'Det er meget vigtigt for mig, at borgerne har ejerskab i butikken'

'Det er meget vigtigt for mig, at borgerne har ejerskab i butikken'
Sonja Christoffersen. Foto: Jacob Jepsen
Fredag 26. marts 2021 • 07:40
Lisbet Holst
Journalist
Fredag 26. marts 2021 • 07:40

DAGENS NAVN: Sonja Christoffersen

Hvad er dine arbejdsopgaver?

– Jeg står for den daglige drift og for at skabe et miljø, som er rart for borgerne og kunderne at være i. Det er meget vigtigt for mig, at borgerne har ejerskab i butikken. De har hver deres område i butikken, som de står for, det kan for eksempel være afdelingen for legetøj. Vores fornemste opgave er at støtte og vejlede, så de føler de bliver dygtige til det og mestrer det. Det er meget forskelligt hvilke kompetencer, den enkelte kommer med, så opgaverne er individuelle.

– Ofte er der personlige årsager til, at man er udenfor arbejdsmarkedet, ofte er det faglige sekundært. Det handler om, at man skal få det bedre. Vi er afklaringssted for alle borgere over 18 år – det kan være et menneske, der lider af angst, depression eller er ramt af en arbejdsskade og helt har opgivet at få en plads på arbejdsmarkedet til direktøren, der er gået ned med stress.

– Min arbejdsopgave er at skabe tryghed, så den enkelte kan få det bedre og udvikle sine kompetencer. Vores fornemste opgave er at gøre borgerne klar til virksomhedspraktik, så de kan komme videre.

Genbrugsbutikken er først og fremmest et afklaringsforløb?

– Ja, butikken er jo sekundær. Vi kan ikke undvære den, for vi kan ikke lave en afklaring uden noget at afklare på. Vi skaber det meningsfulde individuelle forløb for borgeren i samarbejde med sagsbehandleren. Meget af vores arbejde handler om samtaler med den enkelte og om tværfaglige samarbejdsmøder med sagsbehandler, mentorer, støttepersoner og andre, så vi ved, hvad hinanden laver og arbejder i samme retning.

– Tilbuddet er delt op i to dele: Genbrugsbutikken og et genbrugsværksted. Der er plads til 12 borgere i hver del. Vi er fire vejledere, der hver vejleder seks borgere, og så har vi tre flexjobbere ansat.

– Vi har ikke kun butikken. Vi har blandt andet også et kreativt rum, vi har en computerplads, hvor man kan afskærme sig, vi har et hvilerum, hvor man kan hvile sig og kan trække sig tilbage. På den måde vi et lidt anderledes sted.

Hvad skal man være god til i dit job?

– Man skal have empati og møde borgeren, hvor han eller hun er. Man skal kunne holde forskellige bolde i luften samtidig med, at der er kunder i butikken. Man skal også kunne tage den svære samtale og give et kærligt skub, så borgeren kommer videre. Vi har meget fokus på, hvad den enkelte kan – ikke hvad han eller hun ikke kan.

Hvad kan du bedst lide ved dit arbejde?

– Det er afvekslende. Jeg har mange forskellige arbejdsopgaver og snakker med rigtig mange mennesker. Vi griner så meget sammen, der er plads til meget humor. Jeg kan også godt lide, at jeg har indflydelse på, hvordan jeg tilrettelægger min arbejdsdag og butikken. Det er også dejligt at se glade kunder, der synes, de har gjort et rigtig godt kup i butikken.

– Selvfølgelig kan jeg også lide at gøre en forskel. Vi kan opleve borgere, der kommer ind ad døren og har mistet troen på, at han eller hun har en plads på arbejdsmarkedet. Når de så går ud herfra, har de fået strategier til bedre at mestre deres liv og er blevet klogere på sig selv. De har fået mere mod på, at selvfølgelig er der en plads til dem på arbejdsmarkedet. Det er rigtig rart at følge med i den proces. Mange små skridt gør, at mange får deres selvværd igen og får styrket deres kompetencer. De får troen på det kan lykkes.

Hvad har corona-nedlukningen betydet for projektet?

– Butikken lukkede ned før jul, hvor alle kommunale medarbejdere blev hjemsendt og stadig er det. Under denne anden nedlukning har vi været bedre rustet til at arbejde digitalt. Vi har forskellige former for undervisning, vi skyper med alle borgerne og tilbyder forskellige online foredrag. Vi har individuelle kontakter med alle på telefon eller skype. Vi tilbyder gåture en og en, hvor vi har dialog på den måde, så vi kører så vidt muligt videre, som vi kan. Genbrugsbutikkens borgere går ture sammen, så de har noget socialt sammen stadigvæk.

– Nogle er ekstra udfordret, de har i forvejen haft svært ved at komme ud af døren, nogle er ekstra sårbare og ekstra ensomme, og den her corona har ikke gjort det bedre. Vi er meget obs på at holde alle i gang og lave en struktur i det her coronoakaos, så man ikke går i stå. Men selvfølgelig, vi glæder os alle til at komme i gang igen og få en praktisk hverdag, ikke mindst borgerne. Der endnu ikke sat dato på hvornår, vi må lukke op.

Genbrugsbutikken må bugne med varer?

– Bofa prøver at afsætte de ting, som folk afleverer på genbrugspladsen til foreninger, for vores lagre er helt fyldte nu. Vi får rigtig mange ting og sager. Vi har i forvejen været nødt til at skære ned på mængden. Tidligere fik vi også ting fra genbrugspladsen i Nexø og fik ting i weekenderne, men det har vi skåret fra.

– Indtægten fra salget gør, at vi kan have vores tre flexjobbere ansat: en er i butikken, en værkstedsvejleder og tømrer arbejder i genbrugsværkstedet og en flexjobber er på Bofa og sorterer tingene, før de kommer videre til os.

I har tit mange gode ting i butikken. Bliver du ikke hele tiden fristet?

– Jeg har gået på loppemarkeder fra jeg var lille, så jeg elsker genbrug. Jeg bliver selvfølgelig fristet, heldigvis er det aftaget efterhånden. Mange bytter jo ud: De afleverer noget til genbrug, og så kommer de ned i butikken og køber noget andet hos os. Jeg vil sige, at jeg aldrig køber nye køkkenting, dem køber jeg i genbrug. Det er sund fornuft.


Sonja Christoffersen

50 år, bor i Rønne, uddannet håndarbejdslærer og voksenunderviser, vejleder og driftskoordinator i Genbrugsbutikken de sidste seks år. Hun er mor til to døtre på 27 og 20 år. Den ældste læser biolog på kandidatniveau, den yngste vil udvikle og designe brætspil og har søgt ind på Det Kongelige Akademi.

Sonja bruger meget tid i naturen, hun vandrer, vinterbader og cykler med kæresten, venner og veninder, og elsker at være kreativ og at rejse. Hun og kæresten glæder sig til at corona-restriktionerne ophæves, så de kan komme på den længe planlagte rejse til Norge.



FÅ ABONNEMENT