Brætspillernes formand anbefaler julegaver: 'Matador er et møgspil'

Brætspillernes formand anbefaler julegaver: 'Matador er et møgspil'
Nikolaj Gregersen har spillet brætspil i over 30 år og er formand for foreningen Brætspil Bornholm, der spiller i Tidendes kantine. Foto: Henrik Nielsen
DAGENS NAVN | ABONNENT | 22. NOV 2023 • 06:20
Henrik Nielsen
Journalist
DAGENS NAVN | ABONNENT
22. NOV 2023 • 06:20

To gange om ugen spiller foreningen Brætspil Bornholm i Tidendes kælder. Nikolaj Gregersen er formand.

Hvad er Brætspil Bornholm?

– Det er en folkeoplysende forening af tidligere passive medlemmer af amerikansk fodbold herovre. I 2018 åbnede vi Rønne Bears og fik et klubhus. Efter 2020 mistede vi spillere, men vi havde et stort klubhus, og vi havde mange passive medlemmer, der kom derned og spillede brætspil. Jeg har spillet brætspil i over 30 år og hev nogle folk med derned, for at de kunne spille. Sådan nogle medlemskaber skal man ikke kimse ad. Da amerikansk fodbold lukkede i foråret sidste år, ændrede vi vedtægterne til, at det skulle være brætspil. Siden da er der kommet rigtig mange flere til.

Hvad laver I, når I mødes?

– Vi spiller brætspil og snakker. Hver gang snakker vi om at lave noget mad sammen. Det bliver ikke rigtig til noget. Vi skal lige i gang, og nu har vi muligheden for, at der er en, der kan tage en spand kødsovs med. Vi har været hernede i Tidendes kantine siden slutningen af oktober.

Hvad kendetegner et godt brætspil?

– Mekanikken og tilgængeligheden. Matador er et møgspil, og Ludo er endnu værre. Det er kun tilfældigheder, så mekanikken deri er dårlig. Slå med terningerne og se, hvad der sker. Nå, jeg blev slået hjem. Der er ikke nogen teknik eller taktik i det. I et godt brætspil skal man bruge mekanikker fremfor held. Spil som Small World og Carcassonne kan jeg sætte folk ind i på 10 minutter, og det gør dem ikke til dårlige spil, tværtimod. Jeg har flere spil, som koster mange tusinde kroner stykket, hvor mange vil give op.

– Når man skal lære et nyt spil, siger mange, at de ikke kan finde ud af det, selvom de har intelligens på andre områder. At lære et sprog er en meget god sammenligning. Hjernens synapser skal arbejde sammen, så når man først har en mekanik inde, kan man stille og roligt lægge på. Det er lidt ligesom grammatik. Hvis man kan grammatik, kan man også hurtigere lære andre sprog. På samme måde er det med brætspil. Min kone havde ikke spillet brætspil, før hun startede for to år siden, og hun spillede ret hurtigt ret tunge spil.

Hvorfor ikke bare spille på internettet uden at mødes fysisk?

– Man mangler autenticiteten. Det er vigtigt at kunne se sine medspillere i øjnene. Jeg arbejder på Psykiatrisk Center Bornholm på lukket afsnit. Jeg kan spille brætspil med patienter, som er helt ristet af, men som får lov til bare at spille og ikke tænke på alt muligt. Jeg har patienter, som er blevet udskrevet, og som kommer med her. Der er også flere ansatte fra psyk, der kommer her, og det er ligegyldigt, om man er læge, patient, slagter eller forfatter, vi mødes om spillet. Det er ikke vigtigt, hvad du er, det er vigtigt, hvem du er, og om du har lyst til at deltage i legen, for det er det, det er.

Hvilke brætspil kan du selv bedst lide?

– Terraforming Mars. Der er god mekanik, og det tager en hel eftermiddag at spille, hvor man skal kolonisere Mars. Der skal floder, byer og dyr på Mars. Jeg spiller også noget, der hedder Blood Bowl, som er amerikansk fodbold med fantasyracer, motorsave og bomber. Det er et figurspil. Det er der mange, som spiller hernede; ikke Blood Bowl, men Warhammer, der også er enormt nørdet.

Hvilket brætspil vil du anbefale som gave og til familiehyggen til jul?

– Der er mange gode, men hvis det skal være til folk, som ikke normalt spiller brætspil, vil jeg sige Patchwork, hvor man skal lave kludetæppe. Det lyder røvkedeligt, men mekanikken er supergod. Det er lidt ligesom Tetris. Det er billigt, så det er også en god værtindegave, og det er sproguafhængigt, for der er ikke nogen tekst overhovedet. Et andet, som også er godt, er Splendor, hvor man skal handle med ædelsten.

Hvad laver du, når du ikke spiller brætspil?

– Det er ikke meget. De mennesker, jeg ser, spiller jeg brætspil med. Jeg er en voksen mand, og jeg har ikke overskud til så meget.

Hvordan bliver man medlem af Brætspil Bornholm?

– Man betaler et årligt kontingent, og vi spiller mandag og onsdag fra klokken 15. Vi spiller i Tidendes kantine, og man skal være abonnent for at være med. Det er derfor, vi kan være her. Da vi mistede vores klubhus, havde vi ikke noget sted at være. Vi blev henvist til biblioteket, men der var ikke plads til nok folk, så vi fik ikke nogen nye medlemmer. Det her er luksuslokaler, og vi får aldrig nogensinde noget bedre.

Nikolaj Gregersen

45 år

Gift med Jannie, som også spiller brætspil

Oprindeligt fra København, bor i dag i Rønne