17 mand kæmper for at rense å efter stort gylleudslip

17 mand kæmper for at rense å efter stort gylleudslip
Arbejdet med at rense åløbet Klintebæk ved ejendommen Ellesgård på Kirkebyvej i Østermarie vil fortsætte i mange timer, oplyser brandvæsnet. Foto: presse-fotos.dk
TOPNYHED | ØSTERMARIE | 19. MAJ 2022 • 14:58
Jesper Gynther
Journalist
TOPNYHED | ØSTERMARIE
19. MAJ 2022 • 14:58

Brandvæsnet er lige nu i gang med at rense åløbet Klintebæk på Kirkebyvej i Østermarie, hvor der har været større gylleudslip.

Det fortæller brandvæsnets indsatsleder Klaus Rønne Jensen til Tidende.

Brandvæsnet blev gjort opmærksom på gylleudslippet af en borger, som havde observeret gylle og en kraftig lugt nede ved kysten, hvor åen løber ud i Østersøen. Derefter kørte brandvæsnets miljøafdeling ud og konstaterede, at der var tale om et større gylleudslip. 

Brandvæsnet har desuden fundet ud af, at gyllen kommer fra ejendommen Ellesgård, og nu er arbejdet gået i gang med at rense åløbet.

– Det er et større udslip, som vi er i gang med at håndtere. Det er et af de større gylleudslip de seneste par år, siger Klaus Rønne Jensen og oplyser, at der er flere vandtankvogne og mandskab fra Beredskabsstyrelsen, som er i gang med rensearbejdet.

– Det, vi gør, er at køre havvand i åen for at fortynde og udspule åen og den vegetation, der ligger langt åløbet. Det er en længerevarende indsats det her, siger han og gætter, at arbejdet som minimum vil fortsætte frem til i aften.

Der er i alt tale om en strækning på tre-fire kilometer af åen, som er fyldt med gylle.

Det er et af de større gylleudslip de seneste par år

Klaus Rønne Jensen, indsatsleder, brandvæsnet

Indsatslederen har endnu ikke konstateret, hvad der er årsagen til udslippet, og derfor er det også for tidligt at sige, om udslippet vil føre til en politianmeldelse.

Det er også fortsat uvist hvor meget gylle, der er sluppet ud i åløbet, men indsatslederen slår fast, at det er meget vigtigt, at gyllen bliver fjernet hurtigst muligt, da det kan have stor påvirkning på liv og vegetation.

– Derfor er vi meget opmærksomme på at få skyllet efter og fortynde det så hurtigt som muligt, siger han og fortæller, at man blandt andet pumper havvand i åløbet for at skylle det igennem, så man på et tidspunkt får klart vand igennem ned til havet.

Havvandet bliver fyldt op i vandtankvogne på Melsted havn, som så kører i pendulfart til åen. Der er i alt 16-17 mand med i indsatsen, og de kommer fra brandstationerne i Rønne, Nexø og Allinge, ligesom beredskabsstyrelsen også hjælper med at fylde vandtankvognene op, mens to lokale vognmænd med store sættevogne hælder havvand i åen.

Det er endnu for tidligt at sige, om gylleudslippet vil føre til en politianmeldelse. Foto: presse-fotos.dk


Læs også: