Skør bornholmerforestilling - på den gode måde

Skør bornholmerforestilling - på den gode måde
Signe Mannov i rollen som den hårde hund og oprører Jens Kofoed. Foto: Anders Beier
NYHED | ABONNENT | 13. MAJ 2023 • 11:00
NYHED | ABONNENT
13. MAJ 2023 • 11:00

Færgejokes, masser af hits omskrevet til Bornholmsk og energisprudlende sang og skuespil. Bornholms Teater er tilbage med sin western om den bornholmske stammefortælling.

Premiere eller repremiere kalder teaterdirektør Jens Svane Boutrup og hans teaterhold genopsætningen af den tæt pakkede sangforestilling ’1658 Balladen om Bornholms Befrielse’.

Den er fyldt med masser af grin og fortællingen eller sangen om den bornholmske stammelegende – Færgeoprøret i 1658.

Dengang stod vores helte Peter Kofoed, Povl Anker og Villum Clausen sammen om at befri Bornholm ved at myrde den svenske kommandant Printzensköld (for rimenes skyld kaldet Prinsenskjold i teaterstykket) og snyde svensken ud af Hammershus. Næsten lige siden har vi været en fri dansk ø, og den historie er svær ikke at holde af. Og har man ikke historien helt klar i hukommelsen, så får man også den repeteret, så lokalpatriotismen bliver genopfrisket.

Western-fortællingen om de bornholmske helte blev første gang opført i 2020 under pandemien, hvor scenen var en mobil truck, og gæsterne selv måtte medbringe stole og holde behørig afstand. Det var stort dengang, forlød det efter repremieren fredag aften.

Men i Rønne Theater kan man blive mere intens og lyden er blevet langt stærkere – næsten for stærk af og til, hvor musikken overdøvede de sjove gendigtede bornholmske tekster til klassikere fra Johnny Cash, Peter Belli, Elvis, Queen, Dolly Parton med flere.

De fire kvindelige hovedrolleindehavere, Christine Gaski, Signe Mannov, Margit Watt-Boolsen og Gunvor Reynberg sprudler af god energi og glæde ved at synge og lave spas med den bornholmske historie.

Afbrudt af reklamer

’Lav Western af Livets Optrin’ står der på et flot skilt over scenen, og det er, hvad der sker. Skuespillerne er i klassisk westernkostume med trekantet tørklæde, denimskjorter, læderbælter og spidse støvler.

De tenderer falden på halen komedie med skæg og sjov omkring de tre bornholmske helte og deres svenske fjende Prinsenskjold, der fører sig frem med sine særlige maracas.

Uden at spolere plottet i fortællingen kan vi citere Svane Boutrups omskrivning af Queen-klassikeren Bohemian Rapsody til

– Kofoed, jeg skød en mand.

Den muntre og tætpakkede western bliver to gange afbrudt med teaterreklamer, hvor Bilhuset Elmer og Bornholms Tidende synges til skyerne af Jonas Munck Hansen og Sune Skuldbøl Vraa, der ellers primært bød på musikalsk akkompagnement på scenen.

– Efter en lang dag, hvor du været ridende, er det godt at sætte sig med Tidende, lød det til stor begejstring for hele salen og især avisens udsendte.

Med en tæt pakket sal i maj måned blev det kommende ventilationsanlæg sat i endnu højere kurs, da temperaturen steg i salen undervejs i det cirka en time lange stykke.

Knytter os sammen

Begejstringen løftede sig, da de tre helte blev lovprist til færgeordener, som den dag i dag stadig er klar, hvis Bornholm igen får brug for dem.

Stykket er en fantastisk fortælling om vores stærke bornholmske identitet som selvstændige bønder og fiskere med stærkt borgerskab og stor frihedsforståelse.

Når først Nexø, Rønne, Aakirkeby og Nyker forener sig, så er der ikke mange svenskere eller andre, der kan klare styrken. Fortællingen knytter os sammen og er formidlet, så alle - ung som erfaren - kan både grine og være med.

At vi udenfor scenen har valgt at navngive de færger, der sejlede pendulfart til Sverige efter de frihedskæmpere, der slog svenskens kommandant ihjel, knytter humoren på scenen sammen med virkeligheden.

1658 Balladen om Bornholms Befrielse’ spiller frem til 27. maj på Rønne Theater.