Planer for energiø vækker uro i Sverige

Planer for energiø vækker uro i Sverige
I Sverige er myndighederne bekymrede for, hvad kablerne til Energiø Bornholm vil betyde for havmiljøet i Østersøen. Arkivfoto: Berit Hvassum
MILJØ | Torsdag 10. august 2023 • 16:30
Af:
Jakob Nørmark
MILJØ | Torsdag 10. august 2023 • 16:30

De svenske myndigheder er bekymrede for, hvad kablerne til Energiø Bornholm vil betyde for havmiljøet i Østersøen. Beslutning om at nøjes med ét kabelbundt til Sjælland møder dog ros fra Sverige.

En afgørende del af infrastrukturen til Energiø Bornholm er søkablet, der forbinder højspændingsstationen på Sydbornholm til en station på Sjælland. Kablet, som får en effekt på 1,2 gigawatt, skal føres igennem Sveriges økonomiske zone.

Inden sommerferien var de danske myndigheders opdaterede plan i høring, og kommentarerne til miljøkonsekvensrapporten kaster lys over bekymring hos de svenske myndigheder, der sidder med ansvaret for Østersøen. Det viser høringssvarene, som Miljøstryelsen har givet Bornholms Tidende aktindsigt i.

Med tanke på det store antal planlagte infrastrukturprojekter i området finder Sveriges Meteorologiska och Hydrologiska Institut (SMHI) ”det yderst vigtigt, at den samlede miljøpåvirkning bliver så lille som muligt”, når energiøen skal etableres.

Netop af den grund glæder både SMHI og Länsstyrelsen Skåne sig over, at det siden første høring er blevet besluttet, at der blot skal lægges én kabelforbindelse mellem Bornholm og Sjælland. Da projektet var i høring sidste vinter, planlagde Energinet at lægge to kabler á 0,6 gigawatt i to separate kabelgrave.

Vigtig for hele Østersøen

SMHI gør i høringssvaret opmærksom på, at den sydlige del af Østersøen forsyner den centrale, dybere del af Østersøen med saltholdigt og iltrigt vand, der flyder fra Øresund og de danske bælter. "Dermed kan lokal påvirkning af den sydlige del af Østersøen få betydning for miljøet i hele Østersøen", skriver instituttet, som ser flere risici for havmiljøet ved kabelnedlægningen.

”På de strækninger, hvor søkablet skal beskyttes af stensætninger, kan øget turbulens medføre, at den bundnære strøm blandes med vand nærmere overfladen, hvilket mindsker dens kvalitet og betydning for Østersøens dybvandsområder".

De hydrologiske institut gentager et ønske, som har været fremsat i tidligere høringsrunder; at de danske myndigheder sørger for at undersøge og sætte tal på, hvordan vindmøllerne påvirker havstrømme, bølger og blandingen af overfladevandet.

Den svenske myndighed med ansvar for vandmiljøet i den sydlige del af Østersøen, Vattenmyndigheten Södra Östersjön, skriver, at den med "de aktuelle oplysninger ikke kan udtale sig med sikkerhed om kabellægningens påvirkning af de kystnære vandområder", fordi metoden først bliver beskrevet i detaljer senere.

Advarer mod formel forværring

Fra EU's side stilles krav om, at projekter ikke må forværre den nuværende klassificering af havvandet, påpeger den svenske vandmyndighed, der fremhæver to formuleringer fra Milljøstyrelsens rapport, som vækker bekymring.

– Vattenmyndigheten foruroliges derfor af, at ”Etablering af søkablet vil - uanset anlægsmetoden - medføre, at der vil ske spredning af sediment til vandfasen.” samt ”De potentielle miljøpåvirkninger kan have grænseoverskridende karakter i forhold til Sverige, Polen og Tyskland", står der i høringssvaret.

I forvejen er der risiko for, at overfladevandet ikke kan opnå "god økologisk status" om 5-15 år på grund af overgødning og forekomsten af miljøgifte som zink, skriver vandmyndigheden.

Den svenske landbrugsstyrelse Jordbruksverket fremhæver i dets svar, at det er vigtigt for de danske myndigheder at rådføre sig med relevante aktører i fiskerierhvervet så tidligt som muligt, så arbejdet påvirker fiskeriet så lidt som muligt. For at forbedre sameksistensen mellem fiskeri og energiudvinding og mindske risikoen for ulykker anbefaler Jordbruksverket, at "samtlige kabler nedgraves eller dækkes til, så fiskeredskaber ikke risikerer at sætte sig fast."

Tysk reaktion

Der er indkommet tre tyske svar på høringen.

På grund af afstanden fra sjællandskablet til tysk farvand har hverken de tyske myndigheder for søfart og hydrografi eller de lokale myndigheder i Mecklenburg/Vorpommern nogen kommentarer til den danske høring.

Tysklands hær, Bundeswehr, minder de danske myndigheder om, at det er vigtigt at undgå, at kablet kommer i nærheden af et NATO-dykkerområde for ubåde. Da de medsendte kort fra Miljøstyrelsen viser, at kablet skalpassere nord om det militære område, har heller ikke Bundeswehr nogen indsigelser mod energiprojektet.

Den aktuelle høring handler ud over højspændingsanlæggene på dansk jord kun om kablet mellem Bornholm og Sjælland. Der skal også føres et kabel fra Bornholm til Tyskland, som vil blive genstand for en selvstændig høringsproces.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT