitetet.

Karsten-og-Bente

Efter oliekrisen op igennem 70’erne kom der en nedgangstid for universiteterne, og specielt 'brødløse' fag som historie blev hårdt ramt. Dette gjorde, at Karsten skiftede til højskoleverdenen. Han blev først ansat ved Uldum højskole, hvor han var i fem år. Her kom han under vingerne af Poul Erik Søe, som vel kan kaldes for et ikon i højskoleverdenen, og Poul gjorde det nemt for Karsten at finde sig til rette i højskoleverdenen.

Der er et stort spring fra liberale tanker om det moderne gennembrud til Grundtvigs nationalromantiske tanker. For Karsten har springet nok ikke været så stort, da det altid har været dannelse, der har fascineret Karsten, og dannelse har mange veje. Både liberale og romantiske. Efter at være blevet rutineret i højskoletanker og højskoledrift trak det i Karsten at skulle have mere ansvar.

I 1988 blev han forstander på Bornholms Højskole sammen med sin kone Bente. Deres fælles ledelse af skolen var så tydelig, at man næsten altid har "Karsten-og-Bente" på læberne, når man skal nævne ledelsen i den periode. Det blev starten på en hård, men spændende tid for begge. Bornholms Højskole var i 1988 en skole i krise. Skolen havde en stor gældsbyrde, og der trængte til nyorientering og revitalisering på mange områder.

Nåede 17 år som forstander

Efter mange hårde indsatser var Bornholms Højskole i 1999 i godt gænge. Skolen søgte en friluftslærer, og den stilling søgte og fik jeg. Her startede jeg således et seksårigt samarbejde med Karsten-og-Bente. Jeg husker denne tid med stor glæde, og specielt de rammer som Karsten og Bente formåede at skabe på skolen, som muliggjorde, at jeg som lærer kunne udvikle mig, og så kursisterne fik det, de kom efter, og sandsynligvis mere til.

Det intellektuelle og akademiske overskud, som Karsten og Bente kunne præstere i samspil med en aldeles usnobbethed og med værdier om at alle er lige meget værd, var guld værd for mig og for højskolen i denne tid.

I 2005 efterlod Karsten en skole med overskud med en velkørende sommer- og vinterskole, og med en rutineret og samarbejdende medarbejdergruppe. I 2005 gjorde blandt andet en ændring af højskoleloven det klart, at der nu skulle endnu en 'pionertid' til, igen med hårdt arbejde og med nødvendige nyorienteringer. Her mente Karsten, at det var på tide at overlade stafetten til yngre kræfter efter 23 år i højskoleverdenen, heraf 17 som forstander. Karsten gik således på pension i 2005, men fortsatte i bestyrelsen for skolen i en del år. Både Karsten og Bente var i en årrække ligeledes engageret som guider ved Team Bornholm.

Karsten og Bente nyder nu deres otium i deres hus i Aakirkeby sammen med deres fjerde hund, som giver dem mange glæder og mange gåture. Tillykke på dagen.