Først til mølle: Nu kan der igen søges penge til renovering

Først til mølle: Nu kan der igen søges penge til renovering
Pengene i Bygningspuljen gives til boligejere der vil energirenovere deres huse eller lejligheder. Men det er først til mølle, når puljen åbner for ansøgninger
NYHED | ABONNENT | 11. SEP 2022 • 05:30

Knap 10 millioner kroner har bornholmske boligejere allerede fået tilsagn om igennem Bygningspuljen. Nu åbner Energistyrelsen for en ny omgang.

313 boligejere på Bornholm har allerede fået tilsagn om tilskud til energirenovering af deres bolig, og om få dage åbner Energistyrelsen for næste omgang.

Det er den 14. september klokken 10, at det igen er muligt at sende en ansøgning til Bygningspuljen, hvor ejere af helårsboliger kan søge om tilskud til energirenoveringer. Tilskud uddeles efter først til mølle-princippet, så det er med at være hurtig på tasterne, og dermed kan det også betale sig at være godt forberedt, opfordrer regionskommunen i en pressemeddelelse.

En måde at forberede sig på er at gå ind på Energistyrelsens hjemmeside, sparenergi.dk. Her kan boligejere indtaste boligens adresse, og få et overslag over, hvor meget tilskud der kan gives til forskellige områder. For selvom der tales meget om at skifte ud i måden boligen opvarmes på i øjeblikket, er der mange andre renoveringen, der kan gives tilskud til. Det fortæller udviklingskonsulent Marie Wibe.

– Det er ikke kun varmepumper, man kan få tilskud til. Det drejer sig også om isolering af taget eller nye vinduer i huset.

En anden måde at forberede sig på, er at deltage i Energistyrelsens kommende webinar om Bygningspuljen. Det foregår aftenen inden åbningen af puljen, altså den 13. september fra klokken 17 til 18, hvor der vil være mulighed for at stille spørgsmål.

Mange penge på vej

Overordnet uddeler puljen tilskud til forbedringer, der får boligen til at bruge mindre energi.

– Der gives tilskud til udskiftning af oliefyr til for eksempel luft til vand varmepumpe, til efterisolering samt vinduesudskiftning. Det er forbedringer, som giver besparelser på både energiregning og CO2-udledning. Det er samtidig tiltag, som kan øge salgsværdien af huset og give øget komfort og bedre indeklima, fremgår det af kommunens pressemeddelelse.

Der kan søges tilskud til både huse og lejligheder, så længe det er helårsboliger. Sommerhuse eller huse med begrænset helårsstatus er dog ikke omfattet af muligheden.

På Energistyrelsens hjemmeside er der information om de præcise kriterier for at søge, hvad man kan få tilskud til samt hvor meget, man kan få i tilskud. Og en lang række bornholmske boligejere har allerede i tidligere puljer fået bevilliget penge til renovering, oplyser kommunen.

– Indtil videre er der i Bornholms Regionskommune givet i alt 313 tilsagn og fordelt i alt 9,9 millioner kroner.

På landsplan er der foreløbig givet tilsagn om tilskud til forbedringer for 1.157 millioner kroner, og puljen fortsætter til og med 2026, hvor der i alt er afsat lige over to en halv milliarder kroner.