Undergrunden gemmer på masser af vand
Hverken Rønne Vand og Varme eller Bornholms Energi & Forsyning, som tilsammen står for hovedparten af de bornholmske vandleverancer, har planer om at indføre vandingsforbud.
Tørken har ramt Danmark, som lige nu oplever den længste periode uden vand fra oven i 20 år, idet det hverken har regnet på præsten eller dryppet på degnen siden den 23. maj – når der ses bort fra enkelte lokale småbyger.
Her på Bornholm har der da også siden i lørdags klokken otte været afbrændingsforbud.
Men skulle uheldet være ude, er der i det mindste vand nok til at slukke en eventuel brand, ligesom der heller ikke umiddelbart er opsejling til vandingsforbud på øen.
Det oplyser kommunikationschef Klaus Vesløv fra Bornholms Energi og Forsyning, Beof, som fra tre vandværker leverer vand til cirka 12.000 af øens husstande og virksomheder svarende til omkring 40 procent af det samlede antal borgere – og den samme melding giver direktør Erik Steen Andersen fra Rønne Vand og Varme, RVV, som sikrer vand til i alt godt 9.000 boliger i rønneområdet.
Dertil er der rundt om på øen et dusin private vandværker.
Fra RVV siger Erik Steen Andersen:
– Vi har et lille, øget forbrug, men det er normalt for årstiden, fordi hotellerne holder åbent, og vi er flere mennesker på øen, men der er masser af vand.
Kan I risikere at skulle til at begrænse forbruget?
– Nej, at det ikke har regnet i nogle uger har ikke akut virkning på vandbeholdningerne. Vi råder jo i Rønne Vand og Varme over tre vandværker, og faktisk har vi taget det ene ud på grund af noget reparation, men selv med kun to værker har vi ingen problemer. Skulle de opstå, kan vi bare sætte det tredje vandværk ind også.
Så der er ikke planer om at forbyde folk at vande i deres haver?
– Nej, det er slet ikke under opsejling, siger Erik Steen Andersen.
Han fortæller da også, at for 20 år siden blev der årligt i Rønne brugt den dobbelte mængde vand af det, der aktuelt bruges.
– Nu sender vi årligt godt en million kubikmeter vand ud i systemet, men dengang var det to millioner, siger han og tilskriver blandt andet det dalende vandforbrug, at vandet er blevet dyrere, og der er kommet flere afgifter på.
Den gode nyhed
Også Klaus Vesløv fra Beof er klar med en positiv melding:
– Den gode nyhed lige for øjeblikket er, at vi har vand nok på Bornholm, siger han.
– Og vi har ingen aktuelle planer om at indføre vandingsforbud. Vi følger naturligvis situationen ret nøje, men der er stor forskel på, hvordan vandreservoirerne ser ud rundt om i Danmark, og i forhold til den geologi, der er, er Bornholm ret privilegeret, fordi vores grundvandsreservoirer ligger så dybt.
Klaus Vesløv betoner dog, at hans udmelding ikke skal ses som en anbefaling om, at man bare skal vande løs, alt det man har lyst til.
– Vi skal stadig være opmærksomme og gøre, som vi plejer at gøre, men holder vi fast i det forbrug, vi har i øjeblikket, så skal vi nok komme godt igennem den her periode, siger han.
Folk kunne måske få lyst til at ændre deres vaner, hvis de kigger ud på deres græsplæne, deres prydplanter og så videre og tænke, "nu er vi nødt til at vande" – hvad siger du til det?
– Jamen, alt med måde – og beskeden er, at hvis vi administrerer tingene nogenlunde, som vi gør i dag, så er vi ikke så bekymrede. Men vi følger situationen løbende, og den er faktisk ganske fornuftig, som det ser ud lige nu, siger Klaus Vesløv.
Der er ikke noget, der tyder på, at der skulle opstå vandmangel på Bornholm?
– Præcis, det er vores bud lige nu, men vi holder selvfølgelig øje med, hvor meget vand vi pumper ud og er også i dialog med kommunen om det.
1992 var værst
Har I kunnet registrere nogen ændringer i vandforbruget?
– Nej, ikke noget der som sådan skiller sig ud, og man kunne måske have den tese, at alle de vaner, vi har fået hen over vinteren i forhold til at passe på vores ressourcer, er noget, som vores gode borgere har taget til sig, også når det gælder andre forsyningsarter end varme, el og så videre. Det handler jo alt sammen om vores fælles ressourcer, som vi skal passe på.
Og igen: Indtil videre siger I altså ikke, at det er forbudt at vande?
– Vi har ingen aktuelle planer om indføre begrænsninger i forhold til at vande, som man har set det i andre kommuner. Det har vi ikke belæg for i øjeblikket.
Ved du, om der overhovedet på noget tidspunkt har forekommet vandingsforbud på Bornholm?
– Jeg tror det faktisk ikke, og jeg spurgte tilfældigvis for nylig nogle af vores vandfolk – også nogle, der har arbejdet med det i mange år – og ingen af dem kunne på stående fod huske, at vi har haft vandingsforbud på Bornholm, men det er jo ikke det samme, som at det er helt nagelfast, siger Klaus Vesløv.
Han slår fast, at Beof naturligvis er på det rene med, at vandforbruget generelt stiger i højsæsonen for turister, men også det er det taget højde for i vurderingen af den aktuelle situation.
I 1992 forekom ifølge DMI i forsommeren og første halvdel af sommeren den længste tørkeperiode nogensinde registreret i Danmark. Fra den 13. maj til den 10. juli faldt der således på landsplan næsten ingen nedbør.
Fra tirsdag morgen er også Tunø i Odder Kommune og hele Samsø Kommune omfattet af afbrændingsforbud, oplyser Ritzau.
Dybe sprækker giver godt med vand
Bornholm løber næppe tør for vand foreløbig. Sådan lyder det samstemmende fra Beof og RVV midt i den knastørre forsommer.
I andre dele af landet barsles der på grund af tørken med vandingsforbud og afgifter for forbrugere, der ikke holder sig inden for reglerne for vanding, og organisationen Danske Vandværker har over for DR vurderet, at udsigten til endnu flere tørre dage betyder, at flere vandværker i den kommende tid vil indføre forbud mod vanding.
Men sådan noget ligger altså ikke lige rundt om hjørnet herover. Geolog Jørgen Butzbach kan kaste en smule lys over årsagen.
– En af grundene til, at vi er i en rimelig god situation på det område, er, at vi har meget dybe sprækkezoner i vores undergrund. Og det vand, der kommer dybt ned i de her sprækker, ligger godt dernede og kan danne meget store depoter, siger han til Tidende.
Umiddelbart ville man måske mene, at Bornholm, der har klippen liggende højt, skulle have en vanskelig grundvandssituation, fordi der er meget lidt overjord – det er nemlig i overjorden, at det meste grundvand ligger i den øvrige del af landet, forklarer Jørgen Butzbach. Men de omtalte sprækkezoner sørger altså i stedet for, at Bornholm har masser af vand.
Det har man fundet ud af inden for de seneste 50 år, forklarer geologen. Hvor man tidligere troede, at der var ganske få grundvandsmagasiner, har man senere via boringer og detaljerede undersøgelser fundet ud af, at der findes mange af dem.
– De giver samlet en god ballast af grundvand, siger Jørgen Butzbach.
Hvad er meningen med et forsvar?

MEST LÆSTE
Kold kommunikation


Å rekorera
(med tryk på tredje stavelse) at rekvirere.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration