Stenbrudsgården klar til brug

Stenbrudsgården klar til brug
Helle Lindhardt og Klaus Engberg er de nye ejere af den historiske stenbrudsgård i Nexø. Foto: Anette Vestergaard
DELUXE | ABONNENT | 22. JUN 2022 • 15:30
DELUXE | ABONNENT
22. JUN 2022 • 15:30

De nye ejere af Stenbrudsgården i Nexø har med hjælp fra en restaureringsarkitekt ført det gamle industriminde tilbage til sin oprindelige form.

Stenbrudsgården i Nexø blev sidste år solgt til Klaus Engberg og Helle Lindhardt fra København. Parret har til sammen mange års erfaring indenfor ejendomsbranchen, hun som udviklingschef i ejendomsselskabet Jeudan, han som erhvervsmægler.

Stenbrudsgården var et impulskøb, siger Klaus Engberg, og fortæller at han og Helle Lindhardt arbejdede sammen i mange år, inden de blev par.

Der sker meget i Nexø lige nu

Købet af Stenbrudsgården er derfor både en investering i Nexøs og i parrets fremtid, og skete, da parret tilfældigvis passerede ejendommen i Nexøs nordlige udkant sidste sommer og så et til salg skilt.

– Jeg har familie som havde et lille sommerhus oppe i Sandvig, så jeg er kommet meget på Nordbornholm som barn. Men mit kendskab til Nexø har været ret begrænset. Jeg kan huske, at det var et lidt støvet område tilbage i 90erne, men lige nu sker der virkelig meget spændende i byen og på havnen, især på kunsthåndværkerområdet og med den nye strandpark, siger Klaus Engberg.

Med en baggrund i ejendomsbranchen tog det ikke lang tid for de to at blive enige om, at Stenbrudsgården var et unikt tilbud.

Der var musik og fadøl på stenbrudsgårdens rejsegilde tirsdag. Foto: Anette Vestergaard

 

Sådan en ejendom ville nok koste fire gange så meget i København, vurderer Klaus Engberg.

Da parret havde besluttet sig for at slå til, gik forhandlingerne med Sparekassen Bornholms Fond i gang.

De bad om at få et manifest, hvor vi skulle beskrive, hvad vi ville med gården, og det var åbenbart godt nok til, at vi fik lov til at købe Stenbrudsgården, siger Helle Lindhardt ved tirsdagens rejsegilde.

Vi vil være her tit

Parret har haft HJB, Aksel Sørensen VVS og restaureringsarkitekt Bente Lange som hovedansvarlige for ombygningen af Stenbrudsgården. Det har Helle Lindhardt og Klaus Engberg ikke fortrudt.

– Vi har haft et fremragende samarbejde med håndværkerne, som kendte bygningerne i forvejen fra istandsættelsen af længerne, fortæller han.

Restaureringsarkitekt Bente Lange måtte dykke ned i de gamle arkiver på Bornholms Museum for at leve op til fredningsmyndighedernes krav. Foto: Anette Vestergaard

 

Klaus Engberg vil gerne løfte sløret for de indledende planer med ejendommen, men understreger samtidig, at der sagtens kan komme nye grene på stammen med årene. I første omgang vil de nye ejere bruge gården til udlejning, mens de passer deres arbejde i København.

– Vi vil ikke være her hele året, men vi vil være her tit. Vi vil i første omgang leje lejlighederne ud til turister og så har vi allerede udlejet sydlængen ud til en yogainstruktør i Kulturugen. På længere sigt vil vi gerne lave aftaler på nogle lidt længere lejemål, eller måske indgå et samarbejde med Glas- og Keramikskolen om udlejning til deres førsteårselever. Men vi har ikke travlt, siger Klaus Engberg.

Sagen om den tredje flugtvej

Stenbrudsgården blev opført af Frederik den V i 1755 og er det største fredede industribyggeri på Bornholm. Gården blev ifølge Bente Lange reddet fra ruin tilbage i 90erne. Bente Lange er en af landets mest erfarne restaureringsarkitekter med tegnestue i København og Svaneke. Hun har både stor respekt for gamle bygninger, men også for nutidens myndigheder. Og hun ved, at en fredet bygning er omgærdet af et stramt regelsæt, som betyder, at selv den mindste ændring skal godkendes af Slots- og Kulturstyrelsen.

