Affaldsspande fylder på fortovene: Bofa kæmper med over 100 sager

Affaldsspande fylder på fortovene: Bofa kæmper med over 100 sager
Spandene er leveret foran modtagerens bopæl, hvorefter det er eget ansvar at få flyttet dem ind på sin egen matrikel. Foto: Jesper Dollerup Merved
MILJØ | Mandag 26. august 2024 • 05:30
MILJØ | Mandag 26. august 2024 • 05:30

De nye affaldsspande er landet, men flere af dem tager stadig plads på fortovene rundt om i byerne. Bofa arbejder nu med over 100 sager med husstande, der har udfordringer med at finde plads til de tre spande.

Det er nok ikke gået manges næse forbi, at de nye affaldsspande er i gang med at blive leveret til de bornholmske husstande.

Siden begyndelsen af august har firmaet PHP-service begivet sig rundt på øen for at levere tre spande til hver husstand, og her godt en måned senere er de nået trefjerdele rundt, fortalte Bofa-direktør Jens Hjul-Nielsen, da Tidende mødte ham til Ressourcernes Dag lørdag. Spandene er leveret foran modtagerens bopæl, hvorefter det er eget ansvar at få flyttet dem ind på sin egen matrikel.

Det har langt de fleste også gjort, men når man for eksempel går en tur i Rønnes små gader, findes der fortsat en del affaldsspande, som står på fortovene. Det er vigtigt at understrege, at det nogle steder kan skyldes, at den pågældende husstand er på ferie eller lignende, men Jens Hjul-Nielsen fortæller, at Bofa har fået en del nye henvendelser i takt med, at spandene er landet hos de bornholmske husstande.

– Der er kommet mange nye sager, efter spandene er blevet leveret. Vi er stadig i kontakt med en del borgere. Jeg ved ikke præcis, hvor mange det er, men vi er nok oppe i tre cifre, som vi er i gang med at behandle nu, siger Bofa-direktøren.

Over 100 sager

Det er godt et år siden, at Bofa meddelte, at man var klar til at droppe langt de fleste af de omdiskuterede affaldsøer i byerne, men samtidig lagde man også op til en dialog med borgerne.

– Vi siger i princippet, at vi har tænkt os at give borgeren tre spande, og hvis det er i orden med borgeren, så behøver man ikke gøre noget som helst. Kan man derimod ikke håndtere den løsning, skal man kontakte os, og så indgår vi en dialog om, hvordan vi i stedet kan løse det, sagde Jens Hjul-Nielsen, da man præsenterede en mulig affaldsø-løs løsning.

I den forbindelse sendte Bofa et brev ud til de byområder, hvor man vurderede, der kunne være udfordringer med at få plads til de tre spande. Her præsenterede Bofa samtidig alternative løsninger. Det kan være at dele spande med sin nabo eller en såkaldt kassetteløsning, og så er der også steder, hvor der ikke er nogle løsninger, hvorfor man er nødt til at etablere nogle få affaldsøer i byerne.

– Vi sendte jo et brev ud sidste år til de steder, hvor vi mente, der kunne være problemer, men der er mange, der ikke reagerede, før spandene stod der. Så vi arbejder nu med de borgere på, hvordan det kan løses, siger Jens Hjul-Nielsen og understreger samtidig, at selvom der ligger over 100 sager pt, så skal de nok blive løst i tide til den 1. oktober.

Overtrædelse af vejloven

Men en ting er de borgere, der selv henvender sig, en anden ting er, hvis Bofa ikke bliver gjort opmærksom på det af borgeren selv.

– Det er klart, at hvis der er nogen, som ikke henvender sig, og vi ikke ved, at de har det her problem, så er det lidt svært. Og jeg er ret sikker på, at vi opdager nogen første gang, vi er ude at køre. Det forventer jeg i hvert fald, forklarer Bofa-direktøren.

Det nye affaldsregulativ foreskriver, at beholderne sættes frem til nærmeste vejskel tidligst dagen før tømning og senest klokken 05.00 på tømningsdagen. Beholderne må altså ikke have fast standplads på offentlige arealer, som for eksempel fortove.

Britta Detlefsen, der er projektleder hos Bofa og blandt andet har været med til at lave det nye affaldsregulativ, forklarer, at man i flere tilfælde har forsøgt at informere om reglerne, og at spandene altså ikke må stå permanent på kommunal grund.

– I så fald er det jo en overtrædelse af vejloven. Men det er vejmyndigheden hos Bornholms Regionskommune, der har ansvaret for det. Vi er sat i verden for at hente affald, og vi kan slet ikke kontrollere, hvornår de står der eller ej. Vi kan jo ikke rende rundt og agere politi i den sammenhæng, siger Britta Detlefsen, der dog godt kan se en idé i, at man samarbejder med BRK's vejmyndighed.

– Jeg kan sagtens forestille mig, at der i startfasen vil være noget samarbejde. Det giver god mening.

Jens Hjul-Nielsen forklarer, at der kan være steder, hvor vejmyndigheden har givet dispensation til, at spandene må have plads på kommunal grund, men:

– Udgangspunktet er jo, at de ikke må stå på offentlig vej permanent, og jeg ved faktisk ikke, hvad der vil ske i den pågældende situation, men jeg tænker, at vi må tage en samtale med de pågældende grundejere. Når sådanne situationer opstår, så prøver vi at løse dem, så godt vi kan.

Spandene tages først officielt i brug fra den 1. oktober, når den nye affaldsordning går i gang, og renovatøren Meldgaard A/S kommer til Bornholm. Man må dog godt benytte spanden til for eksempel pap og papir indtil da, men den bliver altså bare først tømt i løbet af oktober, når ordningen er trådt i kraft.


FÅ ABONNEMENT