Solgt for 32.000: Stor lokal våbensamling under hammeren

Solgt for 32.000: Stor lokal våbensamling under hammeren
En "særdeles sjælden dansk/norsk hirschfænger M/1791 med bajonetfatning" var blandt de eftertragtede våben hos Bruun Rasmussen. Solgt for 32.000 kroner mandag aften. Foto: Bruun Rasmussen
NYHED | ABONNENT | 14. NOV 2022 • 21:02
NYHED | ABONNENT
14. NOV 2022 • 21:02

En stor del tidligere museumsleder Henrik Vensilds våbensamling blev mandag aften solgt på Bruun Rasmussen Kunstauktioner.

Den tidligere leder af Bornholms Museum Henrik Vensild gik bort i juli i år, men mandag fik en af hans passioner ekstra opmærksomhed på Bruun Rasmussen Kunstauktioner, for da var en stor del af hans våbensamling sat til salg.

De 50 auktionsnumre dækkede over flere end 50 våben, eftersom nogle af numrene rummede et par eller flere våben, og titlen på auktionen – "Henrik Vensilds våbensamling, del 1" – vidner om, at der vil komme endnu flere våben til salg.

Det kan Hanne Valsø Vensild, enke efter våbensamleren, da også bevidne.

– Jeg mener, det er cirka 70 våben, der bliver solgt i denne omgang, siger hun og bekræfter, at der også kommer en "del 2" med hans våben. En "del 3" kommer ikke lige umiddelbart på tale.

– Det bliver først, når jeg er død, slår hun fast.

I alt er der indleveret godt 90 våben til auktionshuset.

– Og så overlader vi det trygt til eksperterne der at finde ud af, hvordan auktionerne skal finde sted, siger hun.

Hanne Valsø Vensild fortæller, at Henrik Vensild selv på et tidspunkt arbejdede for Bruun Rasmussen Kunstauktioner som våbenkyndig.

– Jeg mener, det var op til 2011 eller -12, siger hun.

Samlede han selv på våben altid?

– Ja, det kan man godt sige. Jeg har ikke kendt ham, uden at han samlede, siger hun.

– Jeg var 19, og han var 21, da vi mødtes, og jeg tror, han begyndte at samle våben omkring 1960.

 

Den tidligere leder af Bornholms Museum Henrik Vensild gik bort i juli i år. Arkivfoto: Jacob Jepsen

Ikke en dyt

Hvor opbevarede I alle de våben?

– Jamen, de første år lå de under sofaen i en kasse, hvor vi ellers havde sengetøj, for jeg ville ikke have dem op på væggen, ler Hanne Valsø Vensild.

– Men senere hen, da vi var flyttet ind her i Storegade i Rønne, er de kommet op på væggene. Nogle i stuen, nogle ovenpå. Men nu er der så blevet tyndet ud.

Det er ikke alle våben, der er indleveret?

– Nej nej, det er derfor, jeg siger, at de sidste først kommer til salg, når jeg er død.

Er det nogle specielle våben, du har udvalgt?

– Næh. Det er bare dem, jeg bedst ku' li'!

Du er ikke kyndig på samme måde som Henrik?

– Overhovedet ikke, jeg ved ikke en dyt om dem, men dem, jeg har hængende nu, er nogle af de første, han samlede.

Gik han efter noget specielt?

– Det tør jeg kun svare på ved at at sige, at der er noget, der hedder en 1701-kårde, og de er til salg her i første omgang. Dem samlede han på. De var seriefremstillede, som de i stigende grad blev, for kongerne havde jo brug for at bevæbne deres tropper, siger Hanne Valsø Vensild.

– Men der var variationer i 1701-kården, så dem havde vi en del af.

Hun ved ikke, hvornår næste hold af våben kommer til salg.

– Alt det der er helt ude af mine hænder, det tager Henriks og mine børn sammen med auktionshuset sig af – så tager jeg mig af georginerne i haven. Dem har jeg mere forstand på, ler hun.

Kyndig kender

På sin hjemmeside bruun-rasmussen.dk fortæller auktionshuset, at man med samlingen fra Henrik Vensild roligt kan dykke ned i dansk våbenhistorie i visheden om, at indholdet er sikret af en kyndig kender.

