Det er afgørende, at vi alle sparer på strømmen

Det er afgørende, at vi alle sparer på strømmen
Bornholms Energi og Forsyning opfordrer alle bornholmere til at spare på energien i en ny kampagne. Grafik: Beof.dk
NYHED | ABONNENT | 12. SEP 2022 • 05:30

Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre lidt, og sammen kan vi gøre en hel del, når det drejer sig om at spare på energien.

Bornholms Energi og Forsyning gør i en ny kampagne opmærksom på, hvordan bornholmerne kan gøre deres strømregning mindre.

I en oversigt på forsyningens hjemmeside fremgår det, hvor meget strøm vi bruger indenfor de enkelte områder i hjemmet. Blandt andet bruger vi hele 26 procent på underholdning, 13 procent på tøjvask og otte procent på lys.

– En familie med to forældre og to børn bruger typisk 4.500 kilowatt-timer strøm om året. Energistyrelsen har regnet ud, at det er muligt at reducere strømforbruget til 1.000 kilowatt-timer om året pr. person - uden at give afkald på komforten, lyder det på hjemmesiden.

Kampagnen kommer samtidig med Energistyrelsens landsdækkende kampagne, som skal hjælpe danskerne med gode råd til at spare på energien.

Grundlaget for kampagnen er, at forsyningssikkerheden i Danmark og Europa er under pres, og dermed skal danskerne have hjælp med at spare på energien.

– Det er afgørende, at vi alle hjælper hinanden med at spare på energien i hverdagen. Som medarbejder kan man selv være med til at mindske energiforbruget og bidrage til, at ens arbejdsplads bliver en del af løsningen på den vanskelige energisituation, vi alle oplever for tiden, forklarer Kristoffer Böttzauw, direktør i Energistyrelsen.

Energistyrelsen har derfor i første omgang udarbejdet informationsmaterialer målrettet både de offentlige og private arbejdspladser, herunder plakater med gode råd, som kan sættes op relevante steder, hvor man kan spare på energien i for eksempel kontorer, køkkener, toiletter og mødelokaler.

– Det handler om at hjælpe folk med at øge opmærksomheden. Gode vaner varer ved, og når det handler om energi, gavner de både pengepungen, klima og europæisk uafhængighed af russisk gas, siger Kristoffer Böttzauw.

De fire vigtigste råd

Selvom vi fortsat har pæne temperaturer udenfor, og det nok er de færreste der allerede nu har tændt for radiatorerne, vil Energistyrelsen og Bornholms Energi og Forsyning gerne have os til i første omgang at huske fire vigtige råd.

1) Skru ned for varmen

2) Begræns brugen af varmt vand

3) Spar på strømmen - sluk for apparater, når de ikke er i brug og for unødvendig belysning

4) Brug strømmen, når den er billigst

Derudover er det vigtigt, at man som boligejer gør sit hus klar til vinteren. Det kan for eksempel være ved at sætte tætningslister op eller få isoleret boligen bedre.

– Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre lidt, og sammen kan vi gøre en hel del, når det drejer sig om at spare energi. Det vil vi som myndighed hjælpe danskerne med, siger Kristoffer Böttzauw, direktør i Energistyrelsen.

Sådan kan du spare på energien

beof.dk finder du 20 tips og tricks, der gør strømregningen mindre. Her er et udpluk:

– Giv tørretumbleren en pause. Lad vind og sol gøre arbejdet

– Skift dine lyspærer ud med LED-lys

– Vaskemaskiner, køleskabe og frysere, der er A-mærkede sparer penge på den lange bane

– Brug mindre vand, når du koger

– Sluk lyset

– Vask ved 20 eller 30 grader

– Sluk alt der står på standby

– Tag et stopur med i badet

– Find strømtyvene

HVOR DRØMMER VI OS HEN? OM KULTUREN

Hvad skal fremtiden være, når det gælder Bornholm og kulturen. En rækker engagerede og vidende eksperter og læsere bidrager med deres bud. Send gerne dine tanker til debat@tidende.dk.

DEBAT | ABONNENT

Ø-kultur?