Tidslerne mødtes igen

Tidslerne mødtes igen
Psykoterapeut Gitte Hansen under mødet på biblioteket i Rønne. Foto: Tatjana Bay
NYHED | 14. SEP 2023 • 05:30
NYHED
14. SEP 2023 • 05:30

Tirsdag afholdt kræftforeningen Tidslerne sin første tidselcafé i mange år.

Aftenens tema, da kræftforeningen Tidslerne efter nogle år for første gang igen mødtes, var angst i forbindelse med kræft, både før under og efter kræften, ved bivirkninger eller som pårørende.

Det fortæller psykoterapeut Gitte Hansen i en mail til Tidende.

I løbet af mødet på Rønne Bibliotek gennemgik hun, hvad der fysisk sker i kroppen, når den reagerer med angst, og hvad man selv kan gøre for at stoppe angsten.

– Det er vigtigt, at vores immunforsvar har overskud til at helbrede kroppen og ikke skal bruge en masse energi på angsten, slår hun fast og fortsætter:

– Mange kender til ubehaget ved at vente på en almindelig mammografi eller andre rutineundersøgelser, eller endnu værre svaret fra undersøgelserne, selv om man ikke har følt sig syg og kun er indkaldt som forebyggende. Denne venten kan være en rigtig svær tid for mange. Hvis man så får diagnosen kræft, er der mange, der bliver væltet af angst. Hvad med fremtiden? Skal jeg dø? Hvad siger prognoserne? Skal jeg have kemo? Hvad med mine børn?

– Alle disse spørgsmål kan være med til at antænde angsten. Og hvad er det så, vi selv kan gøre for ikke bare at bure os inde med angsten?

Deltagerne blev introduceret til tankefelt terapi, fortæller psykoterapeuten, som mener, at det er en fantastisk behandlingsform, hvor man kan behandle sig selv ved for eksempel angst, søvnløshed eller smerter.

Snakken gik

Efter foredraget gik snakken vældigt over kaffen og teen, hvor egne erfaringer og udfordringer blev diskuteret, oplyser hun videre.

– Det er ikke altid, man har overskud til at gøre noget aktivt selv, og derfor er det vigtigt, at vi har en forening som Tidslerne, hvor man eksempelvis kan kontakte Tidsellinjen, hvor nuværende eller tidligere kræftpatienter har tid til en snak og til at vende de udfordringer, der kan være. Der er meget hjælp at hente på Tidslernes hjemmeside med artikler og gode informationer, fortæller Gitte Hansen videre og fortsætter:

– Det er bare noget helt andet at tale ansigt til ansigt med andre. Derfor har vi nu startet Tidselcaféen, der er åben hver 2. tirsdag i måneden, indtil videre på Rønne Bibliotek. Hver tidselcafé vil have en foredragsholder, som tager et emne op. Oktober byder på Karin Christensen, som fortæller om digte og kunst som talerør, til november kommer pensioneret læge Lisbeth Boss og underviser i selvundersøgelse af bryst og modermærker. December byder på sunde julegodter.

– Har du lyst til at vide mere om Tidslerne, kan du finde os på tidslerne.dk eller på Facebook i gruppen "Tidslerne kreds Bornholm". Tidselcafé er et gratis tilbud, det er dog vigtigt at tilmelde sig via hjemmesiden Tidslerne.dk, da der er begrænset antal pladser i lokalet, slutter Gitte Hansen.