'Whistleblower' på spil i Rønne

'Whistleblower' på spil i Rønne
1658 – Balladen om Bornholms Befrielse’ spillede udendørs under coronaen. Arkivfoto: Kim Caspersen
NYHED | ABONNENT | 3. MAJ 2023 • 15:30
Anna Holm
Journalist
NYHED | ABONNENT
3. MAJ 2023 • 15:30

I 1658 var en whistleblower en fløjtespiller, og som sådan optræder Gunvor Reynberg i rollen som Poul Anker i teaterkoncerten ’1658 – Balladen om Bornholms Befrielse’. Under coronapandemien blev den humoristiske westernfortælling spillet på ladet af en lastvogn forskellige steder på Bornholm. Denne gang rykker skuespillerne inden døre på Rønne Theater.

Gunvor Reynberg er ny i opsætningen, når der den 12. maj er repremiere på teaterkoncerten ’1658 – Balladen om Bornholms Befrielse’ på Rønne Theater. Den rutinerede revyskuespiller er blandt andet kendt for at stå i spidsen for den populære sommerrevy i Almindingen. Hun overtager rollen som Povl Anker efter Hanne Hedelund.

Oprindeligt turnerede teaterkoncerten rundt på Bornholm på ladet af en lastvogn under coronapandemien.

– Der var nok nogle folk, der stadig var lidt nervøse og ikke kom ud. Og så var det også bare en succes, siger teaterchef Jens Svane Boutrup, der ser frem til denne gang at kunne åbne dørene til Rønne Theater.

– Det er jo nogle andre og mere rolige rammer, så tingene kommer nok lidt mere til deres ret her. Der er bedre lyd, og skuespillerne kommer ikke til at kæmpe med vind og vejr. Vi kan også sætte noget lys på og lave en mere intim stemning, end vi kunne udenfor. Men det har stadig samme energi og drive, fortæller teaterchefen, der selv har skrevet manuskriptet.

Stykket omhandler året 1658, hvor svenskerne erobrer Bornholm med kommandant Johan Prinzenskjold i spidsen. Han indtager Hammershus indtil de tre lokale stridsmænd, Villum Clausen, Jens Koefod og Povl Anker, får han styrtet, og Bornholm bliver givet tilbage til den danske Kong Frederik III.

Historien er sat op som en ægte westernfortælling og fortalt gennem 13 kendte country- og westernnumre med nye tekster.

– Vi fortæller jo i historien i hovedtræk, og så er det selvfølgelig dramatiseret og lavet sjovt. Så er der et greb i, at de store nationalhelte, der alle sammen er mænd, bliver spillet af kvinder. Det gør faktisk, at man kan skrue endnu mere op for alt muligt macho-fis, som sådan en historie også rummer med krig og heltedåd. Jeg tror slet ikke, at vi kunne give den så meget gas, hvis det var mænd, der stod der, men fordi det er kvinder, kan det noget andet. Og det er dejligt befriende at vende sådan nogle ting om, siger Jens Svane Boutrup, der mener, at historien den dag i dag stadig er aktuel.

– Vi lever på en ø, der har mange problemer og ikke så mange penge, og man kan godt blive sådan lidt bekymret for fremtiden. Der er mange nyheder, der ikke er så opmuntrende med krigen i Ukraine og inflationen. Så er det her faktisk en meget fin fortælling om, at man alligevel godt - hvis man slår sig sammen og gør tingene i fællesskab - kan have indflydelse på, hvordan verden ser ud. Selvom det er fjollet og skægt, er der en alvor neden under, og man sidder og bliver lidt rørt over fortællingen, og at det betød så meget for Bornholm at være dansk.

Som noget nyt får publikum alle sangteksterne i programmet, så man kan skråle med til kendte melodier af blandt andet Dolly Parton, Kenny Rogers og Queen.