Regnfuld reportage fra folkemødets sidste dag: 'Folkemødet er Bornholms'

Regnfuld reportage fra folkemødets sidste dag: 'Folkemødet er Bornholms'
Vejrudsigten holdt nok en del potentielle søndagsgæster indendør. De, som troppede op til afslutningsarrangementet, undgik at sidde i regnvejr hele formiddagen, for der var ophold i bygerne undervejs. Foto: Jakob Nørmark
NYHED | ALLINGE | ABONNENT | 19. JUN 2022 • 17:27
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | ALLINGE | ABONNENT
19. JUN 2022 • 17:27

Mens de fleste toppolitikere for længst havde forladt Allinge, holdt den lokalt valgte duo Wermelin og Juel-Jensen gang i Folkemødet på dag 4 – hun med en prædiken i Allinge Kirke, og han som moderator ved en evaluering af Folkemødet.

Der hersker en anden stemning i Allinge søndag morgen på Folkemødets sidste dag, end der har gjort de andre. Væk er larmen, fadøllene og lyden af taler og debatter.

Væk er også solen og den skyfri himmel, som i stedet er blevet grå og regnfuld. Bølgerne slår ind mod havnen og får selskab af sporadiske byger. Væk er også de cirka 31.000 gæster fra Folkemødets sidste hele dag, lørdag, der ikke længere flokkes som sild i en tønde langs Havnegade ved Allinge Havn. Det er også stadig tidligt, så måske folk stadig sover. Men mange er nok taget hjem, både gæster og organisationer. For der er ikke mange begivenheder på programmet i dag, og det tegner ikke umiddelbart til, at der bliver det store fremmøde.

De fleste, der færdes på den ellers travle Havnegade, er iført regnslag og slæber deres oppakning med kurs mod kirkepladsen, hvor busserne går fra. De skal hjem. Uden for Allinge Kirke står en gruppe unge mennesker og venter på at blive hentet. Selvom det er søndag formiddag, og mange nok ikke ser frem til en lang bus- og færgetur væk fra Bornholm, er der stadig god stemning. Der er latter, og der bliver taget fællesbilleder til minde om Folkemødet 2022. Der er faktisk så meget larm og rumsteren, at kirketjeneren er meget opmærksom på at få lukket dørene hermetisk, så søndagens andagt ikke bliver forstyrret. Inde i kirken afrunder miljøminister Lea Wermelin nemlig Folkemødet fra prædikestolen for de morgenfriske, fremmødte kirkegængere, der fylder en god del af kirkebænkene op.

– Jeg glæder mig vildt meget. Det kommer af, at jeg oven på Folketingets åbning skrev en opdatering om, at naturen er en del af sproget i vores salmer. Min prædiken kommer til at handle om natur, og vi kommer til at synge "Op al den ting, som Gud har gjort, har Lea Wermelin tidligere sagt til Tidende.

Peter Juel-Jensen interviewede kompagnichef Michael Stuhr fra Politihjemmeværnskompagni Bornholm om ugens indsats ved Venstres folkemøde-evaluering, der var præget af Uffe Ellemann-Jensens død. Foto: Jakob Nørmark

Officiel afslutning

Nogle andre modige gæster trodser vejret og sætter kursen den modsatte retning, væk fra kirkepladsen og ned mod Hovedscenen, hvor der klokken 10.30 er officiel afslutning med fællessang, satire og opsamling. Pladsen foran scenen er langt fra fyldt, men der er alligevel dukket en god flok op, og under paraplyerne kigger de op på scenen. Nogle enkelte synger med, da sangerinde Kira Skov spiller sammen med Sangskattens Husorkester.

Lidt derfra i Venstres have byder Peter Juel-Jensen og Jan E. Jørgensen på deres egen afslutning, nemlig en evaluering af Folkemødet. Kredsen af fremmødte lægger ud med at mindes Uffe Ellemann-Jensen og holde et minuts stilhed for den mangeårige partileder.

Det viser sig hurtigt, at mange sidder på bænkene, fordi de undervejs vil blive inviteret op på scenen. Der er kompagnichef Michael Stuhr fra Politihjemmeværnet, der kan se tilbage på en hel uges indsats i Allinge for de lokale hjemmeværnsgrupper. Kun fem mand fra en københavnsk venskabsafdeling har bidraget til opgaven, som ellers udelukkende er løst af bornholmske hjemmeværnsfolk, fortæller Michael Stuhr, der gør sig mest bemærket ved at belære Jan E. Jørgensen om forskellen på at dirigere og regulere trafikken (det sidste er korrekt).

– Det hedder heller ikke en ”tanddirigering”, siger kompagnichefen.

Næste mand har sværere ved at skjule trætheden.

– Som I muligvis kan høre på min stemme, har der været rigtig meget gang i den hos os, hvæser ejeren af Toga Vinstue, Peter Frederiksen.

Folketingspolitikernes foretrukne vandhul i det indre København transformeres under Folkemødet til et folkeligt udskænkningssted, besøgt af hjemløse såvel som statsministre.

– Vi kan se på omsætningstallene, at vi ligger 30-40 procent over, hvad vi gjorde i 2019, fortæller værtshusejeren.

En lignende succes kan Kristoffer Gravgaard, nærværende avis’ chefredaktør, ikke fryde sig over på Folkemødet, men han glæder sig over, at det efter en afstemning er slået fast, at betalende avislæsere på Bornholm vil hedde ”abonnenter”. Det må siges at være en lille detalje i det store mediebillede, hvorfra de tilbagevendende diskussioner om, hvorvidt Folkemødet ikke burde gå på tur mellem landsdelene, bliver bragt på banen af Peter Juel-Jensen.

– Selvfølgelig kan man ikke det. Folkemødet er Bornholms, svarer Kristoffer Gravgaard, der trods forudsigeligheden i sin udmelding modtager klapsalver fra et par tilhørere, som er søgt i ly fra den tiltagende regn under havens høje træer.

Lisa Hounisen fra Jobcenter Bornholm. Foto: Line Søndergaard Hansen

De sidste holder ved

De fleste af de mange hvide telte, der gennem Folkemøde-dagene har stået opslået i store dele af byen, er lukkede og stille som graven. Bag nogle enkelte teltduge sidder stadig de sidste vedholdende deltagere fra forskellige organisationer. Mange varmer sig med en kop kaffe. Det hjælper måske både på trætheden og på temperaturen på en kølig og regnfuld søndag formiddag.

Der er dog stadig lidt leben og liv, når man bevæger sig rundt på festivalpladsen, og man kan stadig være heldig at støde på en åben stand - for eksempel Jobcenter Bornholm, hvor man i løbet af Folkemødets dage blandt andet har kunnet møde medarbejderne og tage en snak om jobmulighederne på Bornholm. Det fortæller virksomhedskonsulent Lisa Hounisen, som er en af de cirka 20 medarbejdere, der har været ved standen i løbet af dagene.

– På mange måder har det været givende at vise, at vi ikke bare sidder på kontoret, men at vi også gerne vil hjælpe, fortæller hun og tilføjer, at jobcentret også havde taget en stander en 180 udprintede og konkrete jobopslag med, som folk kunne kigge på.

– Særligt jobopslagene med pædagogstillinger var der stor interesse for.

Det er særligt børnefamilierne, de har forsøgt at henvende sig til, og dem var der flest af fredag og lørdag, fortæller Lisa Hounisen.

Hvor mange af de 180 jobs, de forventer at få afsat efter Folkemødet, kan hun ikke svare på, men hun forsikrer om, at der har været stor interesse generelt. Både fra lokale, bornholmere og folk, der overvejer at flytte til øen.

Selvom der ikke er mange åbne stande rundt om Lisa Hounisens lille skur, rumsterer der alligevel lidt. Organisationer pakker sammen, lastbiler bliver læsset med grej, scener bliver pillet fra hinanden, og frivillige kræfter arbejder med at rydde op.

Folkemødet 2022 er afsluttet.

Det blev en våd omgang for de fremmødte, da Folkemødet blev rundet af fra Hovedscenen søndag. Foto: Line Søndergaard Hansen