Teater på pinebænken

Teater på pinebænken
Jens Svane Boutrup,
leder af Bornholms Teater, er kommet på pinebænken. Arkivfoto: Torben Østergaard Møller
NYHED | ABONNENT | 20. SEP 2023 • 19:00
NYHED | ABONNENT
20. SEP 2023 • 19:00

Bornholms Teater kommer til at gå i uvished i flere måneder i forhold til økonomien efter 2024. Egnsteateraftalen med kommunen og staten for 2025-28 bliver nemlig først afgjort til foråret.

Lederen af Bornholms Egnsteater, Jens Svane Boutrup, forstår sig i sagens natur på forestillinger, men havde ikke forestillet sig, at han skulle igennem den, han lige for tiden gennemlever, og som kan virke så langstrakt som kinesisk vandtortur. Dryp, dryp, dryp.

For hvordan ser fremtiden ud for hans teater, som jo siden 2005 har været et egnsteater, hvorfor det beror på en aftale mellem teatret, regionskommunen og staten, hvordan økonomien er?

Aftalen løber for fire år ad gangen og betyder, at kommunen modtager en statsrefusion på cirka 35 procent på sit driftstilskud til teatret i aftaleperioden. Så når teatret i 2023 modtog et kommunalt tilskud på 4,2 millioner kroner betød statsrefusionen, at nettoudgiften for kommunen kun blev på cirka 2,7 millioner kroner.

Som det tidligere har været omtalt, besluttede kommunalpolitikerne ved budgetforhandlingerne i begyndelsen af september at barbere 500.000 kroner af teatrets kommunale tilskud, hvilket på grund af statsrefusionen ville betyde, at teatret i alt ville miste op mod 800.000 kroner, har Jens Svane Boutrup tidligere forklaret i Tidende. Det endte imidlertid med, at besparelsen fra politikernes side blev trukket tilbage, fordi de ikke havde været opmærksomme på, at egnsteateraftalen med staten inkluderede 2024.

Til gengæld skal der forhandles en ny aftale for 2025-2028 på plads, og oplægget til den skal behandles på kommunalbestyrelsesmødet torsdag aften.

Det er Enhedslistens Niclas Fick fra Fritids-, Kultur- og Lokalsamfundsudvalget, der har ønsket at løfte teatrets oplæg til kommunalbestyrelsesmødet for at få en hurtig afklaring.

Af oplægget fremgår det, at Bornholm Teaters ønsker at placere én af sine to årlige forestillinger ude på øen samt at oprette et teatertilbud til børn og unge. Det gennemgående ønske er at få mere teater for de samme midler, men oplægget kan også betyde ændringer i rammevilkårene for Rønne Theater (som er en selvejende institution, som Bornholms Teater lejer sig ind på) og Bornholms Kulturskole, hvilket udvalget skulle tage stilling til. Hvad angår første del, altså at flytte en forestilling ud på øen, siger udvalget god for den, men nu bliver det altså kommunalbestyrelsen, der skal tage stilling til dramaskolen.

Bliver svært

Når det overhovedet giver mening at tale om langstrakt tortur, så skyldes det, at intet vil være sikkert for teatret, inden den næste egnsteateraftale mellem teatret og kommunen bliver endeligt forhandlet på plads til foråret og senest til april – og bliver godkendt af staten.

Besparelsen på de 500.000 kroner, som altså ikke bliver realiseret i 2024, er nu en del af overslagsårene – de tre år efter budgetåret – men det er, slår Jens Svane Boutrup fast, jo ikke noget, politikerne er decideret bundet af.

– Vi forhandler den kommende egnsteateraftale i løbet af de kommende måneder og skal senest aflevere den til staten den 1. april, siger han.

– Vi skal sammen med kommunen lave et oplæg til en færdig aftale, som bliver godkendt af staten. Og sagen er jo, at der ikke er vedtaget et budget for 2025 i kommunen, så det er ikke nagelfast, at der skal spares 500.000 kroner på os, men det er da nok den pejling, man har på det.

Hvad angår at flytte dramaskolen ind i teatrets regi, som kommunalbestyrelsen skal tage stilling til torsdag, siger teaterlederen:

– Vores forslag hviler på en uændret bevilling til os, og ellers bliver det svært at gøre, for den stilling, der skal bruges til en teaterskole, vil formentlig blive nedlagt, hvis vi bliver beskåret. Men det er svært at svare på, hvad der sker, for overslagsår er jo trods alt kun et estimat, og tingene kan ændre sig. Torsdag bliver det afgjort, om man ønsker at arbejde videre med vores forslag, men selve egnsteateraftalen går der jo lang tid før er på plads. Min pointe i forhold til det, politikerne skal beslutte torsdag, er bare, at det ville være en intelligent måde at bruge egnsteateraftalen på at flytte dramaskolen ind til os og lave en teaterskole. Det vil tilføre flere statslige midler til Bornholm, uden at det koster kommunen flere penge. Det er det, manøvren handler om, for det vil udløse en refusion for de penge, der ligger i teaterskolen. Dramaskolen får nu i omegnen af en kvart million kroner fra kommunen, men i vores regi vil det udløse penge fra staten, så det bliver til cirka 375.000 kroner.

Pengemaskine

– Men det jo ikke en ren pengemaskine og vil kræve, at projektet læner sig op ad de ting, vi laver på teatret i øvrigt, så jeg foreslår, at vi kobler den skoleteaterordning, som vi varetager for kommunen og formidler forestillinger ud til skolerne, sammen med teaterskolen. Så får eleverne både mulighed for at blive tilknyttet teaterskolen og for at opleve de forskellige forestillinger, og det vil give børne- og unge-teaterområdet et løft, siger Jens Svane Boutrup.

Og det korte af det lange er, at der faktisk går adskillige måneder, inden du aner, hvordan teatrets fremtid ser ud, hvis vi kigger længere frem end til 2024?

– Ja, det havde vi jo allerede forhandlet om i et år, men så kom budgetaftalen og disruptede det hele. Men som sagt taler vi overslagsår, og derfor er sidste ord ikke sagt i den sag, før kommunalbestyrelsen tager stilling til vores egnsteateraftale engang til februar eller marts, inden den skal sendes ind til staten. Først da kender vi vores økonomi i de kommende år på teatret, for der er jo ikke lagt budget i kommunen for årene fra 2025 og frem.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT