Ny RVV-formand håber på nyt varmeværk: ’Jeg står inde for alle beslutninger, der er truffet’

Ny RVV-formand håber på nyt varmeværk: ’Jeg står inde for alle beslutninger, der er truffet’
NYHED | RØNNE | ABONNENT | 3. SEP 2022 • 05:30
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | RØNNE | ABONNENT
3. SEP 2022 • 05:30

RVV’s nye formand Brian Mikkelsen fremhæver tre vigtige fokusområder i de kommende år. På kort sigt står en løsning på konflikten med Beof højt på dagsordenen. Et nyt varmeværk og en tilkobling til energiøens landanlæg er også på listen.

 

Rønne Vand og Varme fik i sidste uge ny bestyrelsesformand, da Brian Mikkelsen overtog posten fra Ingolf Lind-Holm.

Brian Mikkelsen, der er direktør for Totalbyg og sidder som en af to repræsentanter for lejere i RVV’s bestyrelse, har haft en plads i det forbrugerejede forsyningsselskabs bestyrelse i seks år. Rokaden blev offentliggjort ud af det blå tre måneder efter generalforsamlingen, men er helt udramatisk, fortæller Brian Mikkelsen.

– Det er en længerevarende plan, som vi har haft i bestyrelsen. Vi følte, at det var et godt tidspunkt at lave et generationsskifte.

Hvorfor er det et godt tidspunkt?

– RVV står over for nogle ændringer, der skal planlægges inden for den nærmeste fremtid. Man mente, at det vil være oplagt, at det er en ny formand, der tager os igennem det, siger han til Tidende.

Hvad bliver overordnet set det vigtigste for Rønne Vand og Varme i de kommende år?

– Det er, som det altid har været: at få lavet en god, billig løsning til Rønnes forbrugere. Om det skal være den ene eller anden løsning, må vi finde ud af. Bestyrelsens opgave er at sikre, at Rønnes forbrugere hele tiden har den bedste og billigste løsning.

Den nye formand fremhæver tre konkrete opgaver. På kort sigt skal RVV nå til enighed med Bornholms Energi og Forsyning (Beof) om en ny varmeleveringsaftale. De to selskaber har ligget i konflikt i fem år og har tilsammen brugt et tocifret millionbeløb på advokater. Beof forsyner RVV med størstedelen af varmen, som RVV’s ledelse mener burde være billigere at købe. En mæglingsproces med skiftende borgmestres involvering har stået på i over et år, men selskaberne har endnu ikke indgået en permanent varmeaftale.

 

Det er da klart, at der er kommet nye hoveder til både nede hos Bornholms Energi og Forsyning og hos RVV, så det kan godt være, at man ser tingene på en anden måde. Men som udgangspunkt har vi de samme grunde til, at vi står fast på det, som vi gør, siger Brian Mikkelsen. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

 

Ro efterlyses

På grund af striden, som udspringer af udbygningen af kraftvarmeværkets blok 6, der blev besluttet uden RVV’s samtykke, har RVV’s bestyrelse et stort ønske om ”at blive herre i eget hus”, som Brian Mikkelsen udtrykker det.

– På den helt korte bane håber vi, at vi kan få landet en holdbar løsning med Beof, så der kommer ro på, og vi i god ro og mag kan bygge vores eget værk. Det vil være den optimale løsning.

Hvis I ikke kan blive herre i eget hus og bygge et varmeværk, hvad er alternativt så?

– Så vil det være alfa-omega at få landet en god aftale med Bornholms Energi og Forsyning. Det er den eneste anden mulighed, hvis vi ikke kan få lov til at bygge vores eget værk

I et længere perspektiv, der rækker frem mod afslutningen af årtiet, venter der RVV nogle vigtige strategiske beslutninger om energiøen. Højspændings- og omformerstationen syd for Aakirkeby vil generere store mængder overskudsvarme, som RVV ønsker at fragte i rør til Rønne.

– Som det er nu, ville det give klart bedst mening, at spildvarmen fra energiøen kom ud til Rønnes forbrugere. Det er det korteste stræk og den letteste måde at få kørt det ud på. Det er en væsentlig andel af varmen, som Rønnes forbrugere kunne tage. Men vi kender ikke konditionerne for energiøens spildevarme, og hvem der skal beslutte de forskellige ting, siger Brian Mikkelsen.

Prissætningen er heller ikke kendt?

