90 år på fredag: Da Knud fik shahen af Persien til at smile

90 år på fredag: Da Knud fik shahen af Persien til at smile
Knud Rask Nielsen har glimt i øjet og er rap i replikken – fredag den 1. oktober fylder han 90 år. Foto: Jacob Jepsen
90 ÅR | NYKER | Onsdag 29. september 2021 • 20:00
Holger Larsen
Journalist
90 ÅR | NYKER | Onsdag 29. september 2021 • 20:00

Fødselaren fra Nyker er fuld af gode historier.

– Shahen og hans hustru Farah Pahlavi kom ud til gården, og shahen spurgte mig, om det var rigtigt, at køerne giver en bedre mælkeydelse, når de hører musik. Jeg svarede, at der ikke forelå undersøgelser om det, men at jeg godt kunne forestille mig, at det var rigtigt. Men at det i så fald skulle være europæisk musik og ikke persisk. Den bemærkning fik shahen til at smile.

– Da jeg senere kom i den skandinaviske klub i Teheran, sagde man, at "der kommer ham, der fik shahen til at smile". Det med at smile var ikke noget, shahen var kendt for.

Knud Rask Nielsen fortæller historien fra dengang, han i 1960 som udsendt til Persien (Iran) for Dansk Avlsdyreksport mødte magthaveren i Iran, shah Mohammad Reza Pahlavi. Han fortæller historien hjemme i stuen på Kirkebyvej i Nyker. Knud disker op med historier fra sit lange liv, fortalt med stor lune, mens hans hustru Emely serverer kaffe og boller og hjemmelavet marmelade.

Anledningen til Bornholms Tidendes besøg er, at Knud Rask Nielsen fylder 90 år fredag den 1. oktober. Fødselaren virker både kvik i pæren og let til bens.

– Jeg investerede i en elcykel sidste år. Men den er aldrig hjemme, for Knud cykler på den. Om sommeren tager han turen til Rø og hjem igen. Når cyklen endelig er hjemme, står den til opladning, griner Emely Nielsen.

Blandt Knud Rask Nielsens daglige aktiviteter hører en gåtur inde på Nyker Stadion, som ligger lige bag ægteparrets hus.

– Alle skolebørnene kender Knud, siger Emely Nielsen.

Fra Vendsyssel

Knud Rask Nielsen er vendelbo, og det er han tydeligvis stolt af. Men voksenlivet har han tilbragt flere andre steder i landet og udlandet – og siden 1965 har han og Emely boet på Bornholm.

– Jeg havde været på efterskole på Bornholm i 1958, så da Knud fik mulighed for at få en stilling på Bornholm, sagde jeg "ja, vi tager til Bornholm", fortæller Emely Nielsen.

Smitsom mastitis (yverbetændelse) var et problem i mange malkekvægsbesætninger, og Knud Rask Nielsens job var med udgangspunkt fra Bornholms Andelsmejeri i Klemensker at tage ud til de bornholmske mælkeleverandører og hjælpe dem til rette med god malkehygiejne.

Emely og Knud Rask Nielsen flyttede ind på Lille Muregård på Bedegadevej i Klemensker, hvor de etablerede Bornholms første SPF svinebesætning. Knud Rask Nielsen var i 20 år forhandler af Alfa Laval staldudstyr. Parret boede på gården i 40 år, inden de for 16 år siden flyttede til Nyker.

Mange kender Emely og Knud Rask Nielsen fra blandt andet Klemensker Idrætsforening, hvor de var aktive i mange år og med til at hjælpe, når der var halfester eller bankospil. Her var Emely Nielsen i mange år formand for gymnastikafdelingen. De har fortsat været aktive efter flytningen til Nyker, hvor man stadig kan finde dem på petanquebanen, og de spiller også kort.

Emely og Knud Rask Nielsen trives på Kirkebyvej i Nyker, hvor Knud blandt andet går op i at dyrke kartofler, mens Emely blandt andet går op i syltning. Foto: Jacob Jepsen

 

Syv uger undervejs

Det var i ungdomsårene, at Knud Rask Nielsen med en landbrugsuddannelse i baglommen drog på flere eventyr i forbindelse med eksport af danske avlsdyr. Turen til Iran, som nævnes i indledningen, handlede om at transportere 50 røde danske malkekøer til en gård, som shahen ejede udenfor hovedstaden Teheran. Knud Rask Nielsen var hyret for et år til opgaven, således at han også skulle lære arbejderne på gården (hvor man kendte mest til gedeavl) at passe køerne.

– Vi sejlede i syv uger. Køerne gik løs nede i bunden af skibet. Det gik fint. Da vi nåede til den persiske Golf, fik vi karantæne i otte dage, inden vi kunne komme i land og begynde togrejsen til Teheran. Jeg havde sammen med en dyrlæge ansvaret for køerne. Alle var i live, og nogle få af dem havde kælvet, da vi nåede frem. I Teheran blev vi mødt af shahens adjudant. Han mente, at køerne bare kunne gå turen ud til gården. Der ville tage to-tre dage, men vi fik ham overbevist om, at det kunne de ikke, og køerne blev læsset på nogle militærkøretøjer, fortæller Knud Rask Nielsen.

Det var også i Iran, at Knud Rask Nielsen blev ejer af to hunde, som han kaldte Nina og Frederik efter datidens populære danske popduo.

– Den engelske dronning skulle komme på besøg. I den forbindelse skulle der bruges nogle heste fra Tyskland, og herfra sendte man to hunde med uden at tænke på, at hunde på de kanter er urene dyr. Så jeg fik de to fine hunde og var meget glad for dem, fortæller Knud Rask Nielsen.

En greb kogødning

90 års fødselaren havde i de år andre spændende ture med kvægtransporter – til Italien, Spanien og Grækenland. Det var lange togrejser, men det trivedes Knud Rask Nielsen godt med. Man havde masser af foder med til dyrene, og undervejs fik man fyldt tønderne op med vand.

– Jeg lå i de ledige stunder på en halmballe i togvognen og så gennem en luge hele Østeuropa glide forbi. Det var en enestående oplevelse, siger han om en 12 dage lang tur til Grækenland.

Det var forbudt at muge ud under turen. Men da møget hobede sig op, gjorde Knud Rask Nielsen og hans makker Ivar det alligevel, når de kunne se deres snit til det på øde strækninger. De gjorde tegn til hinanden fra hver sin vogn, når det var muligt at muge ud:

– Engang overså vi en banearbejder, som stod vagt ved indkørslen til en bjergtunnel. På mit tegn startede Ivar udmugningen, og den første greb kogødning havnede lige på vagtens fine uniform...

På scooter i Italien

Knud Rask Nielsen havde et længere ophold i Italien, hvor han var underfodermester på et sted med 200 stykker avlskvæg fra Danmark. Her købte han en scooter, så han kunne køre til Rom, og han tog også på en længere ferie rundt i det sydlige Italien og oplevede blandt andet Amalfikysten.

– Jeg troede ikke, at jeg kunne finde noget flottere. Men så kom jeg op at gå turen fra Hasle og op mod Allinge. Nøj, der er flot, siger Knud Rask Nielsen.

Da ansættelsen i Italien var slut, kørte han hjem til Danmark på scooteren.

Knud Rask Nielsen har været med til at transportere kvæg med båd, tog og fly. Sidstnævnte var dog en noget blandet oplevelse.

– Der skulle stuves så mange køer ind i flyet som muligt, og det var overlæsset. Da vi på turen til Iran skulle mellemlande i Istanbul, skrabede flyets næse mod landingsbanen. Siden da har jeg ikke været glad for at flyve, fortæller han.

Familiens rejser er derfor mest foregået med bil, bus og tog – og på cykler.

Flere mærkedage

Det var på et ophold hjemme i Danmark mellem alle udlandsoplevelserne, at Knud Rask Nielsen i 1956 mødte en lokal pige, Emely, ved en høstfest på Boeslunde Kro på det sydvestlige Sjælland. De to blev gift i 1962.

Det kommende år bliver fyldt med store begivenheder for parret. For der går mindre end et halvt år efter Knuds 90 års dag, så fylder Emely Nielsen 80 år, og derefter kommer parrets diamantbryllup.

Bryllupsbilledet af Emely og Knud Rask Nielsen. I 2022 kan de fejre diamantbryllup. Foto: Jacob Jepsen

FÅ ABONNEMENT