Da Rottenson kom på tryk, var det ikke mindst for Cornelius' skyld

Da Rottenson kom på tryk, var det ikke mindst for Cornelius' skyld
David Seeberg med sønnen Cornelius. Privat foto
DAGENS NAVN | ABONNENT | 4. FEB 2023 • 05:30
DAGENS NAVN | ABONNENT
4. FEB 2023 • 05:30

David Seeberg flyttede til Bornholm for et par år siden og har netop udgivet børnebogen "Rottenson Crusoe".

 

Jeg forstår, at du er født i Odense, er du også opvokset der?

– Delvist. Mine forældre var skilt, og da jeg var omkring 11-12 år, flyttede jeg til min far i København. Jeg gik på Ny Carlsberg Vejens Skole men var faktisk lidt frem og tilbage, så jeg gik for eksempel på efterskole på Fyn. Det var på Bogense Efterskole, men så returnerede jeg til København og gik i gymnasiet på Metropolitanskolen på Nørrebro.

 

Og efter gymnasiet?

– Uha, jeg har arbejdet en masse forskellige steder, det første job var i Post Danmark. På et tidspunkt påbegyndte jeg danskstudiet ude i det nybyggede Københavns Universitet Amager. Men jeg færdiggjorde det ikke, det var ikke noget for mig i det lange løb. Så har jeg haft en masse vikariater og ufaglært arbejde af forskellig slags rundt om i København, inden jeg fik taget en uddannelse som multimediedesigner på Københavns Erhvervsakademi.

– Den har jeg ikke for alvor fået brugt rent professionelt, for den var faktisk allerede lidt forældet, da jeg blev færdig i 2012, fordi der var sket så meget med internettet, smartphones og så videre. Så det var meget begrænset, hvad jeg kunne bruge den til.

 

Hvad gjorde du så?

– Jeg forsøgte at opstarte min egen virksomhed på nettet med kreative indslag, illustrationer, animationer og alt sådan noget, som jeg godt kan lide at lave, og som den bog, "Rottenson Crusoe", som jeg netop har udgivet, også er et udtryk for. Jeg havde meget sjov med at få det hele op at stå, men jeg var også nødt til at komme ud at arbejde igen for at få det hele til at løbe rundt. Det er det, der hele tiden har været min udfordring – at man er nødt til at forsørge sig selv, så det med at være kreativ er mere noget, der bliver plads til i fritiden.

 

Så du har hele tiden arbejdet forskellige steder?

– Ja, jeg har for eksempel både været i pensionsbranchen og i en bank. Jeg har også arbejdet på et lager, og da jeg gik i gang med min bog, arbejdede jeg som vagt hos IBM i Brøndby. Og så kunne jeg hygge mig med at arbejde på bogen om aftenen.

 

Og 2020 flyttede du så til Bornholm, hvordan kom det sig?

– Min eks – vi var gået fra hinanden i al venskabelighed – var flyttet hertil et par år før, mens jeg blev boende i København i nogle år. Men det syntes jeg ikke var særlig sjovt, og så flyttede jeg også til Bornholm, så jeg kunne være sammen med min søn. Han er kun fem år.

 

Så nu kan I skiftes til at have ham?

– Lige præcis. Det første halve år herovre lavede jeg så bogen færdig sideløbende med forskellige job, jeg havde hist og her.

 

Er din eks bornholmer?

– Hun kom hertil som seksårig med sine forældre. Så havde hun været væk men returnerede, fordi hendes forældre stadig bor herovre.

 

Hvordan var dit eget forhold til Bornholm, inden du flyttede hertil?

– Jeg er kommet her rigtig meget på ferier. Jeg har også haft nogle musikerkammerater, som har spillet rundt om på Bornholm om sommeren, og så er jeg taget med dem for at hænge ud sammen med dem. Jeg har også skrevet nogle sange til den ene af dem, Nils-Ole Poulin, som har spillet herovre de seneste mere end 35 år.

 

Er der noget med, at den bog, du har udgivet for ganske nylig, "Rottenson Crusoe", er inspireret af din dreng?

– Den er faktisk skrevet tilbage i 2016, hvor han ikke var født endnu, men man kan sige, at det med at få den lavet færdig har han på en måde bidraget til. Han har nok været en grund til at gøre noget ved det og gøre det så godt som muligt. Jeg synes, man får et skub, når man har børn, og at man gerne vil – jeg vil ikke sige imponere – men man vil gerne udrette noget, de kan være lidt stolte af, hehe.

 

Og du kan præsentere bogen for ham og måske læse den sammen med ham?

– Ja, han fik også et eksemplar med sig hjem i aftes, da han skulle til sin mor.

 

Kommer flere bøger fra din hånd?

– Det gør der nok. Jeg har en masse liggende i mine skuffer og går helt sikkert i gang med noget nyt på et tidspunkt. Jeg er allerede i gang med et projekt sammen med min far, som også skriver, og jeg har for eksempel lavet forsiden til en bog, han netop har udgivet på Mellemgaard. Jeg synes ikke, det bliver nemmere med alderen at finde inspiration og få det gjort, men jo, jeg har planer om at lave noget mere, helt sikkert.

 

Hvordan opstod ideen til "Rottenson Crusoe", det er jo et sjovt ordspil på klassikeren "Robinson Crusoe"?

– Ja, det kommer fra en intern joke, jeg havde med en gammel kammerat om rotter i murene på kollegiet, men præcis hvordan det blev Rottenson Crusoe, husker jeg faktisk ikke. Jeg syntes bare, det var en sjov idé at lave den omskrivning.

 

 

David Seeberg 

Er 44 år og bor på Søndergade i Rønne.

Han har sønnen Cornelius på fem år, som ofte er hos ham.

Han arbejder for Bornholmslinjen.

Har netop udgivet børnebogen om skibsrotten "Rottenson Crusoe", som er fuld af rim og remser og inspireret af den klassiske historie om den skibbrudnes skæbne på en øde ø og de mange prøvelser, han løber ind i.