Tusindvis af besøgende ved rekordstort høstmarked

Tusindvis af besøgende ved rekordstort høstmarked
Der var masser af opbakning ved årets marked. Foto: Sarah Thun Kristensen
KULTUR | Søndag 24. september 2023 • 19:00
KULTUR | Søndag 24. september 2023 • 19:00

Der var flere boder end nogensinde før til årets høstmarked på Melstedgård - og måske også flere mennesker.

Flaget er hejst, parkeringspladserne fyldte, stubmøllens vinger drejer rundt i et adstadigt tempo, og der er et rend af mennesker i alle aldre fra de parkerede biler og ned mod Melstedgård og den anden vej også.

Årets høstmarked er nemlig i fuld gang, og et rekordstort antal boder, lunt septembervejr og høj sol er tydeligvis noget, der kan trække bornholmerne på landbrugsmuseum sådan en søndag eftermiddag.

Der var nemlig ikke mindre end 25 eksterne sælgere, som stod parat med pileflet, stenhuggerarbejde, spiritus, marmelade, brændte mandler og alt hvad hjertet ellers kunne begære, mens arrangørerne selv stod bag blandt andet æbleflæsk, most og diverse andre måder at fejre æblet fra haven.

I et hjørne af haven står således Peter Hansen og moster æbler. Han plejede at blive kaldt Peter Post, da han tidligere i sit liv næsten nåede at arbejde 40 år hos postvæsnet. Det blev dog kun til 39 og et halvt, for det andet havde været et værre postyr, mener han. Nu er han frivillig på Melstedgård.

– Jeg tager herhen og hjælper hver onsdag formiddag, men når man lige kommer godt i gang og bliver grebet af det, så kan en formiddag jo snildt vare fra otte til 17, griner han.

– Der er ikke noget konkret klokkeslæt på sådan en formiddag.


 

84-årige Peter Hansen har været med som frivillig i ikke mindre end 15 år. Han husker, at han næsten lige var gået på pension, da de søgte en person, der kunne slå græs med en le. De kunne han jo, og han tænkte nok, at det skulle være spændende at hjælpe til.

– Dengang var vi 15-20 frivillige, som gik og hjalp med forskellige ting. Nu er vi bare to tilbage, som er faste. Men jeg ved egentlig ikke, hvorfor det er sådan.

Med tiden begyndte han at hjælpe til med andre ting end bare at klippe græsset. Så gav han en hånd med hestene eller hjalp med andet forefaldende arbejde, og nu er han efterhånden blevet fast inventar.

– Jeg tror faktisk ikke, at de kan klare den uden mig, griner han.

Han er begejstret over at være en del af Gaarden, fordi arbejdet er spændende, og han oplever at man hjælper hinanden og respekterer hinanden, uanset hvem der på papiret bestemmer og har den højeste rang. Det er nødvendigt, for der er sket mange ting på stedet de seneste 15 år.

– Det er spændende at følge, for der er mange forskellige syn på, hvad der skal ske - både på godt og ondt. Men jeg tror, at det betyder, at vi får ryddet op og vi får flyttet nogle grænser. Det er godt!

Han kommer også gerne selv med sine egne ideer, men han ved også, at det ikke nødvendigvis bliver sådan, for det er et fælles projekt. Der er masser af ting at lave særligt i højsæsonen, men selv når museet lukker ned for vinteren er der stadig nok at lave med dyrene, så han betragter det som en helårsbeskæftigelse at være frivillig.

Boblende smagsprøver

I en glaskande står en orangegul æblemost og lokker. Snupper man et shotglas i plastik fra bordet, kan man tage en flydende bid af et af plantagens æbler.

Fortsætter man lidt rundt kan man få lov at dyppe et æble i krymmel eller måske riste det på grillen med sukker og kanel.

– Undskyld, har du set et sted, hvor man kan få kandiserede æbler? Det er en mor, som er i færd med at afsøge markedet, og sandelig om der ikke også findes en bod med kandiserede æbler på pind, ligesom der kan købes gammeldags æblekage og en prisbelønnet æblecider.

– Jeg blev spurgt for nogle år siden, om jeg ville stå her med min cider, fordi det jo er æblets dag, fortæller Anders Klausen.


 

Han har lavet cider på hobbyplan siden 2011, og hvis han selv skal sige det, bliver han bedre år for år.

Der står Gudhjem Cider på hans flasker med håndskrift, og han deler rundhåndet ud af smagsprøverne på de tre forskellige slags cider, som hver især giver lidt champagne-associationer, hvilket han fortæller er meningen.

– Jeg sælger faktisk ikke min cider ellers, for jeg vil hellere dele smagsprøver ud, så jeg kan dele min viden og snakke om det, jeg synes er spændende, fortæller han.

Han har overvejet, om det kunne give mening at producerer mere og sælge sin cider, men det kræver en gård, større marker og meget mere arbejde, og han trives faktisk allerbedst med at holde det på et hobbyplan hjemme i garagen.

Ved boden på træterassen foran Gourmet Bornholm stimler folk sammen for at få en af de boblende smagsprøver, som Anders Klausen med et smil deler ud.

Boden ved siden af sælger ostesandwich, og lidt længere nede sælger Høstet deres knaldgule produkter af havtorn. På trappen sidder flere grupper i solen og snakker, spiser og drikker med udsigt over den levende græsplæne.


 

Håndlavede heste

På vej ud gennem Skafferiet passerer man et par indendørs boder. Her står Mette Rask fra Østerlars og sælger kæpheste og tøjdyr lavet af genbrugsstof.

Meget af stoffet stammer fra børnesengetøj, hun har fundet på DBA, og man får da også uværgeligt lyst til at træde nærmere og kigge på de farvestrålende heste, der er lavet i et retro design.

– Jeg kan huske, at jeg selv på en ferie i det sydfynske øhav fik lov til at få en kæphest inde i sådan en butik, hvor tingene var håndlavet. Det er faktisk den kæphest, jeg nu har brugt som inspiration, fortæller hun.

Hun kalder det for Bornholmerhesten, men hun er endnu ikke helt sikker på, hvordan hendes ting skal sælges. Men farverne tiltrækker mange nysgerrige mennesker, som lige skal se, hvad det er, hun har fundet på.

På vej ud gennem gården støder Tidendes udsendte på Thomas Pedersen, forvalter på Melstedgård. Han er begejstret over markedet, som måske har tiltrukket flere mennesker i år, end nogensinde før.

– Det har været en bragende succes. Vi kan virkelig ikke klage, for der har været masser af glade gæster, og flere af boderne har fået udsolgt. Det kommer formentlig til at gøre det nemmere at invitere folk igen næste år, når de kan huske, at her kunne man virkelig sælge noget, smiler han.

Han gætter på, at der også er mange bornholmere, der benytter dagen med gratis entre til lige at få besøgt Landbrugsmuseet.

– På den måde kan man også sige, at det er bornholmernes dag i dag, fortæller han.


 




Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT