Ny miljøtrussel mod Østersøen: Det kan man gøre ved det

Ny miljøtrussel mod Østersøen: Det kan man gøre ved det
Svenske eksperter påpeger, at udledning af såkaldt gråvand udgør en miljøtrussel mod Østersøen. Foto: Marine Gastineau
NYHED | 28. APR 2025 • 14:06
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED
28. APR 2025 • 14:06

Svenske eksperter har fundet ud af, at udledninger fra brusebad og skibskøkkener sender miljøskadelige stoffer ud i havet.


For et år siden skruede både Danmark og Sverige op for indsatsen mod scrubbervand forurenet med tungmetaller og tjærestoffer, som en række skibe udleder i Østersøen. En scrubber renser skibenes røggas for svovl ved at vaske røgen, og nogle skibe udleder det forurenede vand direkte i havet. Om nogle måneder bliver det forbudt at udlede scrubbervand i danske farvande, og nu har eksperter i Sverige påpeget en ny trussel mod Østersøens miljø, og den kommer også fra skibsfarten.

Bag undersøgelsen står det tekniske universitet Chalmers tekniska högskola, som har konstateret, at udledninger fra skibes vask, brusebad og skibskøkkener indeholder en række farlige stoffer. Konkret drejer det sig om metaller, næringsstoffer og mikroplast, fortæller Transportstyrelsen, som har bestilt undersøgelsen.

– Rapporten viser, at disse udledninger i Østersøen udgør et stort potentielt miljøproblem. Det er vigtigt at fremhæve, hvad der kan gøres, siger Lina Petersson, som er miljøekspert i skibsfart hos Transportstyrelsen, i en pressemeddelelse.

En række løsninger


Der er intet forbud mod udledning af såkaldt gråvand fra skibe i svensk farvand, og hvert år udledes anslået 5,4 millioner kubikmeter gråvand fra skibe i Østersøen.

Ifølge Chalmers tekniska högskola bidrager udledninger af metaller som zink, kobber, mangan og arsen til alvorlig vandforurening. Derudover kan de høje niveauer af næringsstoffer som kvælstof og fosfor i gråvand føre til eutrofiering og iltmangel i havets økosystemer.

Forskerne fra det tekniske universitet foreslår en række foranstaltninger til at reducere de farlige forurenende stoffer. De nævner forbedret rensning af vandet, bedre håndtering af gråvand i havne, reduceret plastikforbrug om bord samt strengere regler og økonomiske incitamenter.

– Forskningen giver os ny viden, som kan hjælpe beslutningstagere med at skabe nye politikker og regler for at reducere den negative påvirkning af skibes gråvand, siger Lina Petersson.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT