Tegning fra 1943 har ført til misforståelser: Det kan på ingen måde være en grif

Tegning fra 1943 har ført til misforståelser: Det kan på ingen måde være en grif
Er det en grif? Er det en drage? Er det en cockatrice? Er det en lindorm? Rigsarkivets heraldiske konsulent Ronny Andersen er ikke i tvivl, og han svarer ja til to af de spørgsmål. Illustration: Bornholms Regionskommune
NYHED | ABONNENT | 5. AUG 2022 • 15:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
5. AUG 2022 • 15:30

355 år. Så længe er der gået, siden det bornholmske våbenskjold optræder første gang, og pludselig er der opstået fornyet interesse for, hvad det er for et fabeldyr, der er på våbenet. Det er Dan Busted i Nexø, der har sat gang i det hele ved at lancere tanken om, at det er en såkaldt cockatrice, der er en blanding af en drage, en slange og en hane.

Ifølge den danske udgave af det populære, brugergenererede opslagsværk Wikipedia er det en grif, der er på våbenskjoldet. En grif har krop som en løve og hoved, hals og vinger som en ørn. På Lex.dk kan man læse, at figuren i nyeste tid fejlagtigt er blevet opfattet som en grif, men i virkeligheden er en hornet lindorm, der er en menneskeædende slange eller drage, der forekommer ofte i den danske folketradition. Lex.dk er skrevet af forskere og eksperter på dansk.

Vil du have nyheder uden begrænsning?
- Få fuld adgang til Tidende.dkFørste måned 0 kr.
Herefter 99 kr./md.

Se andre abonnementer her
Opret konto

Indbetaler - jeg som giver et abonnement væk er: