Stor donation kan bane vej for mere støtte: 'Vi håber, at det er et kvalitetsstempel'

Stor donation kan bane vej for mere støtte: 'Vi håber, at det er et kvalitetsstempel'
Foreningen Østersø Sonics drømmer om at lave en form for musikalsk forsamlingshus i en gammel lade på Kjøllergård i Østermarie. Det koster penge, så glæden var stor, da man fik besked om, at fonden Realdania støtter projektet med 800.000 kroner. Foto: Balladen på Kjøllergaard
NYHED | ØSTERMARIE | ABONNENT | 4. MAJ 2022 • 07:21
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ØSTERMARIE | ABONNENT
4. MAJ 2022 • 07:21

Foreningen Østersø Sonics har modtaget 800.000 kroner fra fonden Realdania til et musikalsk kraftcenter i Østermarie. Det samlede budget er på over to millioner kroner, så håbet er, at donationen også kan fungere som en blåstempling over for andre fonde.

 

Det er en omfattende opgave at omdanne en tidligere lade til et musikalsk kraftcenter, og det er ikke gjort med 800.000 kroner. Det er det beløb, som projektet Balladen har modtaget fra fonden Realdania, og som gør, at realiseringen af projektet kan gå i gang. Men det er ikke nok til at drømmen kan blive virkelighed.

– Man laver sit drømmescenarie, og så må man tilpasse det løbende. Nu hvor vi allerede har fået de her penge fra Realdania, bliver det nemmere for os at søge midler til nogle af de andre ting, for så kan fondene se, at det faktisk er et projekt, som allerede er ved at blive realiseret, og som er støttet, og at man ikke kaster sine penge efter noget, som er lidt tvivlsomt, siger Bastian Neumann Bak, som er talsmand for foreningen Østersø Sonics.

Det er foreningen, som har søgt pengene til at omdanne en gammel lade på Kjøllergård i Østermarie til en ny eventsal med blandt andet øvelokale, scene og undervisningsfaciliteter. Ambitionen er at skabe et musikalsk multiværksted i de tomme landbrugsbygninger. Bastian Neumann Bak ved endnu ikke, om pengene fra Realdania er øremærket til noget specielt, men hvis Østersø Sonics selv bestemmer, er planen klar.

– Så handler det om at bruge så mange penge som muligt på at gøre bygningen i stand til alt det, der skal ske inde i den. Lige nu er den her bygning bare en tom skal. Der skal nyt tag på, og der ryger de første måske 300.000 kroner. Så skal bygningen isoleres, og der skal trækkes nogle ledninger og alt sådan noget. Det er det, pengene skal gå til, medmindre Realdania har øremærket dem til et eller andet helt bestemt, siger Bastian Neumann Bak.

Værd at give penge til

Af ansøgningen til Realdania fremgår det, at det samlede budget for Balladen er 2,3 millioner kroner. Projektet er således ikke helt i mål med de 800.000 kroner, det har fået af Realdania. Faktisk regner talsmanden med, at den første million kroner nok ryger på at gøre bygningen klar til at blive indrettet med øvelokaler og sådan noget.

– Vi mangler stadig penge til at kunne gøre alt det, vi gerne vil i den specifikke bygning, siger han.

Bastian Neumann Bak håber, at støtten fra Realdania kan fungere som en blåstempling, der viser andre fonde og støttemuligheder, at Balladen er værd at give penge til.

– Vi kan håbe, at det er et kvalitetsstempel, som putter os i en kategori med ting, man har lyst til at støtte. Det er simpelthen sådan, at der skal være nogle, som vil finansiere det, for at det kan lade sig gøre, for der er ikke som sådan en forretningsmodel omkring det, da det er et offentligt sted, vi gerne vil lave, siger han.

Kulturelt kraftcenter

Hos Kjøllergårds ejer er den umiddelbare reaktion på donationen fra Realdania eufori og kæmpestor lykke og lettelse.

– Vi er meget glade alle sammen, siger Roald Bergmann.

Han ejer og bor på Kjøllergård sammen med sin kone, og de stiller den gamle lade til rådighed for Østersø Sonics, som han selv er medlem af. De er glade for, at foreningen har fået støtte til at lave et musikalsk forsamlingshus, for det passer godt til den vision, de har for gården.

– Det har helt fra starten været min og min kones ambition at forvandle hele Kjøllergård til et kulturelt sted, hvor der både skal være musik og litteratur og kunst og arrangementer og sådan noget. Og det har hele tiden været vores plan og håb, at der kunne være en forening, som kunne løfte det her. Det er lige direkte ned i vores strategi og vision om at forvandle Kjøllergård til et kulturelt kraftcenter, siger Roald Bergmann.