Benjamin har 54 ansatte: 'Mine medarbejdere skal have det godt'

Benjamin har 54 ansatte: 'Mine medarbejdere skal have det godt'
Benjamin R. Schou-Lund. Privat foto
DAGENS NAVN | BALKA | ABONNENT | 6. MAJ 2022 • 07:30
Berit Hvassum
Journalist
DAGENS NAVN | BALKA | ABONNENT
6. MAJ 2022 • 07:30

I 2015 blev Benjamin R. Schou-Lund ansat som el-installatør i sin fars firma og taget med på råd. Tre år senere satte Benjamin R. Schou-Lund sig i direktørstolen for firmaets 54 medarbejdere – og så ansatte han sin far.

 

Hvordan startede du i EL og VVS CENTER?

– Jeg startede i firmaet, da jeg havde skrevet et projekt om at gøre en håndværker 100 procent digital på min installatøruddannelse. Da jeg var færdig på uddannelsen, blev jeg ansat til at lave sagsgennemgangen i firmaet Digital. Det havde været et ønske fra min fars side i mange år, men han havde ikke ressourcerne til at gennemføre det. Så det fik jeg et år til.

Hvordan har det udviklet sig sidenhen?

– Da jeg var ved at være færdig med at indføre det digitale system, stoppede min fars daværende el-installatør. Jeg blev derfor el-installatør i firmaet og dermed også afdelingsleder/overmontør for el-afdelingen i Nexø.

– Derefter tog det hurtigt fart, og min far begyndte at tage mig med på råd, når der var større beslutninger, der skulle tages i firmaet. Og jeg fik på denne måde blod på tanden til at gå dybere ned i det at drive en virksomhed.

– Jeg kunne se det sjove i at være med inde over de store beslutninger, og jeg kunne se en meget spændende og lys fremtid for virksomheden, som jeg følte mig draget af.

Hvad kunne du se som ny medarbejder i virksomheden?

– Jeg kunne se en masse optimeringsmuligheder, som ville gøre virksomheden bedre og meget stærkere. Blandt andet var jeg med til at slå EL Center og VVS CENTER sammen til EL OG VVS CENTER; et firma, et navn, en kontaktflade, et cvr-nummer. og dermed en hurtigere og lettere sagsgang imellem de to fagområder, som er meget ens.

– Jeg har lært vildt meget om ledelse i form af egen erfaring på egen krop og en masse lederkurser, for det var en helt ny verden for mig, da jeg aldrig har haft et lederjob før.

Hvornår overtog du EL og VVS CENTER?

– Jeg overtog firmaet 100 procent den 1. marts i 2018, hvor jeg ansatte min far i firmaet.

Hvor stor er virksomheden i dag, og hvor mange ansatte har I?

– Vi er i dag 55 ansatte.

Var det en drøm at blive selvstændig?

– Jeg har altid drømt om at skabe noget selv i form af at være selvstændig. Men det var ikke givet, at jeg skulle være selvstændig i el- og vvs-branchen og slet ikke for så stort et firma.

– Men når chancen bød sig, så var der ingen tvivl, for hvem er så heldig at få sådan en chance. Jeg ville aldrig nå så langt, som jeg er i dag, hvis jeg skulle starte helt fra bunden.

– Det kræver noget mere af én som leder at overtage et stort firma, da der er bygget en kultur op på forhånd. Det heldige her er, at det er min fars kultur, så den er ikke langt fra min egen kultur.

Du har prøvet at arbejde sammen med din far. Er der noget særligt fra hans tid, som du vil fortsætte med?

– Der er meget. Min far havde nogle meget kraftige grundværdier, som jeg sætter meget pris på. En af de helt store er, at man skal gå glad på arbejde, og ens privatliv skal fungere, for hvis det ikke fungerer derhjemme, så fungerer det heller ikke på arbejdet. Så derfor går jeg meget op i, at mine medarbejdere har det godt – også i deres privatliv.

Og hvordan kan man hjælpe med det?

– Et sjovt eksempel på det er, at jeg for få år siden indførte, at afdelingslederne har fået en bærbar pc med hjem. Det havde de ikke i min fars tid og heller ikke i starten af min. Af den simple grund, at når man har fri, har man fri, og så skal man ikke arbejde hjemme. Men i dagens Danmark skal man kunne arbejde alle steder fra, så nu har de fået bærbar pc.

Hvilke lederegenskaber sætter du højt?

– Overblik, overblik og så et roligt overblik.

– Hvis du som leder har et godt overblik, så tror jeg, du har styr på dine ting og får svaret alle henvendelser og hjulpet dér, hvor der er brug for hjælp.

– Og så kan du vist ikke forlange meget mere af en god leder.

– Jeg har lært i Forsvaret, at en god leder sidder med benene på skrivebordet. Dén bruger jeg tit over for mine afdelingsledere, for hvis du kan det som leder, så har du overblik eller totalt misforstået det hele ved at være leder. Jeg har dog sagt, at de ikke skal sidde med benene på skrivebordet, da der er et forkert signal at sende. Men tanken kan jeg godt lide.

Hvad er det for en chef, firmaets medarbejdere har fået i dig?

– De får en chef i øjenhøjde, der vil dem det bedste, og hvor hans dør ALTID er åben, og medarbejderne er mere end velkomne til at komme med alt det, de har på hjerte.

– De får en chef, der vil drive en virksomhed, som altid er i udvikling og vil følge med tiden, og så får de en chef, der har et brændende ønske om at lave en virksomheden, som er Bornholms mest attraktive arbejdsplads.

Hvad er dine vigtigste opgaver lige nu?

– Sikre virksomheden så den forbliver god og stærk, som den er i dag.

Hvordan skal EL OG VVS CENTER se ud om fem år?

– Vi skal være Bornholms mest attraktive virksomhed inden for vores fagområde for kunder og samarbejdspartnere.

– Være den mest attraktive arbejdsplads.

– Have et stærkt økonomisk fundament, som fremtidssikrer en spændende virksomhed.

 

 

Benjamin R. Schou-Lund

34 år

Bor på Balka sammen med Ann-Sofi og sammen har de to piger på snart to piger på to og tre år.

Uddannet elektriker og elinstallatør