Personlige invitationer på vej: Over tusind rønneboer skal tage afsked med skraldemændene

Personlige invitationer på vej: Over tusind rønneboer skal tage afsked med skraldemændene
Lærreder med bykort var en del af standen med information om det nye affaldssystem ved Ressourcernes Dag. Små symboler viste Bofas bud på, hvor de nedgravede MiljØ'er kan placeres. En af de mere overskuelige opgaver er i Aakirkeby, hvor der skal opstilles én affaldsstation til færre end 30 husstande. Den bedste placering tegner til at være på hjørnet af Smedegade og Nybyvej. Foto: Jakob Nørmark
NYHED | ABONNENT | 27. AUG 2022 • 21:00
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | ABONNENT
27. AUG 2022 • 21:00

Bofa tyvstartede ved Ressourcernes Dag lørdag det store arbejde med at introducere rønneboerne til det nye affaldssystem. 20-30 af de såkaldte miljØ'er forventes at skulle nedgraves i byen, og alle med adresse på en brostensgade kan forberede sig på fremover at bære deres affald hen til de nye affaldsstationer.

 

Ressourcernes Dag – Bofas årlige affaldsdag – trak flere hundrede gæster til hovedkvarteret på Torneværksvej til en dag med musik, mad, rapelling, ridning, et kig ind bag kulissen og, ikke mindst, muligheden for at høre om det kommende affaldssystem.

Tidendes ressourcer rakte til at møde op, da der blot manglede et kvarter af arrangementet. Den sene ankomst viste sig imidlertid at være fornuftig, for tidligere på dagen havde de Bofa-medarbejdere, der beskæftiger sig med det nye affaldssystem, alt for travlt til at snakke længe med pressen.

– Nogle gange står folk i kø for at tale med os. Det er fedt at være så ombejlet, fortæller Mette Butzbach.

Hun er projektleder med ansvar for at udvikle fællesløsningerne – de nedgravede affaldsstationer, som Bofa har valgt at kalde "miljØ'er". Oplevelsen af at være ombejlet har hun også, når hun med kolleger ruller Bofa-bussen – regionskommunens valgbus – ud til de byer, hvor skraldemændene ikke længere kommer forbi og henter affald på adressen, når det nye affaldssystem skal implementeres om tre måneder.

Et kæmpeprojekt i Rønne

Bofas bybesøg har stået på siden april, men kommunen og Bofa har endnu ikke truffet nogen endegyldige beslutninger om placeringen af affaldsstationerne, der maksimalt må være 300 meter fra de husstande, som er koblet på ordningen.

"Bofa on Tour", som affaldsrundturen kaldes, var før sommerferien i Svaneke, Hasle, Nexø, Allinge, Sandvig og Arnager. I mandags besøgte Bofa-bussen Aakirkeby, hvor færre end 30 husstande fremover ikke kan få hentet affald på adressen, og tirsdag gik turen til Vang. Nu resterer kun besøgene i Gudhjem og det omfattende arbejde i Rønne.

– Vi har med vilje gemt Rønne til sidst, for det er et kæmpeprojekt. Alene i Rønne skal vi have 20, måske 30 fællesløsninger. Og det er jo mere, end vi skal have i de andre byer til sammen, fortæller Mette Butzbach.

En medvirkende faktor til, at omfanget i Rønne er blevet så stort, er et arbejdsmiljømæssigt krav om vejbelægningen.

– Skraldemanden må ikke håndtere beholderne på brosten. I Rønne har vi cirka 1.500 adresser på brostensgader, som med vores udgangspunkt skal på fællesløsninger, fortæller Mette Butzbach.

I Rønne parkeres Bofa-bussen i fire dage. Det foregår 22., 23., 28. og 29. september. Invitationerne via e-boks er endnu ikke sendt ud til rønneboerne.

– Alle, som vi tror, skal på MiljØ'er, kommer til at få en personlig invitation om at besøge os ved bussen eller kontakte os via email. Jeg vil virkelig opfordre til at møde op, når vi er i byen. Man kan skrive til os, hvis man ikke mulighed for at deltage. Alle de henvendelser arbejder vi på at besvare så hurtigt, vi overhovedet kan. Alle, som er koblet på en miljØ og har sendt os spørgsmål, får dem besvaret, siger projektlederen.

Vi har med vilje gemt Rønne til sidst, for det er et kæmpeprojekt.

Mette Butzbach, projektleder, Bofa

Venter på at komme i gang

Ved Ressourcernes Dag var spørgelysten stor.

– Det, der er positivt for os, er, folk bare venter på at komme i gang. De vil bare vide mere; hvornår starter det? hvad gælder for min adresse?, skal jeg mon på en fællesløsning?, siger Mette Butzbach, hvis ansvarsområde – miljØ'erne – stod højt på dagsordnen.

– Vi har talt rigtig meget om sommerhusområderne og de steder i byerne, hvor der skal laves fællesløsninger. Mange spørger, "hvornår får vi noget mere at vide". For folk vil rigtig gerne sortere og i gang. Men vi holder kortene lidt tæt ind til kroppen stadigvæk, fordi der er så mange usikkerheder, siger Mette Butzbach.

Usikkerheden består i de endelige placeringer og tidsplanen.

– I nogle byer har vi tænkt os, at de skal stå klar til november, men det kan måske blive svært at nå, erkender projektlederen.

Bofas direktør Jens Hjul-Nielsen mener, at bornholmerne bør opfatte de første 12 måneder som en indkøringsfase.

– Der bliver en overgangsperiode, og man skal være forberedt på, at der kan forekomme børnesygdomme, siger han.

27. november er fastsat som datoen, hvor Bofa og bornholmerne overgår til det nye affaldssystem med en grundigere sortering.

 

MiljØ'erne – Bofas nye affaldsstationer

Sommerhusejere og beboere i byer, der er ufremkommelige for skraldebiler, skal vænne sig til at aflevere deres skrald i nedgravede affaldsstationer. De berørte borgere har fået besked, medmindre man bor i Rønne.

I grove tal skal 120 miljØ'er graves ned over de kommende måneder. Heraf placeres cirka 70 i sommerhusområderne, mens der skal findes plads til resten i byerne.

På de kommunale arealer er processen lettere end de steder, hvor Bofa er nødt til at placere de nedgravede affaldsstationer på privat jord. Det gør sig især gældende i sommerhusområderne, hvor der allerede findes centralt placerede affaldsstationer, som skal udvides for at skabe plads til flere affaldstyper.

En miljØ består af fire komponenter til forskellige affaldstyper. De kan placeres på forskellige måder – på rad og række, i en klynge, eller adskilt fra hinanden, hvis omgivelserne ikke tillader, at de står op ad hinanden. For eksempel kan tre rum samles på en af side af en gade, mens det sidste rum anlægges overfor.