Trods udfordrende år: Forperson tror på mølleprojekt

Trods udfordrende år: Forperson tror på mølleprojekt
20 stemmeberettigede var mødt op. Ingen ønskede at stille op som hverken bestyrelsesmedlem eller suppleant til bestyrelsen. Foto: William Sonne Kaalø
NYHED | ABONNENT | 21. APR 2024 • 11:41
NYHED | ABONNENT
21. APR 2024 • 11:41

Arbejdet med at etablere en lokal- og folkeejet havvindmøllepark ud for Bornholm kommer til at fortsætte uanset om klage giver Bornholms Havvind medhold eller ej, siger forperson.

Selvom det seneste halvandet års tid i Bornholms Havvind ikke ligefrem har været en dans på roser, er borgerenergifællesskabets forperson, Peter Andreas Nielsen, optimistisk, når snakken falder på fremtiden - og på om vindmøllerne overhovedet kommer op.

Det siger han i et interview med Tidende umiddelbart efter foreningens generalforsamling lørdag formiddag på biblioteket i Rønne.

– For så vidt vi kan få miljøgodkendelser og økonomi i projektet, er jeg sikker på, politikerne godt kan se meningen i, at det selvfølgelig skal foregå sådan. Det er den bedste måde at skabe lokal opbakning til den grønne omstilling, som de selvsamme politikere efterspørger, siger Peter Andreas Nielsen.

I øjeblikket venter han og foreningen på, at Energiklagenævnet tager stilling til en klage, Bornholms Havvind har indgivet.

Bornholms Havvind fik i oktober et nej af Energistyrelsen til en ansøgning om at få tilladelse til at gå i gang med forundersøgelserne til opsætningen af ni lokale- og folkeejede vindmøller ud for Nexø. En sådan tilladelse var - og er - ellers det næste skridt i udviklingen af projektet, og Bornholms Havvind var af den opfattelse, at afslaget blev meddelt på baggrund af en politisk aftale, der ikke var udmøntet i lovgivning på det tidspunkt, hvor afgørelsen faldt. Derfor valgte foreningen at klage.

– Hvorvidt klagen falder ud til vores fordel eller ej, vil kunne have en indflydelse på, hvilken organisatorisk form vi har på den korte bane. Men arbejdet kommer til at fortsætte uafhængigt af den organisatoriske form - det er jeg rimelig optimistisk omkring, siger Peter Andreas Nielsen.

Mulig ændring i organisation

På lørdagens generalforsamling præsenterede han bestyrelsens bud på en arbejdsplan det kommende år med udgangspunkt i to scenarier. I det ene scenarie bliver klagen afvist, og i det andet får Bornholms Havvind medhold. Hvis klagen bliver afvist, vil der være en mulighed for, at bestyrelsen foreslår at nedlægge borgerenergifællesskabet. Det vil der sådan set også være en mulighed for, hvis foreningen får medhold.

– Arbejdet for havvind ud for Bornholm har stået på i mange år - også før vi i november 2022 etablerede borgerfællesskabet som en forening med begrænset ansvar. I det omfang det giver mere mening for os at finde tilbage til en lignende konstruktion, enten hvor vi opererer uden CVR-nummer, eller hvor vi opererer nærmere som en almindelig forening, så kunne man sagtens forestille sig, at det kunne være en løsningsmodel, siger Peter Andreas Nielsen, der tilføjer:

– Men egentlig synes jeg, det er spekulation. Jeg synes, vi har en god organisatorisk form, der tillader os at arbejde videre, når vi forhåbentlig får medhold på klagen, og regeringen kan konstatere, at de bliver nødt til at finde en løsning, hvilket jeg også tror, de arbejder på.

Han bemærker i den forbindelse, at der ikke er nogen fra regeringen, der har været ude at tale imod projekter som Bornholms Havvinds.

– De har afvist det på nogle formalistiske baggrunde, men har som sådan ikke stillet sig imod lokal- og folkeejede projekter. Tværtimod oplever vi, at der også i regeringspartierne er stor opbakning til konstruktioner som vores. Derfor håber vi også, at de trækker i arbejdstøjet og finder den løsning, der er nødvendig for, at vi kan fortsætte, siger han.

Usikkerhedsmoment

Men Christiansborg har som bekendt også planer om at etablere Energiø Bornholm. Peter Andreas Nielsen mener, at energiøen er et 'usikkerhedsmoment', som er svært at forholde sig til.

– Det er ikke en energiø, der er møntet på Bornholm. Derfor er det vigtigt, at vi på Bornholm arbejder videre på vores eget projekt, der kan sikre, at vi opnår muligheden for at aftage strøm til kostpris og kan tjene penge på, at vi har den fordelagtige placering, vi har. Det er ikke noget, energiøen kan give os - men det kan vi sikre os selv, siger forpersonen.

Så det er ikke sådan, at der ikke kommer en lokal, folkeejet havvindmøllepark, hvis energiøen bliver etableret?

– Nej, sådan ser jeg det ikke.

Generelt er der lokalt på Bornholm og fra miljø- samt civilsamfundsorganisationer stor opbakning til projektet, mener Peter Andreas Nielsen. Også på generalforsamlingen var der stor interesse og opbakning til det fortsatte arbejde i borgerenergifællesskabet, mener han.

Ingen meldte sig

Til generalforsamlingen mødte 20 stemmeberettigede medlemmer op. Ved den stiftende generalforsamling i november 2022 mødte 65 personer op - og det var på en dag, hvor store dele af østlandet var sneet inde.

Samtidig ønskede ingen af de tilstedeværende medlemmer at stille op til bestyrelsesvalget - hverken som bestyrelsesmedlem eller suppleant - selvom der var flere pladser ledige, da flere havde valgt at trække sig.

I henhold til foreningens vedtægter skulle der derfor vælges minimum ét medlem, og det lykkedes tilsyneladende kun, fordi Jonas V. Andersen, der dog ikke var til stede på generalforsamlingen, på forhånd havde meddelt bestyrelsen, at han gerne ville stille op.

Kan man kalde det god opbakning til at deltage i arbejdet?

– Vi er udmærket klar over, at det på nuværende tidspunkt er et arbejde, der er præget af usikkerhed. Det er svært at vide, hvad man stiller op til, hvis man går ind i bestyrelsen. Derfor er vi også glade for, at vi trods alt havde en frivillig, der stillede op til bestyrelsen for at hjælpe os videre, siger Peter Andreas Nielsen, der tilføjer:

– Vi er overbeviste om, at når vi når til det punkt, hvor der igen er vind i sejlene eller under vindmøllevingerne, så skal der nok være folk, der kan se mere konkret, hvad bestyrelsesarbejdet kommer til at bestå i.

Generalforsamlingen gav bestyrelsen bemyndigelse til, at den kan indsupplere nye bestyrelsesmedlemmer i det omfang, det er relevant. Samtidig meddelte et af de bestyrelsesmedlemmer, der inden generalforsamlingen havde valgt at trække sig, umiddelbart efter generalforsamlingen, at vedkommende alligevel ikke trækker sig fra bestyrelsen endnu, men fortsætter som kasserer for at bakke op om projektet.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT