En aktiv foreningsmand, avismand og bedstefar fylder rundt

En aktiv foreningsmand, avismand og bedstefar fylder rundt
Jens Oskar Pedersen fylder 70 år onsdag. Arkivfoto: Allan Rieck
| ABONNENT | 11. MAJ 2021 • 16:57
| ABONNENT
11. MAJ 2021 • 16:57

FØDSELSDAG

Jens Oskar Pedersen, bedre kendt som JOP, er bredt kendt på hele Bornholm. Onsdag fylder han 70 år, og det fejres med åbent hus i Snogebæk.

JOP har været aktiv hele sit liv, dels som journalist, dels som forenings– og hjemmeværnsmand og ikke mindst i Socialdemokratiet, som han har været glødende forkæmper for siden ungdommen.

Men først og fremmest har JOP været avismand – i alle ordets afskygninger.

Søren Wolff, tidligere chefredaktør på Bornholmeren, har fulgt Jens Oskar Pedersen fra han startede som bydreng på dagbladet Bornholmeren i slutningen af 1960’erne og frem til 1991.

Han skriver:

"Hvis jeg ikke husker meget fejl, startede JOP som bydreng på Bornholmeren. Ikke alle hans forgængere havde været et heldigt valg. Men Jens Oskar, som vi bare kaldte ham dengang, var pligtopfyldende i den store opgave det var, ustandselig at hente og bringe post til Posthuset på Lille Torv og køre ud med tryksager, som var blevet til i avisens såkaldte accidenstrykkeri.

Så det var ikke mærkeligt, at han blev tilbudt et job om bogtrykkerlærling, da han også havde vist interesse for det i tiden som bud. Efter at have lært at trykke de finere tryksager såsom brochurer, visitkort, plakater og lignende, blev han en af trykkerne på den store, gamle rotationspresse, der hver dag væltede godt 6.000 eksemplarer af avisen ud på samlebåndet".

Voldsomt sportsinteresseret

Ved siden af arbejdet var Jens Oskar voldsomt sportsinteresseret, skriver Søren Wolff.

"Han tilbød redaktionen, at han kunne gå til nogle sportsbegivenheder og skrive om dem og på den måde aflaste Johs. Nielsen, der som maskinsætter havde styret sportsredaktionen i en menneskealder.

Efterhånden blev det til mere og mere og i 1972 blev han ansat som sportsjournalist. Det forblev han at arbejde som i 12 år, inden han blev en meget værdsat lokalredaktør i Hasle.

Efter nogle år blev JOP trukket ind til Rønne-redaktionen for at være redaktør på ugeavisen Bornholmer Posten. Da der nogle år senere manglede en redaktionssekretær på avisen, lod han sig overtale til denne opgave.

Jeg har haft fornøjelsen at følge ham fra han startede som bydreng i slutningen af 60’erne, til jeg selv forlod Bornholmeren i 1991. Et hyggeligt samvær på en arbejdsplads, vi begge var meget glade for.

Året efter jeg trådte tilbage, blev han ansat ved Arbejdsformidlingen, og han har påtaget sig masser af opgaver i Hjemmeværnet, i Forsvarsbroderforeningen, i sportens verden og samtidig været en kærlig familiefar i et fantastisk samarbejde med hustruen, Ulla, med hvem han har to drenge, der forlængst er fløjet fra reden".

Kaptajn og farfar

JOP har ved siden af arbejdet bestredet en imponerende lang række af tillids– og foreningshverv, fra håndboldtræner for hold i Bornholmsserien, Danmarksserien og 3. division herrer og damer, til et sæde i Vikings hovedbestyrelse, hvor han også var formand for ungdomsafdelingen.

Derudover har han været formand for Socialdemokratiet i Hasle, kaptajn i Hjemmeværnet, kompagnichef for Hasle Kompagniet og senere Stabskompagniet samt informationschef for det Bornholmske Hjemmeværn.

JOP har de senere år været medlem af Ældre Sagens bestyrelse og er nuværende medlem af Ældrerådet og Borgerforeningen i Snogebæk. Derudover er Jens Oskar Pedersen næstformand i Socialdemokratiet Øst.

Sidst, men ikke mindst, og som det vigtigste, understreger dagens fødselar selv, er JOP farfar til fire dejlige børnebørn og gift med Ulla.

Jens Oskar Pedersen kan træffes hjemme i Jordbærhaven 5 på dagen med kaffe på kanden og (hånd)sprit.