Ny forening vil engagere hele Bornholm i biogassag

Ny forening vil engagere hele Bornholm i biogassag
Det nuværende biogasanlæg skal ifølge planerne tredobles. Visualisering: Ben Woodhams
NYHED | ABONNENT | 16. NOV 2023 • 19:00
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
16. NOV 2023 • 19:00

Foreningen Biogas Bornholm har holdt sit opstartsmøde.

– Vi vil gerne gøre det til en sag for hele Bornholm og ikke kun for naboerne til anlægget.

Det siger Ben Woodhams, medlem af bestyrelsen i foreningen Biogas Bornholm, som har til formål "at forhindre udvidelsen af biogasanlægget ved Aakirkeby og informere lokalsamfundet om følgerne af en eventuel udvidelse".

Foreningen har netop holdt sit første møde efter stiftelsen. Ben Woodhams fortæller, at cirka 15 personer deltog i opstartsmødet i Kontakthuset i Aakirkeby.

Ben Woodhams erkender samtidig, at det er en stor udfordring at gøre modstanden mod udvidelsen til en folkesag på Bornholm.

– Det er klart, at jo tættere man bor på anlægget, des vigtigere er det. Men det er vigtigt for os, at det er en sag for hele Bornholm. Det handler ikke kun om lugtgener og byggeriets udseende. Udfordringen er, at hvis man ikke ved noget om biogas, tror man, at det er en god idé, og at det handler om grøn energi. Men virkeligheden er en anden. Den her udvidelse handler kun om, at landbruget på Bornholm kan fortsætte med en stor griseproduktion. Det er kun få, der anerkender det og ved det, siger Ben Woodhams.

Skal være klar

Kommunalbestyrelsen besluttede i september at sætte gang i en planlægning, som muliggør den udvidelse af biogasanlægget, som ejeren, Bigadan, har ansøgt om.

Udvidelsen vil betyde en tredobling af anlæggets areal og gøre anlægget i stand til at modtage langt mere biomasse i form af gylle.

– Lige nu er projektet i en planlægningsproces, og vi venter på, hvad det næste bliver. Vi skal være klar, når der igen indkaldes til borgermøde og den næste høringsproces kommer. Vi mødes i bestyrelsen om to-tre uger for at gennemgå alle de input, vi fik på opstartsmødet. Så skal vi finde ud af, hvad vi skal, hvad vi kan, og hvad vores aktiviteter skal være i de næste tre-seks måneder, siger Ben Woodhams.

52 medlemmer

Foreningen Biogas Bornholm lancerede en hjemmeside for to uger siden, og foreningen har indtil videre fået 52 medlemmer, oplyser Ben Woodhams.

– Det er meget positivt, men vi skal selvfølgelig have flere. Vi håber at kunne skabe en bølge, hvor folk videregiver deres engagement til andre. Vi håber på den måde at få politikerne til at kigge på sagen med nye øjne. Vi synes, at vi har gjort en stor indsats indtil videre, men føler os ikke rigtig hørt.

– Vores håb er, at vi kan blive så mange for vores sag, at politikerne vil høre os og skifte mening, slutter Ben Woodhams.