Det giver altid en række udfordringer at sætte den slags bygninger i stand, og Stenbrudsgården var ingen undtagelse. Ifølge den eksisterende plantegning var der nemlig kun to flugtveje i hovedhuset, fortæller Bente Lange.

– Det helt store issue var at få lov til at lave en ekstra flugtvej. For der skulle laves tre lejligheder, og de skal have hver sin flugtvej. Så jeg måtte ind og læse i de gamle beretninger med gotisk håndskrift inde på Bornholms Museum.

På den måde kunne hun dokumentere, at der oprindeligt havde været tre flugtveje – som dengang bare hed køkkendøre – ind mod gården på den oprindelige stenbrudsgård. Den ene blev imidlertid blokeret, da der blev bygget et bryghus vinkelret på hovedhuset.

– Og så fik vi lov til at lave den tredje flugtvej, siger hun.

Tre nye køkkener

Ud over de tre lejligheder ud mod vejen består ejendommen altså af et bryghus, samt to længer mod syd og vest. I 2016 gennemgik både den vestvendte og den sydvendte længe en gennemgribende renovering, og i dag er der varme i gulvet og ny sanitet i hele den del af ejendommen.

Derfor har Helle Lindhardt, der ligeledes har mange års erfaring med fredede ejendomme, koncentreret sig om hovedhuset. Der er opsat brandskel mellem de tre lejligheder, som loven kræver, og lavet nye køkkener. Helt præcist er der lavet to helt nye badeværelser og tre helt nye køkkener, mens to eksisterende badeværelser er totalrenoveret.

Så tæt på det oprindelige som muligt

Bente Langes job har været at sikre, at istandsættelsen af hovedhuset, der tidligere rummede Center for Regional- og Turismeforskning, er foregået efter alle kunstens regler. Hævesænkeborde, arkivskabe og akustiske vægge er fjernet og tilbage er nu en opdateret version af de tre lejligheder, der i gamle dage var beboelse for stenbrudsledelsen.

Bente Lange, som for et år siden stod for genopbygningen af Svaneke Bodega efter branden nytårsnat, har nydt arbejdet med at istandsætte den gamle stenbrudsgård i Nexø.

– Det har været en fornøjelse fra A til Z at arbejde sammen med håndværkerne, siger restaureringsarkitekten, der sammenligner opgaven på Stenbrudsgården med restaureringen af herregården Turebyholm, der ligesom Stenbrudsgården er opført omkring 1755.

Vinduerne er gjort lidt mørkere røde og de indvendige limfarver indvendig er frisket op. Mange af farverne var der i forvejen. Bente Lange har derfor tilstræbt en istandsættelse, der kom så tæt på det oprindelige som muligt.

– Det der med at komme ind til det originale, det ægte, det er min opgave. At få det troværdige frem, uden at det bliver museumsagtigt, siger hun.

Ros til håndværkerne

Håndværkerne gik i gang med arbejdet på Stenbrudsgården i starten af februar. Det har altså taget fire måneder at nå i mål, plus de småting der stadig mangler. Og det er, udover håndværkernes opfindsomhed, nok den del, de nye ejere er er mest imponerede over.

– Sådan en ombygning tager normalt fire-fem måneder, men med det arbejdspres, der er på håndværkere i København, så kommer de og laver lidt og går igen, og her løber sådan en ombygning nemt op på et år. Her har vi haft glæden af dem hele tiden. Folk har arbejdet sammen på alle niveauer. Det er sådan en smuk historie, siger Helle Lindhardt.

 

 

Frederiks Stenbrud med Stenbrudsgården nord for Nexø er det fornemste industriminde på Bornholm. Stenbruddet havde stor betydning for Nexø fra midten af 1700-tallet og frem til stenbruddets lukning i 1957.

Stenbruddet har leveret "Nexøsandsten" til mange byggerier, især i København, men også på Bornholm gennem 200 år.

 

Stenbrud og Stenbrudsgården blev reddet af Statens Bygningsfredningsfond i 1992, der satte den i stand og solgte den i 2007 til en anden stor bornholmsk fond, Sparekassen Bornholms Fond, som frem til 2020 udlejede den til Center for Regional- og Turismeforskning.

I 2021 blev Stenbrudsgården med dens 900 kvadratmeter store grundareal solgt til de nuværende ejere for 7,5 millioner kroner.