Ejendomsmægler: Nye regler påvirker prisen på huset

Ejendomsmægler: Nye regler påvirker prisen på huset
Udsigt over Rønnes tage. Arkivfoto: Berit Hvassum
MILJØ | Torsdag 12. september 2024 • 05:30
MILJØ | Torsdag 12. september 2024 • 05:30

Reglerne for håndtering og bortskaffelse af asbestplader får betydning for prisen på ejendomme, der har huse med eternittag. Det vurderer ejendomsmægler Kim Moore-Kofod, der allerede oplever, at købere påtaler det; også selvom taget ikke fejler noget.

De nye regler på asbestområdet kan få betydning for prisen på huset med eternittag.

Det vurderer ejendomsmægler Kim Moore-Kofod. Faktisk oplever han allerede tegn på, at usikkerheden vedrørende udgiften ved at skulle skifte eternittagene i fremtiden er blevet en del af forhandlingerne.

– Det er kommet løbende i år, hvor køberne påtaler det. Det bliver kommenteret, når vi har fremvisninger, også selvom vi prøver at sige, at taget ikke skal udskiftes foreløbig. Køber har jo en interesse i at få en god pris, så det vil blive brugt, og det bliver allerede brugt, siger Kim Moore-Kofod fra Nybolig.

Barsk overgang

Ejendomsmægleren henviser til det nye regelsæt, som Bofa vedtog fra den 1. januar i år, der foreskriver, at man kan aflevere to-tre plader om dagen eller op til 50 kilo om dagen.

Vil man aflevere mere end det, skal det over Bofas vægt i nogle godkendte big bags, og så er det mod betaling. Det koster 1.450 kroner plus moms per ton eternitplader, man afleverer. Udover Bofas nye regelsæt er der, som beskrevet i avisens spalter, fra Christiansborgs side vedtaget en autorisationsordning på asbestområdet fra 1. januar 2025; begge dele for at mindske kontakte med det potentielt farlige byggemateriale.

– Udgiften er voldsomt forhøjet fra 1. januar i år. Før kunne man køre på Bofa og aflevere sine plader vederlagsfrit. Det gør, at mange kommer til at få en kæmpe regning, og det betyder jo også, at når vi skal til at sælge husene, vil vi selvfølgelig tage højde for det, fortæller Kim Moore-Kofod, der mener, at de nye regler blev indført lidt for drastisk.

– Det er en barsk overgang, synes jeg. Folk har kun haft et lille års tid til at tage en beslutning, om taget skal skiftes ud, og hvis man nu rent økonomisk ikke har mulighed for det, så sidder man i saksen. De huse og ejendomme, som har tage med asbest, er stillet i en rigtig dårlig situation, siger ejendomsmægleren og fortsætter:

– Man kan ikke umiddelbart sige, hvad regningen er, men det vil påvirke prisen. Et mindre hus beløber sig måske kun til et par tons eternitplader, men der er jo også den faktor, at lige så snart man har noget, der er forurenet, så går der hysteri i det, for der er noget risiko i det, som man ikke rigtig kan måle.

Deler frygt

Når du skal sælge et hus med eternittag, oplever du så, at sælger kan være nervøs for, hvad det kan have af konsekvenser for prisen?

– Nej, det gør jeg egentlig ikke, og jeg vil også sige, at hvis vi kommer ud til folk og ser, at de har et eternittag, hvor de går og overvejer, om de skal skifte det ud, selvom det ser fint og fornuftigt ud, så anbefaler vi at male det i stedet, forklarer Kim Moore-Kofod og tilføjer:

– Men hvis man har et tag, som er dårligt, så bliver det selvfølgelig drøftet. Vi prøver jo at tage højde for de skavanker, huset har og sætter prisen derefter. Det er bare ikke altid, køber forstår det og tager det for gode varer.

Tidende har tidligere beskrevet, hvordan flere, heriblandt politikere, har udtrykt bekymring for, at asbestreglerne gør, at nogle vælger at gå med alternative løsninger, når tagpladerne skal bortskaffes. Ganske enkelt fordi det enten er for dyrt eller besværligt at komme af med dem. Og den frygt deler Kim Moore-Kofod.

– Der sker jo blot det, at der findes kreative muligheder, hvor folk deponerer det selv. Det er ikke lovligt på nogen måde, men det frygter jeg. Og nogle steder på landet er der jo store ejendomme med rigtig mange plader, som skal af med det, så det bliver et problem. Jeg håber i hvert fald, at politikerne tager det med i drøftelserne.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT