Orkideer og skår ved krigens hemmelige flugtrute

Orkideer og skår ved krigens hemmelige flugtrute
Randkløve skår er smukkest om morgenen i modlys. Fotos: Søren P. Sillehoved
DELUXE | ABONNENT | 28. MAJ 2022 • 10:30
Af:
Søren P. Sillehoved
DELUXE | ABONNENT
28. MAJ 2022 • 10:30

Denne vandretur er delt i to etaper. Der er både et besøg ved de berømte blomsterenge øst for Bølshavn, hvor der blandt andet er en stor bestand af de meget sjældne melede kodrivere og lysegule kantbælg. Desuden er de mange forskellige arter af orkideer på engene.

Anden etape udgår fra Ypnasted. Herfra følges stien langs kysten til Randkløve skår. Undervejs passeres Haralds Havn, hvorfra der under den tyske besættelse var en meget effektiv flugtrute for danske modstandskæmpere og jøder til Sverige. På turen opleves den smukke natur med forrevne klipper, yndige naturhavne og et rigt flor af blomster.

Første etape: Bølshavns strandenge

Bag de skærmende kystklipper ses mange små naturlige vandhuller, såkaldte ”rock pools” med havvand, der af solen bliver forvandlet til ferskvand med strandtudser og salamandre. Samtidig er der mellem vandhullerne små enge med et væld af smukke blomster. Ved første øjekast virker engene lysviolette. Det er den i det øvrige land meget sjældne melede kodriver, som her findes i tusindvis.

Den lige så sjældne lysegule kantbælg er ligeledes almindelig og vokser også andre steder på Bornholm. Man kan ligeledes finde den kødædende vibefedt, hvis fedtede blade opfanger insekter. Desuden vokser der akeleje, hjertegræs, engkabbeleje og andre spændende blomster.

 

Melet kodriver er en sjælden plante i Danmark, her findes mange tusinde.

 

Orkideerne er engenes klenodier

På tørre og stenede steder vokser den tyndaksede gøgeurt. På engene ses maj gøgeurt og plettet gøgeurt med sorte pletter på bladene. Der er ligeledes kødfarvet gøgeurt med ensfarvede spidse blade. Blomsterne er enten hvide eller lyserøde. Senere på sommeren blomstrer den sjældne sump-hullæbe med små røde blomster. Så mange forskellige arter af orkideer på et så lille område er sjældent.

 


Hvor?

Første stop er ved det sidste hus i Bølshavn på vejen mod Svaneke. Fra den lille parkeringsplads går man ud gennem hegnet og følger kysten østpå cirka 200 meter til de små enge med sine sjældne blomster.

Andet stop er i Ypnasted. Sidevej landevejen Svaneke-Gudhjem. Ved kysten ender kørevejen ved en mindre parkeringsplads, hvor turen langs klippekysten begynder. Herfra er der halvanden kilometer til Randkløve skår. Strækningen er i alt på tre kilometer, da man skal den samme vej tilbage og tager en time. Lidt mere hvis man vil holde pause og nyde naturen.

 

Anden etape. Fra Ypnasted til Randkløve skår

Fra parkeringspladsen følges vejen mod nord. De små gårde og huse har ikke forandret sig meget siden der boede fiskere, den lille havn havde i ældre dage over 10 fiskerbåde. Husene er i dag sommerhuse.

Senere bliver vejen til en smal sti langs klippekysten, i begyndelsen gennem en smuk naturskov med gøgeurter.

Stien blev anlagt omkring 1840 af det danske redningsvæsen til strandvagterne, når de om natten gik patrulje langs kysten for at advare skibene om øens farlige kyster. Redningsstien er i vore dage nedlagt, men findes stadig med navnet kyststien og kan følges lang alle øens kyster.

På turen passeres senere idylliske klipper og skær, andre steder må man forlade kyststien og gå på opdagelse ad små stier, der ender ude ved havet og små naturperler.

Kobrastien

Engang blev stien langs kysten kaldt Kobrastien. Der er forskellige forklaringer til det eksotiske navn. En journalist fra dagbladet Politiken havde under et besøg set en mand gående med en gren og en levende hugorm. Artiklen fik derfor overskriften Kobrastien. Den sande historie er mere ligetil. Da de velhavende ejere af kystens sommerhuse engang ville have telefon, var der for langt til masterne på landevejen. Man satte derfor telefonmaster fra hus til hus langs stien ved kysten. De blev leveret fra et jysk firma med navnet Kobra, det fremgik af masternes små skilte. Derfor fik stien dette navn.

 

Haralds Havn. Læg mærke til hejseværket. En nødvendighed for båden i en østlig storm.

 

Haralds Havn

Senere passerer stien en lille havn med cementmole og hejseværk til båden. Harald Hansen var fisker og boede det meste af sit liv i det gule hus, i dag et sommerhus. Under 2. verdenskrig foregik der om natten mange hemmelige transporter af danske jøder og modstandskæmpere til det neutrale Sverige og retur med svenske våben. Der blev videresendt til modstandsbevægelsen i København.

Nat efter nat ankom fiskerbåden Ramona fra Christiansø med slukkede lanterner, lydisoleret motor, og svenske flag – for en sikkerheds skyld. Ingen ved hvor mange mennesker der reddede livet via denne flugtrute, men det var mange. Harald kaldte selv havnen for ”Snug Harbor” (den stille havn), navnet hænger stadig som et skilt over døren.

 


Turens højdepunkter

Bølshavns smukke orkideer og den sjældne melede kodriver.

Ypnasteds gamle idylliske huse hvor tiden står stille.

Smukke klippeformationer med små skærgårde og lyseblåt vand.

Haralds Havn med privat mole og en spændende historie.

Randkløve skår.

 

Randkløve skår

Havnen er privat, senere på turen fører flere små stier ud til små udsigtssteder med bænke. Der passeres flere sommerhuse, og kort efter fører stien frem til en åben plads med græs. Der er ingen henvisning til Randkløve skår, bortset fra et lille skilt der fortæller, at klipperne kan være glatte. Den store revne kan ikke ses oppe fra stien, man må ud på klipperne.

Randkløve skår er 50 meter langt, 15 meter dyb og to meter bred revne, opstået efter istiden da vandstanden var højere end i dag. Skåret er altid imponerende, men en tidlig morgen med modlys oplyses revnen til spændende former. Oppe fra toppen af revnen er der en smuk udsigt over kystklipperne og Gudhjem mod nord.

Allerede i 1804 blev skåret omtalt som en seværdighed. Da den unge Holger Drachmann i 1865 besøgte Bornholm, var han ved Randkløve skår og sprang over den smalle revne. Fra sin rejsedagbog beskrev han det således. ”Jeg gjorde i går et frygteligt spring fra den ene klippe til det andet ved det brusende hav”.

Lad være med at gøre springet efter, der er bredere end man tror.

Skåret blev naturfredet i 1905. Selv om stien langs kysten fortsætter til Saltuna kan man returnere herfra, selv om det bliver en gentagelse. Smuk natur kan godt ses to gange, og klippekystens stejle og forrevne formationer med en grøn baggrund af høje slanke træer og smukke forårs blomster er bornholmsk natur i en nøddeskal.

Rigtig god tur.