'Det er et kæmpe eventyr, der giver os så mange oplevelser og overraskelser'

'Det er et kæmpe eventyr, der giver os så mange oplevelser og overraskelser'
Ninna Toxvig. Foto: Jens-Erik Larsen
DAGENS NAVN | BORNHOLM | Fredag 2. juli 2021 • 06:05

Hun er til daglig ansat ved Forsvarets Flyvevåben og har sammen med kollega Cassandra Sabra begivet sig ud på "en løbende fortælling" rundt i Danmark. En 450 kilometer lang strækning, hvor hun løber rundt til flyvevåbnets enheder rundt omkring i landet. I denne uge nåede løberne til radarstationen i Almindingen.

Hvorfor har I begivet jer ud på denne tur?

– Det, vi gerne vil med den her tur, er at vise Flyvevåbnet frem. Ikke bare det klassiske, som vi altid viser, men også alt det, man ikke plejer at se. Vi vil gerne fortælle om alle de job og uddannelsesmuligheder, der er i flyvevåbnet gennem en lidt mere uformel og fri historie.

Det er anden gang, at I begiver jer ud på et med egne ord ”tosset” projekt, hvor I sidste år løb og cyklede 420 kilometer fra grænsen mod Tyskland og op til Skagen, hvorfor har I valgt at forsætte?

– Begge vores chefer syntes, det sidste projekt var fantastisk, og sammen med dem blev vi enige om, at det kunne være den fedeste måde at fortælle de mange spændende historier, der er om og i Flyvevåbnet.

– Cassandra og jeg havde svært ved at sige nej til endnu en tur, og derfor sagde vi fluks JA. Det er et kæmpe eventyr, der giver os så mange oplevelser og overraskelser.

Du bliver beskrevet som en ultraløber, hvor du tidligere har deltaget i løb på op til 100 kilometer. Hvad er det ved løb, der tiltrækker dig?

– Jeg elsker at udfordre mig selv, og første gang jeg stillede op til et løb, var det faktisk 50 kilometer. Jeg har altid været lidt ekstrem med min sport. Det løb kan for mig er mange ting. Det er mit frirum, det sted jeg tanker energi, og hvor min hjerne får lov at spinne. Men det er også ofte den måde, jeg transporterer mig selv på, jeg løber til og fra alt, hvad der er muligt. Og i Karup, hvor jeg bor, får de tit nogle billige grin tror jeg, når jeg løber rundt med alle mine indkøb eller pakker. Jeg elsker den energi, jeg får af sporten, og også glæden ved at give den videre. Jeg har haft flere løbehold, og det fedeste for mig er, når andre oplever den glæde, jeg får hver dag.

– Den sidste ting er det mentale, jeg er vild med det mindgame, der er, når man løber rigtigt langt – det er spændende at udforske den del af sindet.

I har i år valgt at lægge vejen forbi Bornholm og radarstationen i Almindingen – hvorfor?

– Air Control Wing, hvor jeg arbejder, er geografisk spredt over hele landet, og Bornholm er ofte overset, når vi viser vores enheder frem. Og så er det jo også 75 år siden befrielsen, det er en historie, vi synes er vigtig.

Hvad er dit forhold til Bornholm?

– Jeg har faktisk kun været på Bornholm to gange. Men hver gang får jeg lyst til at flytte derover. Jeg elsker den uspolerede natur, vandet og roen, man oplever hos jer. Ø-livet kan noget, der er helt ubeskriveligt.

Du er til daglig sergent i flyveåbnet på flyvestationet Karup, hvorfor endte du i den stilling?

– Jeg kommer oprindeligt fra Hæren, men endte i Flyvevåbnet, da jeg søgte ind som flymekaniker. Det var også her, Cassandra og jeg mødte hinanden. Jeg hoppede dog fra uddannelsen, da jeg fandt ud af, at det ikke helt var min hylde. Så søgte jeg mit nuværende job hos Air Control Wing, hvor jeg sidder som rekrutteringsansvarlig. Det er et fantastisk job, hvor jeg får lov at møde og præge en masse unge mennesker, der står over for et stort og spændende valg i deres liv. Det er ofte mig, der står på diverse messer og fortæller om uddannelser, og når der ikke er så travlt med rekrutteringen, så finder jeg på projekter som dette.

Hvorfor valgte du at gå ind i millitæret?

– Jeg søgte allerede min værneret, da jeg gik på HTX. Jeg er vild med at gå i skole, men har også en del krudt i røven. Min far havde været i forsvaret og sagde, det måske var en idé, da det gav mulighed for at kombinere uddannelse og det at være fysisk aktiv. Det lød som noget for mig, og jeg føler, jeg har ramt min hylde. Jeg elsker mulighederne, og at man aldrig i det her system bliver færdig med at uddanne sig. Derfor låser man sig ikke i en ting resten af livet.

I er begge kvinder i flyvevåbnet – er det stadig en underrepræsenteret gruppe i Forsvaret?

– Ja, det er det. Men vi er langt stærkere repræsenteret end tidligere. Det er noget, vi arbejder en del med. Ungdomsårgangene bliver mindre og for, at vi forsat kan have det samme rekrutteringsoptag, er vi nødt til at blive dygtigere til at rekruttere mere mangfoldigt. Det er et super spændende arbejde. Nogle steder kræver det nok en kulturændring, men jeg synes, vi er godt på vej. Det fedeste er at rekruttere efter kompetencer og ikke ting som for eksempel køn, alder og etnicitet.

Hvordan er det at være ung kvinde i forsvaret og herunder flyvevåbnet?

– Det er fantastisk. Flyvevåbnet er en meget mangfoldig arbejdsplads med job til alle typer mennesker. Og det vigtigeste er, at vi bliver behandlet med respekt, uanset hvilket køn man identificerer sig med. Hvor der er vilje, er der en vej, og den vej finder vi sammen.

Har du et yndlingssted på Bornholm?

– Opalsøen er et af mine yndlingsspot.

 


Ninna Toxvig

26 år

Født i Holstebro og bor i Karup.

HTX-uddannet, og med akademisk uddannelse i ledelse og som sergent i Forsvaret.

Arbejder som rekrutteringsansvarlig ved Air Control Wing ved Flyvestationen Karup

Single. 



FÅ ABONNEMENT