Videre står der:

"Henrik Vensild (1942-2022) var en af de største kendere af danske pallasker. Han udgav talrige artikler om dem samt hovedværket "Dansk-Norske Militære Pallasker 1700-1866", der blev skrevet sammen med Kay W. Petersen og udgivet af Vaabenhistorisk Selskab i 2013. Henrik Vensilds arbejde var kendetegnet ved et solidt arkivarbejde, der afspejlede hans baggrund som historiker".

"Igennem sit liv bestred han poster som leder af Bornholms Museum og senere Dansk Landbrugsmuseum. Vensild var også mangeårigt medlem af Vaabenhistorisk Selskab og medstifter af Dansk Knivforening. Som pensionist var han tilknyttet Bruun Rasmussens Kunstauktioner som konsulent. Hans mange kontakter til såvel museer og samlere i Norden betød, at han var i stand til at skabe en fin samling med hovedvægten på tidlige danske blankvåben, som nu kommer på auktion".

Spændende samling  

Og den viden er med til at gøre samlingen interessant, fortæller David Utzon-Frank, der er vurderingssagkyndig hos auktionshuset.

– Man kan sige, at samlingen er interessant forstået på den måde, at der ligger et meget stort researcharbejde og akademisk arbejde bag. Henrik (Vensild, red.) har jo omdefineret flere modelbetegnelser på danske 1700-tals våben gennem sit store arbejde og research på Rigsarkivet gennem timer og timer.

– Flere af tingene er publiceret i artikler og våbenhistoriske årbøger og er kendt både nationalt og internationalt. Samlingen lægger hovedvægt på de dansk-norske ting, og da Norge stadig var en del af Danmark og havde fælles våben, så er det her også noget, der har en stor nordisk efterspørgsel. Jeg tror, vi vil se nogle ret fine hammerslag.

Auktionen starter klokken 18 mandag aften, men allerede mandag eftermiddag er nogle af tingene budt over vurderingen.

– Der er et par enkelte ting, der springer i øjnene. En dansk jægerhirsch med bajonetfatning, som nu er oppe i 34.000 kroner på næste bud (vurderet til 8.000 kroner, red.). Det er overraskende. Men den er super sjælden, og mange af tingene er rigtig sjældne, hvorfor det også kan være svært at sætte en forholdsvist præcis vurdering, for der er ikke så meget at sammenligne med. Det bliver spændende at se, hvor de endelige hammerslag ender, for materialet er rigtig interessant.

David Utzon-Frank forventer, at alle tingene bliver solgt.

– Men hvis der mod forventning er noget, der ikke bliver solgt, kommer det med i Henrik Vensild samling del 2, og så får vi justeret lidt ned på priserne, hvis det skulle ende med det. Men det tror jeg ikke.

Del 2 bliver sat til salg engang til foråret, siger David Utzon-Frank, men del 2 vil ikke umiddelbart adskille sig fra del 1.

– Vi har prøvet at fordele kvaliteterne på de forskellige auktioner, så de er nogenlunde ens.

Han fortæller, at samlingen typisk vil havne i danske og norske privatsamlinger.

Hammerslag efter auktionen

 

I alt var 50 auktionsnumre til salg.

Flere af numrene indeholdt flere våben, og derfor var der omkring 70 våben til salg i alt.

Her et et udsnit af højdespringerne, da hammerslagene var opgjort klokken 18.15:

 

Dansk/norsk hirschfænger fra 1791 med bajonetfatning.

Solgt for 32.000 kroner

Vurderet til 8.000 kroner.

50 bud

 

Jernfæstet dansk/norsk soldaterkårde fra 1705.

Solgt for 32.000

Vurderet til mellem 8.000 og 12.000 kroner.

37 bud

 

Dansk/norsk pallask fra 1750 med grebet overmalet med mønje og sort farve

Solgt for 21.000 kroner

Vurderet til mellem 10.000 og 12.000 kroner.

17 bud

 

Dansk/norsk messingfæstet soldaterkårde fra 1705.

Solgt for 21.000 kroner

Vurderet til mellem 12.000 og 15.000 kroner

18 bud

 

2 ud af de 50 auktionsnumre blev ikke solgt.

 

Kilde: bruun-rasmussen.dk