– Vi vil ikke være her hele året, men vi vil være her tit. Vi vil i første omgang leje lejlighederne ud til turister og så har vi allerede udlejet sydlængen ud til en yogainstruktør i Kulturugen. På længere sigt vil vi gerne lave aftaler på nogle lidt længere lejemål, eller måske indgå et samarbejde med Glas- og Keramikskolen om udlejning til deres førsteårselever. Men vi har ikke travlt, siger Klaus Engberg.
Sagen om den tredje flugtvej
Stenbrudsgården blev opført af Frederik den V i 1755 og er det største fredede industribyggeri på Bornholm. Gården blev ifølge Bente Lange reddet fra ruin tilbage i 90erne. Bente Lange er en af landets mest erfarne restaureringsarkitekter med tegnestue i København og Svaneke. Hun har både stor respekt for gamle bygninger, men også for nutidens myndigheder. Og hun ved, at en fredet bygning er omgærdet af et stramt regelsæt, som betyder, at selv den mindste ændring skal godkendes af Slots- og Kulturstyrelsen.
Det giver altid en række udfordringer at sætte den slags bygninger i stand, og Stenbrudsgården var ingen undtagelse. Ifølge den eksisterende plantegning var der nemlig kun to flugtveje i hovedhuset, fortæller Bente Lange.
– Det helt store issue var at få lov til at lave en ekstra flugtvej. For der skulle laves tre lejligheder, og de skal have hver sin flugtvej. Så jeg måtte ind og læse i de gamle beretninger med gotisk håndskrift inde på Bornholms Museum.