Dødsfald: Louise var et kendt ansigt i Sandvig

Dødsfald: Louise var et kendt ansigt i Sandvig
Louise Wellejus fotograferet på Plejecenter Klippebo, hvor hun tilbragte sine sidste år. Privatfoto
NYHED | GUDHJEM | ABONNENT | 1. AUG 2022 • 15:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | GUDHJEM | ABONNENT
1. AUG 2022 • 15:30

Louise Wellejus, Plejecenter Klippebo i Gudhjem, døde forleden, 101 år.

 

Da Louise Wellejus forleden blev bisat fra Allinge Kirke, lå på kisten det bånd, som hun i sin ungdom fik overrakt som vinder af en skønhedskonkurrence.

Louise Wellejus var i det hele taget noget af et livstykke og var vidt berejst, længe før den slags blev almindeligt. Hun kunne tale både engelsk og fransk. Men hun holdt også fast i, at hun var bornholmer, og børnebørnene elskede, når hun læste op for dem på klingende bornholmsk, fortæller Jesper Hartvig Thomsen fra Aabenraa.

Jesper Hartvig Thomsen betegner sig selv som bonusbarnebarn af Louise Wellejus, der ikke selv fik børn, og han forklarer:

– Min mormor døde ung. Så gik der nogle år, inden morfar, Svend Wellejus, mødte Louise på Strandhotellet i Sandvig, og de to blev gift.

Louise Wellejus, der blev 101 år, boede i sine sidste år på Plejecenter Klippebo i Gudhjem. Men ellers var det Sandvig, der var rammen om hendes liv i mange år. Det var her hun havde sine barne- og ungdomsår, og det var her hun flyttede hjem til, da hun sluttede med at arbejde.

 

En ung Louise Wellejus, der på et tidspunkt vandt en skønhedskonkurrence. Privatfoto

 

Havde udlængsel

Louise Wellejus var fra Holmegård i Sandvig. Hun har tidligere fortalt i Bornholms Tidende om, at hun som barn hjalp på gården med både at luge roer og binde neg. Hun betegnede sig selv som kvart argentiner. Hendes morfar var skipper og mødte i Buenos Aires den kvinde, der blev Louises mormor.

Ligesom morfaren havde Louise også udlængsel, og som 17-årig drog hun til København. Hun blev uddannet barneplejerske på et spædbørnshjem, og på Dronning Louises Hospital lærte hun om børnesygdomme. Herefter fulgte nogle år, hvor hun arbejdede med at passe børn i bedre stillede familier i Göteborg, i London og Paris. Det var år med ferier ved Rivieraen og i Schweiz og andre gode oplevelser, fortalte hun i forbindelse med sin 90 års fødselsdag.

Louise Wellejus havde en idé om at ville tilbage til Paris, da hun under et ophold hjemme i Sandvig sagde ja tak til en dans med den 22 år ældre Svend Wellejus på Strandhotellet, hvor hun hjalp med at passe gæsternes børn.

Landet rundt med kjoler

Svend Wellejus var salgschef i Illum i København. De to faldt for hinanden, og Louise blev også ansat i stormagasinet. De blev gift i 1956 og bosatte sig på Østerbro.

De blev i 1962 selvstændige med egen kjoleforretning i København. De kørte landet rundt i en gammel Humber (engelsk bilmærke, red.), hvor bagsædet var pillet ud, og så var der installeret en bøjlestang til kjolekollektionen. Når de var ude i dametøjsforretningerne, var det Louise som mannequin, der viste kjolerne frem.

Louise og Svend Wellejus flyttede til Bornholm i 1979, da de overtog Louises mors hus på Hammershusvej i Sandvig.

Svend Wellejus døde blot to år senere, 82 år gammel.

Louise Wellejus var et kendt ansigt i Sandvig, hvor hun gerne talte med alle, hun mødte på sin vej, når hun var ude at lufte sin gravhund. Hun nåede at have flere hunde, og de hed altid Vakker, fortæller Jesper Hartvig Thomsen.

Louise Wellejus efterlader sig en bonusdatter og fire bonusbørnebørn samt to niecer.HVOR DRØMMER VI OS HEN? OM KULTUREN

Hvad skal fremtiden være, når det gælder Bornholm og kulturen. En rækker engagerede og vidende eksperter og læsere bidrager med deres bud. Send gerne dine tanker til debat@tidende.dk.

DEBAT | ABONNENT

Ø-kultur?