Vang er populær: Udstiller blæst omkuld

Vang er populær: Udstiller blæst omkuld
Hans-Jørn Karlsen og Merete Dick i Bixen, hvor der i sommermånederne holdes loppemarked med effekter fra flere lokale vangborgere. Foto: Holger Larsen
NYHED | ABONNENT | 30. JUL 2022 • 10:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
30. JUL 2022 • 10:30

Det er svært at opdrive en parkeringsplads ved Vang Havn, hvor blandt andet Galleri Vang har mange gæster.

Det er vanskeligt at finde en parkeringsplads på Vang Havn. Sådan har det været om sommeren i de senere år.

Vang Granitbruds og Vang Piers nye liv som aktivt frilufts- og aktivitetsområde har været med til at trække både turister og fastboende til Vang. Byen kan nu ud over de flotte scenerier også byde på to cafeer, efter at Café Solvang er kommet til, og en restaurant.

På "strøget" i Vang, mellem Ringebakkerne og Jons Kapel mod syd og Pissebækken og Hammershus mod nord, ligger Galleri Vang i det gamle stenskæreri helt ud mod Østersøen. Her kan man mærke, at Vang er populær.

Mange streger på blokken

Susanne Mortensen er denne uges udstiller, og hun sætter en streg på A4-blokken hver gang en ny gæst kommer ind i galleriet. Da Tidende stikker næsen ind tirsdag middag, er der allerede mange streger på blokken. Mange skal blot have stillet nysgerrigheden og er der kun et øjeblik, mens andre fordyber sig i udstillingen.

– I søndags var her 200 gæster, og jeg blev nærmest blæst omkuld, fortæller Susanne Mortensen.

– Galleriet ligger et fantastisk sted, og det er et fantastisk lokale. Mange mænd kigger mest på bygningen og spørger om dens historie. Her kommer virkelig mange turister, og jeg har forsøgt mig med både at tale tysk og engelsk, norsk og svensk. Men beboerne i Vang og andre bornholmere kommer også ned og kigger.

Ikke alle gæster nøjes ikke med at kigge. Nogle køber også kunst.

– Jeg har da tjent ind til huslejen, siger Susanne Mortensen, da der endnu er fire udstillingsdage tilbage.

Åbent i Bixen

Det er Vang Havn, der ejer galleriet, og Hans-Jørn Karlsen har i mange år været havnens gallerimand:

– Der kommer flere mennesker i galleriet end tidligere. Jeg tror, at det er med til at give en helt anden dynamik i byen, at vi nu har to caféer i Vang, mener Hans–Jørn Karlsen, der lidt forsigtigt kalder Galleri Vang for Bornholms bedst besøgte galleri.

Hans-Jørn Karlsen er denne tirsdag at finde i Bixen sammen med Merete Dick, der ejer ejendommen lige over for havnen, hvor Bixen ligger i en gammel hestestald.

Bixen var i mange år en sommerbutik, hvor lystbådfolket – og andre – kunne købe morgenbrød, drikkevarer, forskellige snacks med videre. Bixen fungerede samtidig som havnekontor og turistinformation.

Loppemarked

Men det er helt slut med fødevarer. Nu er her udelukkende et loppemarked, hvor Hans-Jørn Karlsen og Merete Dick sælger nogle af deres egne og andre vangeboeres ting.

– Tiden er løbet fra det med at have fødevarer her. Dels kommer der ikke så mange lystbåde som tidligere, og de store både, som kommer, har selv både fryser og køleskab om bord – som den der, siger Hans-Jørn Karlsen med et nik ud mod en lystyacht i havnen.

– Vi har åbent i Bixen næsten hver dag her i sommer. Det kommer lidt an på vejret og på, hvor mange mennesker, der er hernede, siger Hans-Jørn Karlsen.