Kalder til kamp mod måger: Et kæmpe problem

Kalder til kamp mod måger: Et kæmpe problem
Gudhjem Erhverv har søgt Naturstyrelsen om tilladelse til at regulere mågebestanden, og formand Søren Danig håber, at mange i især nedre Gudhjem vil gøre det samme, så styrelsen forstår omfanget af problemet. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 8. DEC 2022 • 05:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
8. DEC 2022 • 05:30

På Facebook opfordrer Gudhjems erhvervsforening så mange som muligt til at søge om tilladelse til at regulere måger. Ikke mindst i den nedre del af byen. Det skal gøre det tydeligt, hvor omfattende problemet er, siger formand Søren Danig.


Det er et velkendt fænomen, at de bornholmske måger er særdeles nærgående, ikke mindst i de populære havnebyer om sommeren. Det forsøger Gudhjem Erhverv nu at gøre noget ved. Målet er at få så mange som muligt til at søge Naturstyrelsen om tilladelse til at regulere skadevoldende vildt. Det sker blandt andet via opslag på Facebook.

– Det er primært, fordi det er et kæmpe problem om sommeren. På en eller anden vis formår mågerne at generationsnedarve deres angrebsteknikker på de spisende folk og andet godtfolk, der har nogle spisevarer i hånden. Og de terroriserer på restauranternes udendørsserveringer. Det er blevet virkelig voldsomt, den måde mågerne går til angreb på folk, når de sidder og spiser. Det er det, vi gerne vil have gjort noget ved, siger formand Søren Danig fra Gudhjem Erhverv.

Han har selv lavet et opslag i en Gudhjem-gruppe på Facebook, hvor han opfordrer medlemmerne af gruppen til at indsende en ansøgning, specielt dem der bor i den nedre del af Gudhjem. Erhvervsforeningen har allerede sendt en ansøgning, og Gudhjem By- og Museumsforening vil også søge på vegne af byens borgere, fortæller Søren Danig til Tidende.

– Jeg håber, at dem i den anden ende af de her ansøgninger bliver mere opmærksomme på problemets omfang, hvis der kommer ansøgninger fra flere steder, og især hvis der kommer fra de enkelte matrikler, siger Søren Danig.

Udgangspunktet er, at det er den enkelte grundejer, der har ansvaret for en eventuel bekæmpelse på egen matrikel, og at denne sker efter tilladelse fra Naturstyrelsen.

Problemet er blevet større

I opslaget på Facebook har Søren Danig indsat et link til det sted, hvor man skal ansøge om tilladelse til at regulere, og han har også skrevet, hvad der skal stå om årsag til ansøgningen, dyreart og den situation, der gør regulering nødvendig.

Som årsag nævner han selv fare for mennesker eller menneskers sundhed. Han fortæller, at han sidst på sæsonen sidste år mødte en kvinde, som var helt blodig i ansigtet, fordi hun var blevet angrebet af en måde.

– Det var meget voldsomt at se på, og hun var enormt ked af det og rystet, siger han.

Oplevelsen i Gudhjem er, at problemet med de nærgående og aggressive måger er blevet større. Tidligere var det i nogen grad isoleret omkring isbutikken på Gudhjem Havn, og mågerne ventede som regel på, at folk var færdige med at spise. Sådan er det ikke længere.

– Det er blevet en voldsom plage om sommeren for folk, der indtager noget på havnen. Man kan heller ikke sidde på Åsen og spise sin madpakke i fred, og de er også rykket op i Grevens Dal, når folk sidder ude på deres terrasser og spiser. Så kommer de også. Det er blevet et generelt problem, siger formanden for Gudhjem Erhverv.

Ingen har lyst til selvtægt

Om der er kommet flere måger i Gudhjem, kan Søren Danig ikke sige. Han oplever, at det er lidt årstidsbestemt, hvor stort problemet er. Sidste sommer oplevede han selv, at der på et tidspunkt næsten ikke var nogen måger, måske fordi de fandt mad et andet sted. Men de kom tilbage senere.

At opfordringen til at søge Naturstyrelsen om tilladelse til at regulere mågebestanden kommer nu, er ikke tilfældig. Når generne er der, er det for sent, for da har mågerne fået unger, og så må man ikke gøre noget.

– Det er derfor, det sker nu. Vi har snakket om det i lang tid, og så var der en borger, der hjalp med at finde der, hvor man skal lave ansøgningen og sagde til os, at så kunne vi gøre det på den vis. Så tænkte jeg, at man lige så godt kunne prøve at få nogle flere til at gøre en aktiv indsats for det, siger Søren Danig.

Hvis det ikke lykkes at få lov til at regulere mågebestanden denne gang, er der ikke andet at gøre end at vente og søge igen, mener han:

– Der er ikke andet at gøre end at gribe til selvtægt, men det er der ingen, der har lyst til. Så må vi ansøge igen næste år.