Sådan vil Nexø bruge donation på 100.000 kroner

Sådan vil Nexø bruge donation på 100.000 kroner
Det er slut for i år med sandskulpturparken, som bliver revet ned, hvorefter sandet kan genbruges til næste år. Foto: Holger Larsen
BAGGRUND | ABONNENT | 13. NOV 2022 • 16:45
Holger Larsen
Journalist
BAGGRUND | ABONNENT
13. NOV 2022 • 16:45

Erhvervsforeningen Østbornholm vil bruge penge fra sandskulpturparken til en opdatering af Nexø.

– Jeg er stolt, og jeg er stolt på Nexøs vegne. Byen har oplevet en sommer uden lige. Jeg har hørt gamle nexøborgere sige, at de aldrig har set så mange turister og besøgende i Nexø by som i år. Det er der mange grunde til, og en af dem er sandskulpturparken.

Det siger Carsten Aalling, formand for Erhvervsforeningen Østbornholm. Foreningen har fået doneret 100.000 kroner fra Nexø Sandskulpturpark, som fik en første sæson med 42.000 besøgende i de gamle DLG-bygninger på Nexø Havn.

Christian Warrer, der står bag sandskulpturparken, oplyser, at donationen er en tak for, at han fik muligheden for at etablere attraktionen i Nexø.

Carsten Aalling fortæller, at mange gode kræfter i Nexø har arbejdet sammen for, at det kunne lade sig gøre: Idémanden Georg Julin, Nexø Borgerforening, erhvervsforeningen, Nexø Havn, DLG og Møbelfabrikken, som har doneret overnatninger til kunstnerne, der har bygget skulpturerne.

– Mange ting har ført til det her. Folk har sat sig sammen og været med til at skubbe det i gang, og muligheden for at realisere sandskulpturparken hurtigt var at lave en aftale med Christian Warrer om et samarbejde. Når Christian så også viser sig at være en rar fyr, som er samarbejdsvillig og kan få nogle ting til at ske, er det bare fantastisk. Allerede da vi lavede aftalen, var Christian Warrer – hvis det blev en succes – meget motiveret for at give noget tilbage til byen, fordi den har brugt meget energi på at hjælpe med at få attraktionen op at stå, siger Carsten Aalling.

En scene og nye skilte

Erhvervsforeningens formand er imponeret over sandskulpturparkens besøgstal:

– Jeg synes, at vi har nået det, der var en ambitiøs målsætning, og så skal vi huske på, at sandskulpturparken faktisk åbnede en måned senere, end man normalt ville gøre, siger Carsten Aalling.

Er donationen øremærket til noget specielt?

– Vi har en fælles forståelse af, at pengene skal bruges til at gøre byen stadigt mere attraktiv som turistby, men også som leveby. Der er erhvervsforeningen inde på mange områder for at opdatere byen. I år har vi lavet byparken. Vi vil nu kigge muligheden for at lave en ekstra scene, og vi kan se, at vi har brug for nogle ting til at gøre det bedre at være i byen. Vi har en mangelfuld skiltning, og på nogle af orienteringsskiltene står der Nexø Kommune.

Men er det med skilte ikke en kommunal opgave?

– Vi har et godt samarbejde med kommunen, men jeg tror bare ikke, at de har nogle penge til det, og Nexø som handelsby er meget interesseret i, at vi får vist os frem. Turisterne skal være orienteret om, hvad de kan finde af både servicebutikker og spændende specialbutikker. Det er ikke så tydeligt, og det skal vi have gjort noget ved.

– Nexø skal opdateres. Det har vi meget fokus på, siger Carsten Aalling.

De "gamle" attraktioner

Noget, der også skal bruges penge og kræfter på til den kommende sæson, er markedsføring af nogle af byens "gamle attraktioner".

– Selv om der har været en stor fremgang i byen, har Nexø Museum for eksempel ikke haft den samme fremgang. Jeg havde håbet, at der ville være en afledt effekt. Når Christian Warrer har så stor succes med sandskulpturparken, er han meget indstillet på at give plads til, at vi markedsfører de andre fine ting i Nexø – jernbanemuseet, Nexø Museum, Martin Andersen Nexøs Mindestuer, sommerfugleparken. Der er nogle attraktioner, som vi skal give noget opmærksomhed. Vi skal have samlet dem og lavet en plan for, hvordan vi kan rette fokus på de attraktioner, som allerede findes i byen, slutter Carsten Aalling.

Carsten Aalling glæder sig over sandskulpturparkens donation, som skal bruges til en opdatering af Nexø. Arkivfoto: Jacob Jepsen