Den nye direktør vil værne om Espersens værdier fra 1937

Den nye direktør vil værne om Espersens værdier fra 1937
På maleriet bag Tino Bendix ses Jens Peter Arnold Espersen, grundlægger af Espersen i 1937. Tino Bendix er nummer fem i rækken af direktører i Espersen, og den første ikke bornholmer. Pressefoto
DAGENS NAVN | Lørdag 24. august 2024 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
DAGENS NAVN | Lørdag 24. august 2024 • 05:30

Tino Bendix har overtaget topjobbet i den store fiskekoncern, som vil bevare den bornholmske tilknytning.

Hvorfor vil du gerne være direktør for Espersen?

– Espersen er et selskab med stærk kultur og værdier, som jeg identificerer mig selv med. Derudover er det en spændende international virksomhed med danske rødder i en industri som spiller en vigtig rolle i hele den diskussion om bæredygtige fødevarer, som fylder i verden i disse år. Det glæder jeg mig til at være en del af.

– Samtidig er Espersen fondsejet, og det giver mange muligheder for langsigtet tænkning, som man ikke kan på samme måde i børsnoterede selskaber. Derudover ligger det dybt i mig at gøre alting ordentligt med respekt for mennesker og at give tilbage til samfundet, som fondens fundats er. Det motiverer mig.

Hvordan kan du bruge din baggrund i dit nye job?

– Jeg har mere end 20 års erfaring fra fødevaresektoren. Selvom jeg aldrig har solgt fisk, har jeg en dyb erfaring med salg af fødevarer, og hvad der er væsentligt for, at vores kunder vælger produkter fra Espersen.

Hvordan har starten været i dit nyt job?

– Helt overvældende. Jeg har følt mig velkommen fra dag 1, og det første 14 dage har været sammen med Klaus B. Nielsen, hvor han har overdraget, og jeg har kunne få del i hans viden. Denne første måned er fokus på at se fabrikkerne og få den nødvendige produktindsigt. Jeg har også stået i produktionen og haft fisken og vores produkter i hænderne. Jeg bruger meget tid på at lytte til de mange ansatte, og er imponeret over, hvor motiverede og engagerede de alle er.

Hvad bliver din vigtigste opgave?

_ Jeg er ansat til at udvikle Espersen yderligere. Ikke ved en revolution men ved evolution. Lige nu skal vi i Espersen fortsætte og eksekvere på de planer, der er lagt. Derudover vil jeg sætte ekstra fokus på de kommercielle aspekter og sammen med vores kommercielle team undersøge, hvordan vi kan udbrede vores sortiment til endnu flere kunder.

Hvad er den største udfordring?

– Det er uden sammenligning ændringer i fiskekvoter, som blive yderligere reduceret i 2025. Det kan få store konsekvenser for os som producerende virksomhed, hvis vi ikke kan få adgang til de mængder fisk, som vi har behov for, og vi skal derfor også i gang med at se på brugen af andre fiskearter.

Hvordan kommer medarbejderne til at mærke, at der er kommet en ny chef?

– Lige nu, nok primært ved, at jeg stiller en masse spørgsmål, og medarbejderne skal lære mig, hvordan Espersen arbejder.

– I den nærmeste fremtid vil jeg arbejde videre med de planer og værdier, der er bygget op af Klaus B. Nielsen, mens jeg lærer Espersen godt at kende. Parallelt vil jeg lytte og undersøge og ikke mindst identificere de spørgsmål, vi som team skal besvare, for at gøre Espersen endnu stærkere.

Hvilke overvejelser gør du dig om bæredygtigt fiskeri, klimaforandringer med videre?

– Espersen er pioner i fiskeindustrien indenfor bæredygtighedsarbejde. Som virksomhed startede vi dette arbejde længe før, det var almindeligt, og vi er i dag en partner, som mange ser op til.

– Vores arbejde for bæredygtigt fiskeri er en grundpille i vores brand og måde at drive virksomhed på, så det arbejde vil forsætte og sikre, at Espersen forsat er en spydspids.

Hvilken rolle spiller Bornholm for Espersen i dag og i fremtiden?

– Espersen blev grundlagt på Bornholm i 1937, og de værdier, som Espersen blev skabt på, er stadig de værdier, som vi værner om i dag. Vi er stolte af vores historie, og jeg glæder mig til at lære den nærmere at kende. Det er en historie, som bliver delt i Espersen til alle nye kolleger.

– En af Espersens vigtigste kunder er McDonald’s, og vi producerer netop til denne kunde i Hasle, som er vores eneste produktion i Danmark. Denne fabrik er så effektiv og veldrevet, at vi ønsker at fastholde produktionen der. Selvom logistikken ikke altid er lige nem. Vi har ligeledes et servicekontor og et frysehus i Rønne, som der ikke er planer om at flytte.

Hvor meget kommer medarbejderne på Bornholm til at se dig?

– Vi har en meget stærk lokal ledelse i Hasle og i Rønne, og alle Espersens lokationer er så godt som dagligt i kontakt virtuelt. Rent fysisk regner jeg med at besøge Bornholm tre-fire gange om året.

Hvad laver du din fritid?

– Jeg dyrker en del sport, læser en god bog, og nyder tid med min familie og venner.

Tino Bendix

52 år.

25 års erfaring inden for fødevareindustrien, lederstillinger i blandt andet Arla, Kims, Rynkeby og K-salat. De seneste to stillinger har været CEO for Orkla Foods Danmark og senest Kruuse.

Har boet og arbejdet i Saudi Arabien og Dubai.

Master i Business and Culture, HD i Finance samt en MBA fra IMD.

Kommer fra Fyn, er gift og har to voksne børn, bor i København.

 

 

Espersen i tal

Omsætning 2023: DKK 3,4 milliarder.

2023: 3.400 ansatte.

Producerer årligt 60.000 tons, svarende til cirka 400 millioner måltider.

Hovedkontor: København.

Fabrikker inklusiv salgskontorer: Hasle, England, Polen, Litauen, Vietnam.

Salgskontorer: Rønne, Frankrig, Tyskland.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT