Antihelten fra Østermarie: Jesper var chef i 25 år – nu kører han taxa

Antihelten fra Østermarie: Jesper var chef i 25 år – nu kører han taxa
NYHED | ABONNENT | 19. JUN 2023 • 15:30
NYHED | ABONNENT
19. JUN 2023 • 15:30

Bornholmske Jesper Grunwald fylder 70 næste år. Han er ridder af Dannebrog, hans liv som journalist har været en lang serie af succesoplevelser, og som 58-årig var han på toppen. Men så kaldte grundtvigianeren på ham. På fredag skal Jesper Grunwald til 50 års jubilæum på Rønne Statsskole, det eneste sted i verden hvor han ikke er blevet beskyldt for at tale tyndt.

Han voksede op i et grundtvigiansk hjem på Sejersgaard i Østermarie, gik i skole i Aarsdale og Ibsker og tog sin studentereksamen på Rønne Statsskole. Og så blev han journalist. Men nu er han tilbage på Bornholm, dels for at køre taxa, dels for at deltage i fejringen af, at det på fredag er 50 år siden, han blev student.

– Det var vildt år for mig, 1973. Det var det år, Glistrup kom i Folketinget, siger Jesper Grunwald. Han sidder bag rattet i en taxa fra selskabet Viggo, en udbryder af Dantaxi, som har 12 elbiler kørende i fast rutefart mellem Rønne og Allinge under Folkemødet.

Jesper Grunwald er 69 år og har over 35 år i bogen som journalist. Han har taget hele turen fra Gyngemosen til Ørestaden og stået bag dundrende radiosucceser som Strax og Godmorgen P3.

Skiftet fra livet som programchef og chefredaktør på radioen til livet som taxachauffør med egen podcast er overraskende original.

Jesper Grunwald fortæller ærligt om tiden efter han forlod DR i 2009. Han var 58 år, da han gik ud af mediehuset sidste gang. Og han havde planer. Store planer.

– Jeg fik en god fratrædelse fra DR og ville lave et konsulentfirma … og så tabte jeg hele min pension. Alt det dumme, man ikke skal gøre, lyder det nøgternt.

I dag ser Jesper Grunwald tilbage på sine 25 år i DR med glæde, men uden savn. Han har kørt taxa siden 2011, og jobskiftet gjorde det muligt for ham at begynde på det, som i sin tid havde været en af de tungtvejende årsager til, at han valgte at blive journalist. Han begyndte at skrive. Først på facebook under pseudonymet taxamand.dk, senere som forfatter. Dertil kommer bijobbet som radiovært på Radio Ronkedor, som han åbnede sammen med Dorthe Rømer i 2021, og som nu kører på femte sæson på Spotify.

Turen har dog ikke været uden bump. Som mand er Jesper Grunwald født ind en tusindårig skabelon, der handler om succes og præstation. Alt andet end succes er i mange mænds hjerner ensbetydende med nederlag. Derfor har Grunwald brugt en del tid på at bearbejde den kliché.

– Jeg følte egentlig ikke mit karriereskifte som et nederlag, men det gjorde andre. Jeg mærkede det de første gange, jeg havde mine kolleger fra DR-byen med i taxaen som kunder. Enten så de på mig som om, det var synd for mig, eller også gjorde de mig til en helt.

I dag har Jesper Grunwald kørt taxa fuld tid i 11 år og skabt sig en tilværelse, som ikke ligner nogen anden. Han er ridder af Dannebrog, men tjener en tredjedel af den hyre, han fik som programchef på DR.

Til gengæld er han glad. Som den anonyme stemme bag Taxamanden stiftede han bekendtskab med en helt ny succesfølelse, som kun kunne tilskrives ham selv.

– Jeg fandt ud af, at folk begyndte at læse mine historier. Og så var der en forlægger, der tog fat i mig, og så skrev jeg en essay-samling, 'Jeg er bare taxamand'. Så nu var jeg pludselig forfatter og folk begyndte i stigende grad at genkende mig på turene. Det blev til mange gode samtaler.

Jesper Grunwald er filosofisk anlagt og har også sine meningers mod, når det gælder politik. Han kunne være endt på en prædikestol. Som ung havde Jesper Grundwald faktisk overvejelser om at blive præst.

– Da jeg blev taxachauffør, sagde min kone til mig, ja selvfølgelig. Du ville være præst, og nu er du blevet taxachauffør. Det er de to eneste job, hvor kunderne ikke kan flygte, når de først er kommet ind.

Som søn af Ernst Aksel og Nina Grunwald har det religiøse paradoks fulgt ham fra barnsben. Hans far var ovrefra, men kom på Almegårds Kaserne som soldat og mødte sin kommende hustru på Villa Nova. Parret overtog senere den mødrene gård i Østermarie, og faren blev landmand, mens Nina blev plejehjemsforstander i Aarsdale og Svaneke. Jesper voksede altså op i et grundtvigiansk hjem i en landsdel, hvor især Luthersk Mission og Evangelisk Luthersk Mission fyldte kirkerne op.

– Jeg er døbt i valgmenighed, hvor man godt måtte danse og kysse, og hvor man ikke havde noget at udsætte på kvindelige præster. Min kristentro er meget præget af et opgør med dogmatikken. Vi gik i kirke hver søndag for at vise de missionske, at det skulle de eddermame ikke have monopol på.

Som 69-årig har han for længst sluttet fred sine ambitioner.

– Jeg vil selvfølgelig gerne være en working class hero, men det er vigtigt for mig at sige: Tænk at have et job, hvor man har kørt med alt fra prostituerede, der har spurgt, hvor langt de kunne køre for et blowjob, til Nobelprismodtagere fra Harvard University.

– At møde mennesker uden mikrofon eller journalistikkens krav om afstand og objektivitet, det betragter jeg som en befrielse.

Så du er altså beviset på, at man kan gå to tredjedele ned i løn og stadig have et godt liv?

– Ja, det kan man jo gøre, når man har haft et fedt job og har en fed pension og kan sælge sit hus i Hellerup. Og jeg kan gøre det, fordi jeg først og fremmest er drevet af at leve et liv i god grundtvigsk ånd. Som Grundtvig sagde: Livet er en gave, sørg for at få det bedst mulige ud af det.

Jesper Grunwald stiger ud af vognen på Hotel Nordlandet og ser ud over Østersøen. Det lyder helt ægte, når han siger:

– I dag er jeg sgu lidt stolt af, at jeg stod af.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT