Har du får og geder til overs? Så kan de græsse her

Har du får og geder til overs? Så kan de græsse her
Lilleborg fra oven. Hvis du har geder og får, kan du sætte dem ind her fra nytår. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 26. MAJ 2024 • 19:00
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
26. MAJ 2024 • 19:00

I en svunden tid blev Lilleborg og Gamleborg brugt til at forsvare Bornholm. Nu leder staten efter geder, der kan pleje naturen og være med til at bevare de to steder som fortidsminder.

Så er chancen der, hvis du har nogle geder og får, som du gerne vil have på græs. Og chancen er endnu bedre, hvis du gerne vil have dem til at græsse på et par berømte og historiske steder.

Sagen er den, at Naturstyrelsen netop har udbudt græsningen af Lilleborg og Gamleborg i Almindingen. Fra næste nytår og fem år frem i tiden. Og at styrelsen "som udgangspunkt" gerne vil have geder til at gøre arbejdet med at holde græs, træer og buske nogenlunde nede.

Gederne skal også helst være "robuste", hedder det i det udspil til en kontrakt, som Naturstyrelsen har offentliggjort på sin hjemmeside. I den tørre del af året kan man dog også sende mindre robuste dyr ind.

I perioden fra 1. september til 1. april kan man supplere med får, hvis der er græs nok til at holde dem mætte.

Meningen med at få dyr til at græsse omkring Gamleborg og Lilleborg er også at give plads til de planter, der naturligt hører hjemme i de to steders natur.

"På denne måde øges den biologiske mangfoldighed på arealerne og fortidsmiderne holdes synlige i landskabet", forklarer Naturstyrelsen.

Arealet ved Lilleborg er på 10 hektar, dog medregnet søen, der jo nok ikke skal græsses. På Gamleborg kan fårene og gederne få lige over syv hektar at slå sig løs på.

Gamleborg fra omkring år 750 er Bornholms ældste fæstningsværk og husede øens konge i vikingetiden frem til 1050.

Borgen blev forstærket omkring 1100, men omkring 50 år senere blev fæstningen forladt til fordel for Lilleborg, der ligger cirka 700 meter nordøst for Gamleborg.

Lilleborg var kongens modstykke til Hammershus, der tilhørte ærkebiskoppen. Dens tid som fæstning blev dog kun ret kort, for i 1259 blev borgen stormet og ødelagt af fyrst Jaromir af Rügen, en allieret af den daværende ærkebiskop.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT