Bornholms vilde slagter fylder 70

Bornholms vilde slagter fylder 70
Jørgen Toft Christensen fylder 70 år mandag den 7. februar. Foto: Jacob Jepsen
PORTRÆT | ØSTERMARIE | Fredag 4. februar 2022 • 07:30
PORTRÆT | ØSTERMARIE | Fredag 4. februar 2022 • 07:30

Det er ikke nødvendigvis alle, der ved, hvem Jørgen Toft Christensen er. Men alle kender Jørgen Hallegaard – den esbjergensiske hippie, der udvandrede til Bornholm og gjorde spegepølserne fra Hallegaard kendt i hele Danmark. Den 7. februar runder han 70 år.


Jørgen Toft Christensen.

Jørgen Christensen.

Jørgen Jyde.

Jørgen Hallegaard.

Kært barn har mange navne. Og Jørgen reagerer på dem alle.

På mandag fylder den karismatiske slagter fra Østermarie 70 år, men han er stadig i fuld sving.

Jørgen Christensen og hans kone Lis har været et kendt par på Bornholm, siden de købte Lille Hallegaard på Aspevej i Østermarie i 1989 og åbnede pølsemageri og gårdbutik.

”Da vi startede Hallegaards pølsemageri i begyndelsen 90’erne, var den første spegepølse, vi lavede, Hallegaardsspegepølsen. Den er fremstillet efter tysk pølsefremstillingsmetode, hvor man sorterer kødet meget nøje og benytter skært kød til pølser – til forskel fra i Danmark, hvor man ofte benytter maskinudbenet kød”, fortalte Jørgen Christensen, da han for nogle år siden blev interviewet til et fødevaremagasin.

Selvlært slagter

Citatet siger meget om den transformation, Jørgen Christensen har gennemgået, siden han kom til Bornholm med konen Lis og deres to børn for at udleve drømmen om det frie liv på landet. Han taler stadig ravjysk, men referencen til Danmark er typisk bornholmermentalitet, indfødt eller ej.

I virkeligheden er Jørgen Christensen uddannet socialpædagog fra Esbjerg og selvlært slagter. Stilen er uortodoks, til tider vild på wild west-måden, og han kan ramle sammen med folk, så de bliver sure og går.

Men Jørgen Hallegaard er speciel. Han kan både skyde en bison med en boltpistol, men han forstår også kunsten at skabe en fortælling.

Ekstremt entreprenant

Jørgen Christensen har i et interview udtalt, at han snakker meget, og det er et karaktertræk, der gennem årene har skaffet ham et kæmpestort netværk, der tæller alt fra topfolk i Dyrenes Beskyttelse til tv-værten Timm Vladimir, vegetaren Master Fatman, lokale stjernekokke, erhvervsmænd fra Sjælland og hospitalsdirektører fra Jylland.

Kristian Hedegaard, der har en fortid i Novo, Falck, Mærsk og Pandora, har fulgt Jørgen fra starten.

– Jeg og min storebror Niels var med på en markvandring, som blev afsluttet med en middag hos Truberg i Nexø. Det var sjovt at høre om hans måde at drive landbrug på, husker Kristian Hedegaard, der har rødder i Aakirkeby og sommerhus på Dueodde.

Kristian Hedegaard var med i den gruppe af investorer, der for fem år siden hjalp Jørgen Christensen med at gøre drømmen om et slagtehus til virkelighed. For et år siden indtog Kristian Hedegaard oven i købet posten som bestyrelsesformand i Hallegaard Slagtehus A/S.

Han interesserer sig for Hallegaards fremtid.

– Men det er venskabet med Jørgen og Lis, der har båret det igennem alle årene. Han er ekstremt entrepenant og fyldt med gode initiativer. Spørgsmålet er, om Hallegaard kan leve videre uden ham, lyder det fra Hedegaard.


I august 2017 deltog Jørgen Christensen i en reception på kongeskibet Dannebrog, iført sorte jeans, hørskjorte og røde seler. Arkivfoto: Berit Hvassum


Prinsgemalens jagtsti

Hallegaard har mange venner, og Hendes Majestæt Dronningen har også tilbagelagt distancen over den bumlede markvej ned til den godt gemte gårdbutik for enden af Aspevej. I august 2017 deltog Jørgen Christensen endda i en reception på kongeskibet Dannebrog, iført sorte jeans, hørskjorte og røde seler, og på Hallegaard havde man flere gange besøg af Prins Henrik, da han stadig levede.

I veneration for prinsgemalen, som jo også var en kunstnerisk sjæl, der var meget glad for mad, har Jørgen Christensen sat et skilt op på Hallegård med betegnelsen Prins Henriks Jagtsti.

– Jørgen er værd at holde af og om. Han er en god ven, siger Jeppe Gitz-Johansen fra sit atelier i Ibsker.

Venskabet mellem den nu 83-årige kunstner og Jørgen Christensen er vokset naturligt gennem årene, ikke mindst gennem deres fælles interesse for kunst.

Jeppe Gitz-Johansen betegner vennen som et nuanceret og vidende menneske med mange interesser.

– Han kunne godt være blevet en stor kunstmæcen, hvis slagtehuset var blevet en økonomisk succes. Han kommer fra venstrefløjen og læser Information, men han er også kreativ og en god fortæller. Det er flot klaret, at vi har sådan en venstrefløjsperson, der har startet sådan et kødmarked op, siger Jeppe Gitz-Johansen.

Millionærmagneten

I maj 2010 brændte pølsemageriet, som havde til huse i en træbygning, ned til grunden, og udviklingen på Hallegaard har generelt været spændende, grænsende til uforudsigelig.

Især tiden fra 2015 og frem har været præget af dramatik, i takt med, at Bornholm er blevet en magnet for millionærer med forkærlighed for nordic cuisine, Michelin-restauranter og lokalt producerede fødevarer.

Jørgen Christensen har forsøgt at gribe boldene i takt med, at de kom flyvende ind af stalddøren. Fra 2015 til 2017 dannede Hallegaard eksempelvis rammen om et bryggeri, der i dag kendes som Small Batch Brewery.

Samtidig boblede ideen om et selvstændigt slagtehus på Bornholm, og i 2016 gik Jørgen Christensen i gang med at tegne de første streger til et moderne slagtehus på Hallegaard. I ryggen havde han 16 investorer, der udover Kristian Hedegaard talte ejerne fra Stammershalle, Hotel Nordlandet, Kadeau, Christianshøjkroen og Restaurant Kofoed. Alle delte de Jørgen Christensens drøm om at få et slagtehus på Bornholm, som kunne slagte økologisk og spare de mange bornholmske hobbydyr for sejlturen til Sjælland.

Advokater fra København kom ind og delte Hallegaard op i en håndfuld selskaber med hver sit CVR-nummer, og ambitionerne var store. Samtidig blev økonomien langt mere kompleks.

På jagt efter en arvtager

"Jørgen Toft Christensen – Jørgen Hallegaard, kalder mange ham – har stået bag en fantastisk udvikling på Hallegaard og er synonym med et sted, der med sin visionære tilgang har været med til at ændre danskernes holdning til mad", skrev Bornholms Tidende i september 2019 i en leder. To måneder senere gik Hallegaard konkurs.

Slagtehuset lå stille, mens et nyt hold investorer arbejdede på at redde stumperne. Redningen kom, da August Lund, manden bag Cofoco-kæden, købte sig i ind i Hallegaard i begyndelsen af 2020. Han ejer nu Hallegaard sammen med Jørgen Christensen, mens serieiværksætteren Jonas Bagger Sørensen fra Snogebæk driver gårdbutikken.

Kristian Hedegaard taler om en forestående omstrukturering, som vil bringe Hallegaard tilbage til en mere overskuelig konstruktion.

Det er tid til at tænke på fremtiden. Og som den forestående fødselsdag antyder, har Jørgen Christensen nu nået en alder, hvor generationsskiftet har banket på døren i et stykke tid. Slagteren bedyrede sidste år, at han arbejder på at finde en kvalificeret arvtager til sit livsværk. Men indtil det er på plads, er det fortsat Jørgen Jyde, der står i spidsen for eventyret på Aspevej.

Den runde fødselsdag fejres i hjemmet i Svaneke i selskab med nære venner samt sønnen Esben, der er hjemme fra London, datteren Sidsel, der til daglig er gymnasielærer på campus i Rønne, og de fire børnebørn.

FÅ ABONNEMENT