Svenskere sender uddød fiskeart ind i Østersøen

Svenskere sender uddød fiskeart ind i Østersøen
I 2009 fangede Svend Hansen fra Hasle en stør ved Helligpeder. Den var udsat af tyske biologer. Støren døde og blev udstillet på Zoologisk Museum. Arkivfoto: Fiskerikontrollen
NOTITS | ABONNENT | 21. JUN 2024 • 12:30
Henrik Nielsen
Journalist
NOTITS | ABONNENT
21. JUN 2024 • 12:30

Både tyske og polske biologer har tidligere udsat canadiske støre. Nu følger svenskerne efter.

Officielt er støren uddød i Østersøen, men for 16-18 år siden satte tyske fiskebiologer over 20.000 canadiske støre ud, og en sjælden gang imellem sker det, at en fisker fanger en af de udsatte støre.

Nu er chancen blevet lidt større, da Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund (Sveriges Sportsfiskeri- og Fiskeplejeforening – red.) i denne uge har sat atlantiske støre ud i Göta älv ved Göteborg. En af dem er allerede blevet fundet på en strand i Sandskogen i Ystad, fortæller Ystads Allehanda.

Statens Naturhistoriske Museum fortæller i sit Fiskeatlas, at den naturlige bestand af støre i Østersøen uddøde i 1996 efter flere hundrede års overfiskeri og ødelæggelse af gydepladserne i floderne. Siden har tyske biologer ved hjælp af DNA-analyser af gamle museumseksemplarer fundet ud af, at Østersøens oprindelige stør tilhørte arten vestatlantisk stør, som er den art, Tyskland, Polen og Sverige er begyndt at genetablere med moderfisk fra Canada.

Da støren er fredet, skal man genudsætte den hurtigt, hvis man får en med i sin fangst. Statens Naturhistoriske Museum opfordrer desuden til, at man indberetter sin fangst, for eksempel ved at tage et par billeder af fiskens ryg og sider, hvor der kan være monteret et nummer.



FÅ ABONNEMENT