Birgit var kendt for at være dygtig med nål og tråd

Birgit var kendt for at være dygtig med nål og tråd
Birgit Keller med barnebarnet Rannya. Privatfoto
NEKROLOG | ABONNENT | 21. JAN 2023 • 07:35
Holger Larsen
Journalist
NEKROLOG | ABONNENT
21. JAN 2023 • 07:35

Birgit Keller, der arbejdede som skrædder, blev 80 år.

 

Birgit Irene Keller, Gudhjem, er død. Hun blev 80 år.

Birgit Keller, der dengang hed Ipsen, blev født på Kjeldsebygård i Østerlars som den yngste i en søskendeflok på 11.

Birgit Keller startede i Højager Skole (Gamlevælde), siden kom hun i hovedskolen i Østerlars og i skolen i Gudhjem, idet familien flyttede til Sandegård og siden til Lilleeje.

Birgits far var fodermester med god forstand på dyr, Birgits mor passede husholdningen og desuden lavede hun mad på hotellerne i Gudhjem.

Birgit Keller ville gerne have gået videre i realskole med det mål at uddanne sig til arkitekt. Men økonomien var ikke til det. Interessen for husindretning og farvesammensætning beholdt hun dog gennem hele livet, fortæller sønnen Jens Keller.

Birgit Keller tog job hos købmanden i Melsted og i ismejeriet i Gudhjem og sparede op til sin uddannelse.

Uddannede sig til skrædder

Hun kom i lære som skrædder og dameskrædder hos fru Stender-Jensen i Rønne og var i gennem flere forløb på Skræddernes fagskole i Sønderborg. Hun fik svendebrev som skrædder og dameskrædder.

Birgit Keller syede for folk og havde aftenskoleundervisning (FOF) i mange år. Mange aftenskoleelever gik på sykursus hos hende år efter år.

Birgit traf sin ægtefælle, Erik Arne Keller, som var kørelærer i Gudhjem samt på Almegårds Kaserne i Rønne. De fik sønnen Jens i april 1967.

Erik Keller blev imidlertid tidligt syg, og Birgit Keller måtte ofte stå for, at køreskoleeleverne kom til prøve.

Erik Keller døde i 1976, og Birgit Keller stod alene med sønnen samt et hus, der krævede megen vedligehold. Det blev nogle vanskelige år, fortæller Jens Keller.

Birgit Keller tog ekstra sommerjob i Keramikstauan i Gudhjem Mølle ved siden af sit syarbejde og aftenskoleundervisningen.

Mødte en kaptajn

Livet tog en positiv vending, da Birgit Keller mødte Helmut Prüssing. Han var blevet udnævnt til kaptajn i A.P. Møller og opsøgte Birgit Keller, da han skulle have syet den fjerde stribe på uniformen. Det møde blev til et livslangt forhold, som kom til at vare i 42 år.

Helmut Prüssing havde sejlet på alverdens oceaner igennem mange år, inden han slog til ro i Gudhjem og sluttede arbejdslivet af med at være kaptajn på Christiansøfarten.

Birgit Keller fik job i Mr. Thue herretøjsforretningen i Rønne, hvor hun arbejdede i skrædderiet. Her blev Birgit Keller en kendt personlighed blandt dem, der ikke passer stangtøj.

Birgit Keller brugte i 2011 sine evner med nål og tråd til at sy en rød messehagel til Sct. Povls Kirke.

Sønnen Jens Keller tog skibsførereksamen i 1992, og via jobbet på Maersk supply skibene traf han sin brasilianske hustru Elaine. De blev gift i 2021, og l 2022 kom datteren Rannya til verden.

Birgit Keller var meget glad for svigerdatter og børnebørn, fortæller Jens Keller.

Birgit Keller efterlader sig en søn og svigerdatter, tre børnebørn samt livsvennen Helmut Prüssing.