Bornholms Havvind fik i oktober et nej af Energistyrelsen til en ansøgning om at få tilladelse til at gå i gang med forundersøgelserne til opsætningen af ni lokale- og folkeejede vindmøller ud for Nexø. En sådan tilladelse var - og er - ellers det næste skridt i udviklingen af projektet, og Bornholms Havvind var af den opfattelse, at afslaget blev meddelt på baggrund af en politisk aftale, der ikke var udmøntet i lovgivning på det tidspunkt, hvor afgørelsen faldt. Derfor valgte foreningen at klage.
– Hvorvidt klagen falder ud til vores fordel eller ej, vil kunne have en indflydelse på, hvilken organisatorisk form vi har på den korte bane. Men arbejdet kommer til at fortsætte uafhængigt af den organisatoriske form - det er jeg rimelig optimistisk omkring, siger Peter Andreas Nielsen.
Mulig ændring i organisation
På lørdagens generalforsamling præsenterede han bestyrelsens bud på en arbejdsplan det kommende år med udgangspunkt i to scenarier. I det ene scenarie bliver klagen afvist, og i det andet får Bornholms Havvind medhold. Hvis klagen bliver afvist, vil der være en mulighed for, at bestyrelsen foreslår at nedlægge borgerenergifællesskabet. Det vil der sådan set også være en mulighed for, hvis foreningen får medhold.
– Arbejdet for havvind ud for Bornholm har stået på i mange år - også før vi i november 2022 etablerede borgerfællesskabet som en forening med begrænset ansvar. I det omfang det giver mere mening for os at finde tilbage til en lignende konstruktion, enten hvor vi opererer uden CVR-nummer, eller hvor vi opererer nærmere som en almindelig forening, så kunne man sagtens forestille sig, at det kunne være en løsningsmodel, siger Peter Andreas Nielsen, der tilføjer: