Forslag fra Bo42: Prisen for indsamling af affald bør afspejle mængden

Forslag fra Bo42: Prisen for indsamling af affald bør afspejle mængden
Ifølge Bo42 bør affaldsgebyrer- og afgifter differentieres, så de afspejler mængden af affald, hver borger genererer. For mange af lejerne i Bornholms største almene boligorganisation vil det betyde, at det bliver billigere, skriver direktør Ebbe Frank i et høringssvar til Bornholms nye affaldsplan. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 25. JUL 2022 • 06:00
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
25. JUL 2022 • 06:00

Differentierede affaldstakster vil både være mere retfærdige og give folk ekstra grund til at genbruge affald i stedet for at sende det på Bofa, skriver Bo42 i et høringssvar. For mange af boligorganisationens lejere vil det betyde besparelser.


En ændring af gebyrer og takster for indsamling og håndtering af affald kan både gøre dem mere retfærdige og få flere til at genanvende affald som en ressource i stedet for at aflevere det til Bofa. Det mener Bornholms største og ældste almene boligorganisation, Bo42. Tanken bliver luftet af direktør Ebbe Frank i et høringssvar til Bornholms affaldsplan for 2022-2034.

"Affaldsgebyrer og takster for indsamling- og affaldshåndtering bør afspejle de reelle omkostninger og den producerede mængde affald", skriver han blandt andet.

Med affaldsplanen lægger Bofa de overordnede rammer for det videre arbejde med at opfylde visionen om et affaldsfrit Bornholm i 2032. For at nå dette mål savner Bo42 en konkret stillingtagen til affaldsgebyrer og -takster, således at disse både tager højde for og giver incitament til, at den enkelte borger har fokus på genanvendelse af affald og ressourcer i stedet for at sende affaldet til kommunal håndtering.

"Det er optimalt, at genanvendelse sker så tæt på borgeren som muligt. For at fremme ovenstående vil vi anbefale, at affaldsgebyrer og -takster over en kort årrække ændres fra husstandsafgifter til en mere moderne differentieret afgift, der tager højde for mængde", skriver Ebbe Frank.

Billigere at indsamle affald

Bo42 har 1.200 boliger og 2.000 beboere og for mange af dem, vil differentierede gebyrer og afgifter betyde en besparelse i forhold til det, de betaler i dag, mener Ebbe Frank.

Forklaringen er ifølge høringssvaret, at der i mange almene boligafdelinger er en overvægt af små boliger, som ofte bliver beboet af enlige, ældre eller studerende, og hvor der ofte kun er en borger pr. husstand. I almene boliger på Bornholm bor der i gennemsnit cirka 1,5 borgere i en husstand. I husstande i ejerboliger er der cirka 2,6 borgere, skriver Ebbe Frank.

Han gør også opmærksom på, at indkomsten i lejebolig og almene boligafdelinger typisk er væsentligt under gennemsnittet, hvorfor forbrug og dermed affaldsproduktion er betydeligt lavere end hos en gennemsnitsborger. Dertil kommer, at almene boligafdelinger med lejeboliger typisk er organiseret i boligfællesskaber med mange boliger samlet i større enheder.

"I Bo42 består en almen boligafdeling typisk af 48 boliger, hvor der er fælles affaldscontainere, og her er det nemmere og væsentligt billigere at indsamle affald. Udgiften til renovatør skønnes at være omkring 500 kroner pr. husstand pr. år mod 1.000 kroner pr. husstand pr. år for øvrige husstande med den traditionelle spandeløsning. Desuden er selve indsamlingen også væsentlig mindre omkostningstung, da de almene boligafdelinger typisk ligger i én af de otte boligbyer, hvor afstanden er kort og koncentrationen af boliger større, hvorfor der er en klar stordriftsfordel", skriver Ebbe Frank.

Tidende har kontaktet direktør Jens Hjul-Nielsen i Bofa for at høre, om han læst Bo42's høringssvar, og om han har nogen kommentarer. Han holder ferie.