Vi spiser et kilo kød om ugen – her er et alternativ

Vi spiser et kilo kød om ugen – her er et alternativ
Så er der serveret! Foto: Sune Rasborg
DELUXE | ABONNENT | 12. MAR 2023 • 05:30
Af:
Sune Rasborg
DELUXE | ABONNENT
12. MAR 2023 • 05:30

Danskere spiser i gennemsnit et kilo kød om ugen. Anbefalingen er cirka 350 gram. Der er lang vej til målet, men frygt ikke – her kommer lidt hjælp.

Faktisk er det ikke kun mig, der vil hjælpe, men også en række bornholmske bønder, der er begyndt at dyrke afgrøder med et højt proteinindhold. Sammenslutningen kalder sig Foods Bornholm og har været igang i nogle år nu.

De dyrker forskellige sorter af kikærter, quinoa, bønner og linser. Fælles for de afgrøder er som nævnt, at de indeholder en mængde protein, der jo er vigtig for vores trivsel. Normalt får vi størstedelen af vores proteinindtag fra kød (ikke så mærkeligt, hvis vi gnasker os gennem et kilo dyr om ugen), men når målet er, at vi skal spise mindre kød, så giver det god mening at tage fat på at spise de her afgrøder.

De fleste har stiftet bekendtskab med hummus og falafler. Men mulighederne er ret mange. Bønner i salater, linser i dhal og kikærter kan i mange tilfælde gøre det ud for kylling – navnlig i smagen. Det er ikke for sjov, at de hedder chick peas på engelsk.

Næste gang du koger dine i forvejen udblødte kikærter, så tilsæt rodfrugter, hvidløg, timian, et lauerbærblad eller to og gem for guds skyld kogevandet. Det kan bruges som en hønsefond uden høns. Der er så meget protein i vandet, at det også kan bruges i stedet for æg, når man laver mayonnaise.

Jeg kender en dygtig grafisk designer, der i øvrigt er meget god til at lave mad, som har lavet butter chicken med kogevandet og grillede auberginer.

Der er mange, der rynker på næsen af vegetarisk mad og siger, at det ikke smager godt og så videre. Det er i nogle tilfælde rigtigt, at det ikke smager, som vi er vant til. Vi har igennem årene, hvor vi har spist tiltagende mere kød, vænnet os til en umamibombe af smag. Det er smagen af umami, som kød indeholder meget af, vi mange gange savner, når det er kødløs dag i de små hjem.

Alting tager tid at lære. Det tager også tid at lære at lave mad uden kød, der i bedste Ole Vedel-stil "tilfredsstiller os selv".

Vi skal finde ting, der smager af umami, vi skal lære at smage maden til og bruge grundsmagene salt, sødt, surt, bittert og netop umami.

Smagen af umami er lidt sværere at definere end de andre grundsmage, men det er den der rundhed og mundfylde-fornemmelse, man får, når tænderne synker ned gennem en lækker grillet bøf eller den stegte kylling.

Umami findes i et væld af ting; Selvfølgelig kød, men også kikærter, lagrede hårde oste, soltørrede tomater, svampe, gærede ting som soja og den umami-intense miso.

Jeg er begyndt at bruge en del miso i min madlavning, når tingene lige skal have et lille boost. Men frys også gerne kikærtevandet ned i mindre portioner næste gang. Det er altså ret godt at have.

En anden ting der er vigtigt, når man laver mad – og det er både med og uden kød – er at få grundsmagene til at spille op mod hinanden. Det kræver naturligvis også øvelse, men trænger vi ikke også til en udfordring, når vi nu har lavet mad på den nemme måde med kød hele livet?

Husk, når I giver jer i kast med at få smagene til at spille sammen, så vær ikke bange for det bitre. Det er lige præcis den lidt farlige og svære smag, det kan løfte retten til næste niveau.

Jeg har selv haft tendens til at bruge de proteinholdige afgrøder på samme måde. Nemlig at koge dem og putte dem i en salat, marinere dem og selvfølgelig som hummus og falafler. Men jeg stødte på en norsk pige, der har en meget populær instagramprofil, hvor hun laver lette vegetariske retter, og hun inspirerede mig til at prøve noget lidt andet. Da jeg så, hvad hun gjorde med quinoaen, så kom jeg omgående til at tænke på Indien og deres morgenmadspandekage – den kæmpestore dosa, der er lavet af linser og bliver serveret med alskens lækre krydrede ting og sager.

Man kan nemlig blende quinoa med vand og forskellige smagsgivere til en grød og stege dem på en slip let-pande. Jeg har ikke sådan en pande og har heller ikke lyst til at købe en, så jeg forsøgte mig med min gode støbejernspande – det gik ikke! Heller ikke med nummer 10 pandekage. Men så kom jeg bagepapir med olie på ned i panden. Det fungerede fint.

 

Fotos: Sune Rasborg

 

Quinoa wraps

Quinoa
200 g.

Vand
til man får en tynd grød

Hvidløg
2 fed

Salt
lidt

Olie
Hvis man steger på bagepapir. Ellers skal man stege på en tør slip let-pande

Blend alt undtagen olien til en tynd, grødagtig konsistens.

Fordel på panden – nogenlunde tyndt.

Steg ved moderart varme og vend pandekagen, når den er gylden.

Broccolipuré

Broccoli
1/2 hoved

Feta
50 g.

Olivenolie
et splash

Damp broccolien til den er mør og blend med feta og lidt olivenolie.

Smag til med salt, hvis det er nødvendigt.

Rødbedecrudité

Rødbede
1

Skræl rødbeden og skær den i de allertyndeste strimler, du kan slippe af sted med, og kom dem i isvand.

Lad dem ligge i en halv time, og nu er de sprøde. Vend dem eventuelt med lidt olie og drys med salt.

Stegte svampe

Svampe
1 til hver. Jeg har brugt portobellosvampe, men alle duer

Smør
25 g.

Olie
lidt

Rosmarin
1-2 stilke

Drys svampene med salt og steg dem i begge slags fedt sammen med rosmarinen.

Kom eventuelt noget tungt på dem under stegningen, så bliver de hurtigere gennemstegt.

Del dem i mindre stykker ved servering.

Servering

Fordel lidt puré på de lune wraps, kom svampe på sammen med lidt mere feta og persille.

Pynt med rødebedecrudité.

Her var en hurtig guide, som man kan lave om på efter lyst. Her er rig mulighed for at øve sig på tilsmagning med de fem grundsmage.