De yngler på Bornholm: Havørnen spreder sig over stadig mere af Danmark

NOTITS | MILJØ | Onsdag 21. december 2022 • 06:38
Af:
Ritzau
NOTITS | MILJØ | Onsdag 21. december 2022 • 06:38

Bestanden af havørne overvåges i DOF Birdlifes Projekt Ørn. I år har der været mindst 180 unger i Danmark.


Havørnen er med sit gigantiske vingefang på op til næsten 2,5 meter et syn, der gør indtryk, hvis man ser den i naturen.

Oplevelsen er en, man kan få flere og flere steder. Efter ynglesæsonen fortsætter den med at udvide sin geografiske udbredelse i Danmark.

Det viser overvågningen af den danske bestand, som sker i Dansk Ornitologisk Forening/Birdlife Danmarks Projekt Ørn. I spidsen for projektet står Kim Skelmose.

- Vi er så heldige, at vi kan se dem rigtig mange steder i Danmark. Specielt ved søer, fjorde og vadehavet er der stor chance for at se dem, siger han.

I år har to par havørne blandt andet ynglet på Bornholm, og ubeboede småøer og holme kan blive den næste naturtype, de slår sig ned i.

Kerneområderne for den største rovfugl i dansk natur er Sydøstdanmark i almindelighed og Lolland, Falster, Sydfyn og Sydøstjylland.

Indvandringen mod nord op gennem Jylland er gået mere trægt end ventet. De seneste tendenser tyder dog på, at det nok skal komme.

Der er cirka 160 ynglepar i landet, og historien om havørnens genkomst i Danmark er ifølge Kim Skelmose et "brag af en succes".

Arten var tidligere udryddet i Danmark, men den kom tilbage i midten af 90'erne og har spredt sig mere, end man havde spået.

Det var blandt andet en målrettet bekæmpelse i slutningen af 1800-tallet, der gjorde, at havørnen blev udryddet i Danmark.

Senere gav miljøgift, som blev brugt til at bekæmpe insekter i afgrøder, den trange kår. Det er dog et overstået kapitel, og de fleste mennesker accepter i dag, at havørnen er fredet.

I år har der været mindst 180 unger i rederne hos havørnene. En halv snes er døde på grund af fugleinfluenza - særligt på Fyn. Bestanden stiger dog stille og roligt.

- Om et par år tror jeg ikke, det er usandsynligt, at vi har omkring 200 ynglepar, siger Kim Skelmose. På sigt kan tallet også blive 250.

Selv hvis det bliver tilfældet, er der dog langt op til antallet i Norge. Her er op imod 1500 ynglepar, hvilket er den største bestand i Europa.

FÅ ABONNEMENT