Dødsfald: Den sidste møller i Aarsdale

Dødsfald: Den sidste møller i Aarsdale
Anton Mikkelsen var tredje generation på Aarsdale Mølle, som han drev fra 1956 til 2003. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 4. MAJ 2021 • 06:45
Holger Larsen
Journalist
| ABONNENT
4. MAJ 2021 • 06:45

DØDSFALD

Anton Mikkelsen drev i 47 år Aarsdale Mølle, og helt frem til 2003 kunne man komme og købe mel, der var malet af korn ved hjælp af vindkraft.

– Jeg tror, at far var en af de sidste, der har lavet mel kommercielt med vindkraft. Andre er startet op igen, hvor det er en fond eller en forening, der står bag, siger sønnen Finn Mikkelsen.

Det var således noget af en æra, der sluttede, da Anton Mikkelsen døde forleden, 93 år gammel. Han var tredje generation på møllen og møllergården, som blev bygget af hans bedstefar, Hans Peter Mikkelsen, i 1877. Siden var hans far, Johannes Mikkelsen, møller.

Anton Mikkelsen var nummer fem af 11 børn. Han startede som helt ung med at hjælpe til på møllen, indtil han skulle aftjene sin værnepligt. Han var i nogle år rundt på andre møller for at lære mere om faget. Han var på Kirkemøllen i Pedersker, på Frydenlund møllen i Rønne og og på Dampmøllen Victoria i Odense, inden han vendte hjem, og i 1956 overtog han Aarsdale Mølle.

Det blev for tungt

Anton Mikkelsen fortsatte arbejdet i nogle år, efter at han var blevet pensionist, selv om tiden var løbet fra mølledriften.

– Far lavede mel, og han valsede byg og havre til travfolk, så møllen har kørt i drift fra 1877 til 2003. Det var til slut bare en hobby, men det blev for tungt for ham. Han havde i mange år haft dårlige ben, og helbredet var ikke længere til alt det støv og knokkel, siger Finn Mikkelsen.

I mange år kunne man ikke kun købe mel ved møllen, men også kartofler og forskellige grøntsager. Anton Mikkelsen drev nemlig også både landbrug og gartneri ved siden af møllen.

– Der var 15 tønder land til, som far selv dyrkede, og så var der en stald til 50 grise, og der var 200-300 høns og ænder og gæs, som blev gjort i stand og solgt til jul, fortæller Finn Mikkelsen.

– Far var stille og rolig, og han var meget arbejdsom. Vi holdt fri om søndagen, men der var ikke noget med at holde ferie, for der var mølle og dyr, der skulle passes.

Anton Mikkelsen mistede i 2003 sin hustru, Gunver, efter 43 års ægteskab. De fik tre sønner, hvoraf den ene, Anders, døde for tre år siden.


Anton Mikkelsen overtog  i 1956 Aarsdale Mølle, som han holdt igang indtil 2003. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

Fjerde generation

Finn Mikkelsen overtog Aarsdale Mølle og møllergården i 2003, men Anton Mikkelsen blev boende på gården næsten frem til sin død.

Finn Mikkelsen står i dag som fjerde generation sammen med sin bror, Jesper Mikkelsen, for at drive og holde møllen ved lige – nu som et stort aktiv for turisterne. Anton Mikkelsen medvirkede også i den nye form for forretning på stedet, idet han på værkstedet fremstillede møller i miniformat, der om sommeren blev solgt til turisterne.

Jesper Mikkelsen forpagter møllen og bygningen ved siden af, hvor han har en souvenirforretning. Entréindtægter til møllen går til vedligeholdelsen af den gamle mølle.

En mølle med vinger

Når Aarsdale Mølle i dag stadig står flot og fuldt funktionsdygtig, giver Finn Mikkelsen æren til sin far og farfar.

– Olien blev billig, og mange steder tog man møllevingerne af og havde en motor til at trække i stedet for at bruge vindkraft. Men min farfar sagde, at han ville ikke have en mølle stående uden møllevinger på, så han brugte mange penge på at vedligeholde den, og det samme gjorde min far, siger Finn Mikkelsen.