Skraldespande på fortove skaber problemer: Nu skal politikerne tage stilling

Skraldespande, der tager fast plads på offentlig vej, er en udfordring, og politikerne skal nu tage stilling til, hvordan kommunen skal håndtere problematikken.
Det er et problem, at det offentlige vejareal benyttes som standplads til de nye affaldsbeholdere.
I hvert fald beder administrationen i Bornholms Regionskommune politikerne om at tage stilling til, hvorvidt og hvordan man skal håndhæve affaldsbeholdere, der tager plads på offentlige vejarealer. Det fremgår af dagsordenen til det kommende møde i natur-, miljø- og planudvalget. Det oplyses også, at man i øjeblikket modtager flere ansøgninger fra borgere, der ønsker at benytte offentlige vejarealer som standplads til deres affaldsbeholdere.
Går ikke væk af sig selv
I sidste måned kunne Tidende berette om, at Bofa havde fået en række nye sager, der skulle løses, efter at de tre nye spande fra begyndelsen af august blev rullet ud til de bornholmske husstande.
– Der er kommet mange nye sager, efter spandene er blevet leveret. Vi er stadig i kontakt med en del borgere. Jeg ved ikke præcis, hvor mange det er, men vi er nok oppe i tre cifre, som vi er i gang med at behandle nu, lød det i slutningen af august fra Bofas direktør, Jens Hjul-Nielsen.
Det nye affaldsregulativ foreskriver, at beholderne sættes frem til nærmeste vejskel tidligst dagen før tømning og senest klokken 05.00 på tømningsdagen. Beholderne må altså ikke have fast standplads på offentlige arealer, som for eksempel fortove, men alligevel ser man fortsat flere affaldsspande på fortovene i de bornholmske byer. Og regionskommunens vejmyndighed frygter altså, at problemet ikke går væk af sig selv.
"Det forventes, at beholderne ikke kun stilles ud i tømningsdøgnet, men at vejarealet også vil benyttes som standplads til beholderne, og at der ikke bliver ansøgt om dette. Særligt forventes det at se flere beholdere på fortovsarealerne i byerne, primært i de gamle byområder," lyder det blandt andet i oplægget til politikerne.
Problemer med trafikafviklingen, at gående på fortovet må træde ud på vejbanen for at passere, og at beholderne vælter og bliver til gene for trafikken, nævnes som blot nogle af de gener, skraldespandene kan medføre, hvis de får lov at stå på de offentlige vejarealer. Derudover mener man også, at det kan være skæmmende for det bornholmske bybillede.
Vil afvise ansøgninger
Derfor opfordrer administrationen politikerne til tre ting.
Først og fremmest mener man, at der bør gives afslag på alle ansøgninger om at placere affaldsbeholderne fast på offentligt vejareal. Hidtil har man afvist alle ansøgninger, da kommunen i udgangspunktet ikke ønsker at inddrage vejarealet til placering af affaldsbeholdere fra private husstande.
Administrationen er desuden nervøs for, hvilken betydning det kan få for lignende sager, hvis administrationen begynder at tillade, at det offentlige vejareal må benyttes til opbevaring af affald fra private husstande.
Den anden opfordring er lidt mere teknisk. I affaldsregulativet står der, at beholderne i forbindelse med tømning skal stilles ud til nærmeste vejskel, og at det ikke fremgår, at man må stille dem på offentlige vejarealer ved tømning.
Administrationen er dog klar over, at en del affaldsspande bliver sat på offentlig vej ved tømning, og selvom man ikke ønsker at give en generel tilladelse til, at alle må sætte deres beholdere på fortov, så vil man give en såkaldt stiltiende tilladelse. Det vil i praksis sige, at man kan sætte beholderne ud på vejarealet i forbindelse med tømning, og så længe det ikke er til gene, så forholder vejmyndigheden sig ikke til det.
"Hvis der opstår problemer, kan administrationen konkret vurdere sagen og evt. give påbud – og evt. genoverveje om muligheden for at sætte beholdere på fortov ifm. tømning ikke bør være en mulighed," lyder det i oplægget.
Mulige konsekvenser
Sidste punkt handler om, hvilke konsekvenser det skal have, hvis nogen benytter offentlige vejarealer som fast plads til sine spande.
Administrationens forslag går på, at omfanget med borgere, der benytter offentlige vejarealer som standplads, evalueres efter et halvt år, og det vurderes, om der skal udarbejdes et administrationsgrundlag, der regulerer placeringen af de nye beholdere på offentlige arealer, og hvordan dette håndhæves. Der nævnes altså ikke konkrete konsekvenser på nuværende tidspunkt.
Den nye affaldsordning går som bekendt i gang den 1. oktober, og Jens Hjul-Nielsen fortalte lørdag, at Bofa ikke kan nå at behandle nye henvendelser fra folk, der ikke har plads til de tre spande. Man kan dog hjælpe i løbet af oktober med at finde en løsning, lyder det fra Bofa-direktøren.
NYT JOB
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration