Bornholmer i skånsk politik fylder 80

Bornholmer i skånsk politik fylder 80
Vilmer Andersen fra Bodilsker har boet i Malmö siden 1978. Privatfoto
Fredag 13. september 2024 • 12:40
Holger Larsen
Journalist
Fredag 13. september 2024 • 12:40

Vilmer Andersen, bagersønnen fra Bodilsker, er stadig aktiv i Region Skåne.

Det var allerede i barndommen i Bodilsker, at Vilmer Andersen fik interesse for politik. Han husker, at han som 10-årig deltog i sit første politiske møde sammen med sin far i Nexø.

– Det var det liberale Venstre, som det handlede om dengang, siger han.

Vilmer Andersen er søn af bagermester Henry og Nancy Andersen. De havde Pilemølle, som lå tæt på Bodils Kirke. Henry Andersen nedlagde mølleriet i 1954 og bageriet i 1971.

Vilmer Andersen blev politisk aktiv allerede i sin gymnasietid, da han blev formand for en organisation for gymnasieelever, og han var formand for jazzklubben på Strien i Rønne.

Det var i studietiden på Københavns Universitet, at den politiske interesse drejede sig mere over imod Socialistisk Folkeparti og Venstresocialisterne, fortæller han i telefonen fra Malmö.

Alderspræsident

Vilmer Andersen, der fyldte 80 år fredag den 13. september, blev i 1998 valgt ind i Region Skånes Regionfullmäktige (regionsråd) samt byrådet i Malmö for Vänsterpartiet (søsterparti til Socialistisk Folkeparti/Enhedslisten).

Vilmer Andersen har siden 2002 arbejdet fuldtid som politiker i Region Skåne med hovedsæde i Kristianstad.

Han har siden 2014 været alderspræsident i regionsrådet, hvilket vil sige, at han er den med længst anciennitet. Det betyder, at han er mødeleder i nogle sammenhænge og har nogle repræsentative opgaver.

Bopæl er et kompromis

Vilmer Andersen har stadig den bornholmske tone i sit danske sprog, selv om han i snart 60 år har boet udenfor Bornholm, som han forlod efter gymnasiet og to år ved luftværnsbatteriet på Almegårds Kaserne.

Han boede først i København, og fra 1978 har bopælen været i Malmö. Den skånske storby blev en slags kompromis, da han havde fundet sammen med sin hustru Elisabeth, der kommer fra Göteborg.

Vilmer Andersen blev uddannet sociolog og har arbejdet forskellige steder i København, blandt andet i 12 år som projektleder på Danmarks Erhvervspædagogiske Læreruddannelse, i Arbejdsdirektoratet, og han har været ekstern lektor på DTU og Handelshøjskolen i København.

– Jeg pendlede i 25 år, frem til 2002, dagligt med flyvebådene til studier og job i København, og det førte til, at jeg tog initiativ til Pendlerforeningen Øresund, fortæller Vilmer Andersen om tiden før Øresundsbroen.

– I dag kan jeg tage toget, og så er jeg i København på 20 minutter, siger han.

Bornholms Kulturuge

– Jeg har stadig lidt familie, blandt andre nogle kusiner, på Bornholm. Men jeg kommer der ikke så ofte. Jeg har dog fundet ud af, at kulturugen er et interessant tidspunkt at komme til Bornholm på. Vi var der sidste år og blev meget begejstrede for arrangementet, fortæller Vilmer Andersen.

– Vi kommer ikke til kulturugen i år, da vi er kommet til at planlægge en tur til Sønderjylland, hvor vi skal se "sort sol". Det er sammen med en cykelgruppe, som vi tager af sted sammen med i nogle dage hver sensommer. Vi har også været på Bornholm.

Bornholm i tankerne

Vilmer Andersen har ind imellem også Bornholm i sine tanker som politiker:

– I Region Skåne arbejder vi meget med koblingen til Danmark, når det handler om infrastruktur. Vi diskuterer blandt andet, om vi kan få en bedre togtrafik mellem Malmö og Ystad. Det er en enkeltsporet jernbane, og vi er nogle, der arbejder for, at den skal blive næsten dobbeltsporet, hvilket vil muliggøre direkte tog mellem København og Ystad. Det er i sidste ende en statslig beslutning.

Vilmer Andersen har ikke umiddelbart planer om at stoppe i politik.

– Jeg har i 25 år arbejdet med regionale udviklingsprojekter og kan se, at man kan være med til at forandre og forbedre. Så længe interessen og energien er til det, vil jeg være med, siger han.

Vilmer Andersen er gift med Elisabeth, de har to voksne børn og et barnebarn.

Region Skånes Regionfullmäktige

Skåne har godt 1,4 millioner indbyggere.

Regionfullmäktige er Skånes øverste besluttende organ, hvor man træffer de overordnede beslutninger i regionen, blandt andet vedrørende skatteprocent, budget, sundhedsområdet, den kollektive trafik med videre.

Rådet har 149 medlemmer.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT