Markant opbakning til stort bysamarbejde: 'Vi får bare endnu mere energi'

Markant opbakning til stort bysamarbejde: 'Vi får bare endnu mere energi'
Der var fyldt op på Restaurant Rø til igangsættereventet lørdag, hvor der blev udvekslet idéer til det fremtidige projekt. Foto: Lene Koefoed
NYHED | ABONNENT | 15. JAN 2023 • 10:30
NYHED | ABONNENT
15. JAN 2023 • 10:30

4-kløver-klyngens projekt "Vi mødes i det grønne" begynder for alvor at tage form. Lørdag blev der afholdt igangsætterevent, hvor 80 nysgerrige og engagerede klyngeborgere var mødt op.


Der var stor opbakning til 4-kløver-klyngens igangsætterevent, der blev afholdt lørdag på Restaurant Rø.

I alt 80 var tilmeldt, og alle mødte op til begivenheden, der skulle fejre, at 4-kløver-klyngen endeligt har fået finansieringen i hus til at starte projektet "Vi mødes i det grønne".

Derudover skulle det også være startskuddet til at mobilisere de frivillige kræfter til projektet.

– Det forløb rigtig godt. Alene det, at der er 80 mennesker, som har lyst til at bruge fire timer af deres lørdag, var dejligt at mærke. Folk var meget engagerede og interesserede. Faktisk overraskende meget, siger Lene Koefoed, der er formand for styregruppen.

En kæmpe optur

Klyngesamarbejdet så dagens lys i 2017, lige efter at brugsen i Nyker var lukket, og nogle år efter lukningen af skolen i Klemensker.

Det var med inspiration fra andre små lokalsamfund rundt omkring i landet, hvor man også har mistet butikker og skoler.

Godt ni millioner er der samlet ind, og med finansieringen på plads, blandt andet fra det kommunale budget for 2023, kunne man nu også involvere beboerne i Aarsballe, Klemensker, Nyker og Rø yderligere i, hvordan projektet skal bevæge sig fremad.

– Vi fortalte og orienterede overordnet om planerne, fordi for nogen var det helt nyt, og for nogen var der gået tilpas lang tid, så man måske havde glemt præcist, hvad det drejer sig om. Der var også mulighed for at komme med input til, hvad der kan være godt for vores område, og hvilke ting vi skal være opmærksomme på, og vi fik rigtig mange gode inputs, fortæller Lene Koefoed, der havde svært ved at komme ned på jorden efter arrangementet.

– Vi var nærmest helt høje efter arrangementet, fordi vi kunne mærke energien fra de fremmødte. Det smitter helt automatisk af på os, og vi får bare endnu mere energi og mod på at arbejde videre. Vi startede jo projektet i 2017, og der har været pauser her og der blandt andet på grund af corona, da vi skulle vente på, hvordan vi kunne få det finansieret, og der har i det hele taget været op- og nedture. Men det her var virkelig en stor optur, siger en tilfreds formand.

Vil have fat i børnefamilierne

Projektets overordnede vision er at skabe fællesskab, glæde og samvær på tværs af de fire byer i klyngen, og i det hele taget knytte byerne tættere på hinanden både fysisk, social og mentalt.

Og det ønske delte mange af de fremmødte borgere, fortæller Lene Koefoed.

– Folk var meget optaget af at opbygge det her fællesskab. Mange snakkede også om, at vi skal prøve at få fat i børnefamilierne. Det er ingen hemmelighed, at de fleste, der var til stede i dag, er dem der er lidt grå i toppen.

– Det er en stor udfordring, for vi har kun en skole her i klyngen i Nyker, og det er langt fra alle børn herfra, der går på skolen. De er fordelt rundt på alle skolerne på Bornholm, så det er rigtig svært at få etableret et fællesskab med familierne, siger hun.

Man vil derfor arbejde videre på at gøre klyngen endnu mere attraktiv for dem, der allerede bor der, men også tilflyttere og potentielle nye tilflyttere. Et led i den vision er at skabe fælles aktiviteter, og så er man i 4-kløver-klyngen og meget optaget af at inddrage naturen.

– Det falder godt i tråd med den tendens, der er lige nu, hvor folk har fået øjnene mere op for naturen. På sin vis gik vi i sted under corona-pandemien, men på den anden side, fandt vi ud af, at det er spot on, at vi inddrager naturen så meget i vores projekt, fortæller Lene Koefoed.

Det er dette skitseprojekt, der nu skal arbejdes videre på i klyngeprojektet. Man kan dog endnu ikke sige, hvor og hvornår de første byggeaktiviteter går i gang. Illustrationsfoto


Samarbejde med kommunen

Nu skal 4-kløver-klyngen i gang med at se på, hvordan projektet skal skride fremad.

Men det er endnu svært at sige præcis, hvornår der kommer til at ske hvad. Det fortalte Lene Koefoed, da Tidende snakkede med hende tidligere på måneden. 

– Vi har nu et samarbejde med BRK, fordi vi har fået finansiering derfra. Det betyder, at der er blevet tilknyttet en kommunal projektleder, og vi skal nu finde vi ud af, hvordan den videre proces skal være. Vi er samtidig blevet en del af en områdefornyelse med nogle penge fra staten. Vi er derfor lidt i to lejre, idet vi har vores projekt, og så er vi en del af en områdefornyelse. De to ting skal spille sammen, for der er selvfølgelig nogle rammer og regler, man skal forholde sig til med pengene fra staten.

– Konstruktionen i samarbejdet skal vedtages i kommunalbestyrelsen i marts, så på den måde kommer der igen noget, vi må afvente, lød det fra Lene Koefoed. 

Blandt de 80 fremmødte til lørdagens event var blandt andre borgmester Jacob Trøst, der med bopæl i Klemensker er en del af klyngen, og arrangementet blev ledet ved facilitator Anne Thomas, der er direktør for Center for Regional- og Turismeforskning.