– Det er også væsentligt. Vi ser meget gerne, at vi kommer til at være en del af det. Det vil være oplagt, siger den nye formand.

Nye hoveder

Brian Mikkelsen vil ikke være det eneste nye ansigt ved møderne mellem selskaberne. Hos Beof har Helle Munk Ravnborg i år overtaget formandsposten fra Lars Goldschmidt, og for halvandet år siden trådte Claus M. Andersen til som administrerende direktør. Med Ingolf Lind-Holms farvel til formandsposten er det kun RVV-direktør Erik Steen Andersen, som sad med omkring bordet, da selskaberne optrappede konflikten ved at tilbageholde betalinger, opsige kontrakter og indlede voldgiftssager for fire år siden.

Vil du gå til opgaven anderledes end din forgænger? Der har jo været en vis mistillid mellem jer og Beof gennem årene.

– Jeg har siddet i bestyrelsen i seks år, så beslutningerne, der er taget i den periode, står jeg også inde for. Jeg har haft den samme holdning, som Ingolf har haft. Men det er da klart, at der er kommet nye hoveder til både nede hos Bornholms Energi og Forsyning og hos RVV, så det kan godt være, at man ser tingene på en anden måde. Men som udgangspunkt har vi de samme grunde til, at vi står fast på det, som vi gør, fortæller Brian Mikkelsen.

Jeg har i år oftere end tidligere hørt politikere tale åbent om en fusion af Beof og RVV, blandt andet i forbindelse med en debat på Folkemødet. Hvad er dine tanker om at lade selskaberne fusionere?

– Som det er nu, kan jeg ikke se, der er nogen gode grunde til at gøre det – og til, at RVV skulle gøre det. Det er min holdning.

Handler det om hensynet til udgifterne for varmeforbrugerne i Rønne, eller er der andre grunde?

– Ja, det er dét, vi er sat i verden for: at få billigst og bedst varme til Rønnes beboere. Det arbejder vi på hver dag. Som det er nu, vil det ikke være en god løsning at slå sig sammen med nogle andre selskaber på Bornholm.

Hvad med det langsigtede perspektiv, når man snakker om energiøen og udnyttelse af spildvarme? Det er i den kontekst, at jeg har hørt politikere sige, at det ville være en fordel, hvis selskaberne virkelig kunne samarbejde – eller fusionerede til ét selskab.

– Jeg er helt med på, at det vil være optimalt, hvis et godt samarbejde kommer op at køre. Men en egentlig fusion kan jeg ikke se som en løsning. Vi er meget åbne for at få et rigtig godt samarbejde med alle parter omkring energiøen.

 

 

RVV byder igen på denne kommunale grund på Ved Lunden.

 

RVV har budt på grund igen

Rønne Vand og Varme gør endnu et forsøg på at købe en kommunal grund på Ved Lunden. Udbudsrunden blev afsluttet i slutningen af august. Direktør Erik Steen Andersen bekræfter, at RVV har indsendt et revideret bud på 9.700 kvadratmeter store grund, som vil grænse op til en grund, varmeselskabet i forvejen ejer.

Et ejendomsselskab, der repræsenterede Harald Nyborg, har tidligere vundet et udbud om grunden, men planerne blev indstillet, da geotekniske undersøgelser viste, at underlaget ikke egnede sig til byggeriet af et varehus. I foråret bød RVV på grunden, men buddet opfyldte ikke et kriterium om, at anlægsarbejdet skulle påbegyndes hurtigt.

– Vi har ikke planer om at bygge på den inden for to år, men vil købe den af strategiske årsager. Det skal kommunen i så fald acceptere, fortalte Erik Steen Andersen i maj.

Kommunen accepterede ikke RVV’s tilbud, og derfor er grunden blevet genudbudt i sommermånederne. Denne gang har RVV fremlagt planer om at lave et mindre byggeri til opbevaring på grunden, oplyser direktøren.

De langsigtede planer med et opkøb af grunden er, at den vil gøre RVV i stand til at bygge eget varmeværk, så selskabet selv kan producere varmen frem for at købe varmen hos Beof og Bofa.

– Det er hele baggrunden for, at man ønsker at byde på grunden på Ved Lunden, siger RVV’s nye formand Brian Mikkelsen.

RVV’s reservelastværk ligger på nabogrunden. Det ønsker RVV i øvrigt at ombygge fra fossile brændsler til elektriske varmepumper og samtidig udnyttelse af spildvarme fra Bornholms Hospital.

 

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT