Thaideller kan blive lige så bornholmsk som saltstegte sild

Thaideller kan blive lige så bornholmsk som saltstegte sild
Aviskok Sune Rasborg giver i denne uge en opskrift på thaideller. Fotos: Sune Rasborg
DELUXE | KULTUR | Søndag 12. november 2023 • 05:30
Af:
Sune Rasborg
DELUXE | KULTUR | Søndag 12. november 2023 • 05:30

Når man som jeg skriver om den bornholmske madkultur, så er det nok på tide at åbne for etniske retter, der med tiden måske bliver ligeså bornholmske, som den saltstegte sild. Lad os hylde mangfoldigheden og ikke mindst maden, der jo altid godt kan bruge et nyt pift. Start med at lave de her fiskedeller, der i den grad er inspireret af Thailand.

Når man bevægede sig rundt på øen, da jeg var barn i firserne, så var det kun fjæset, der ligner mit eget, jeg så, kun afbrudt af de børn, der var adopterede fra andre lande.

Næsten alle havde den samme kulør, nogenlunde samme ansigtstræk og samme kommunefarvede hår. Alle spiste det samme til aftensmad og så det samme i TV. De eneste input, man fik udefra, var dem, man så i TV avisen, eller når den spændende TV-serie om storvildtjægeren, Frank Buck, der slog sine folder med at fange skurke og vilde dyr i det sydlige Malaysia og ikke mindst Singapore.

Nu er der heldigvis begyndt at blive lidt mangfoldigt i gadebilledet. Desværre er det ikke kun grundet kærlighed eller udlængsel, at de positive kulturelle indslag har slået sig ned her på vores allesammens ø. Nogle gange skyldes det desværre krige og andre modbydeligheder. Det skal da ihvertfald være vores fornemmeste opgave at sørge for, at de i det mindste har det godt, mens de er gæster i vores land – de har da allerede smagt på livets modgang, de færreste af os, priviligerede bornholmere, nogensinde kommer i nærheden af.

Samtidig skal vi også glæde os over, at mange af de ting, vi selv opsøger, når vi udforsker verden i vores ferier, pludselig er lige udenfor vores næser. Lad os, pudsigt nok, bare tage maden som et eksempel. Der er mange, der tager til Thailand på ferie – synes at maden er frisk og lækker. Nu er den tilgængelig lige her. Jeg ønsker mig flere etniske spisesteder. En indisk restaurant kunne være lækker, eller måske noget arabisk, der ikke kun er de kendte falafler eller shawarma – forstår mig ret, det smager jo godt, men jeg vil gerne have mere.

I takt med at man kan nå det meste af verden indenfor et døgn, bliver den også “mindre”, og befolkningsgrupperne kommer til at blande sig mere og mere og blive mere integrerede i hinandens kulturer. Det er ikke noget, man kan gøre noget ved – det vil uundgåeligt ske.

Det kan godt være, at der er folk, der mener, at det er noget værre noget og vil prøve at lave regler og love, der kan dæmme op for den slags, men det er lidt som at kæmpe mod fremskridtet.

Når man som jeg skriver om den bornholmske madkultur, så er det nok på tide at åbne for etniske retter, der med tiden måske bliver ligeså bornholmske, som den saltstegte sild. Lad os hylde mangfoldigheden og ikke mindst maden, der jo altid godt kan bruge et nyt pift. De fleste spiser jo de samme 14 retter igen og igen, uge efter uge, år efter år. Nu er det tid til at give den gas og være åbne for noget nyt. Start med at lave de her fiskedeller, der i den grad er inspireret af Thailand. Når du så bliver modig nok, så begynd at tale med de nye bornholmere og hør lidt om hvad de spiser.

 

Deller på Thai manér

Torskefars……………….500 g Lav det selv, hvis du kan fange en torsk – ellers køb

Mel……………………….bare en smule til at komme i farsen og vende dellerne i

Frisk chil…………………det afhænger at din tolerance

Ingefær…………………… det skal rives. Der skal ca. være som en tommeltot, når det er revet

Lime……………………….saft og skal af 11/2

Koriander…………………..1/2 bundt hakket

Hvidløg……………………..3 fed revet

Sesamolie…………………4 spsk

Salt…………………………..smag til

Olie til stegning

Nu bliver det nemt. Skær chilien (eller flere) ud i bittesmå stykker og bland det i farsen sammen med koriander, ingefæren, lime, og hvidløg.

Rør rundt og tilsæt sesamolien og lidt mel til at holde sammen på farsen. Pas på at den ikke bliver alt for fast.

Smag til med salt eller fiskesauce, hvis du er meget Thai-agtig

Form dellerne, vend dem i mel og steg dem gyldne i olien.

Sød chili sauce

Friske røde chilier………….5 stk.

Hvidløgsfed…………………3 stk.

Vand…………………………2 dl

Rørsukker………………..…1dl

Hvidvinseddike……………..1dl

Salt - 1 tsk.

Maizena (majsstivelse)

Fjern stilkene fra chilierne, og hak dem groft. Hvis du ønsker en mindre stærk sauce, kan du fjerne nogle af frøene.

Hak hvidløgene fint.

Kombiner chilier, hvidløg, vand, sukker, eddike og salt i en gryde. Bring det i kog.

Skru ned for varmen og lad det simre i ca. 10-15 minutter, indtil det er reduceret lidt.

Tilsæt maizena, og rør godt. Lad saucen simre i yderligere 2-3 minutter, indtil den tykner lidt.

Fjern gryden fra varmen og lad saucen køle af.

Blend saucen for en glattere konsistens, hvis ønsket.

Opbevar saucen i en ren, lufttæt beholder i køleskabet.

 

 

 

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT