Opbakning til at fjerne del af Østre Skole: 'Det er en mislykket bygning'

Opbakning til at fjerne del af Østre Skole: 'Det er en mislykket bygning'
Dele af Østre Skole er værd at bevare, andre er ikke, og ifølge Rønne Byforenings formand, Tom Jensen, giver det god mening at rive den flade bygning ud langs Svanekevej ned. Den er både grim og mislykket, mener han. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | ABONNENT | 20. SEP 2022 • 10:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
20. SEP 2022 • 10:30

Det giver god mening at rive den lave bygning ud mod Svanekevej ned, mener formanden for Rønne Byforening. Han synes til gengæld, at en tidligere kontorbygning er værd at bevare.


Når den nye ejer af den tidligere Østre Skole i Rønne går i gang med at omdanne bygningsmassen til boliger og erhverv, er der nogle af de gamle bygninger, som mere eller mindre skal blive stående, som de er. Det har kommunen besluttet efter dialog med ejeren. Det betyder samtidig, at der er dele af den gamle skole, som uden problemer kan rives ned.

Begge dele har formand Tom Jensen fra Rønne Byforening det fint med.

Der er taget politisk stilling til rammerne for en kommende lokalplan for området. Af dem fremgår det, at skolebygningen fra 1920 ud mod Pingels Allé, den fra 1910 midt i gården og gymnastiksalsbygningen fra 1939 skal bevares i større eller mindre grad. Alle andre dele er det op til ejerne, hvad de vil gøre med, deriblandt den lange, fladtagede bygning ud mod Svanekevej.

– Det er også den grimmeste af dem, det er en mislykket bygning, siger Tom Jensen.

Han er ikke bare formand for Rønne Byforening. Han er uddannet murer, kloakmester og ingeniør, har blandt andet arbejdet i teknisk forvaltning i Hasle og Rønne kommuner samt været selvstændig rådgiver og bygningskonsulent.

Helt vildt

I forhold til de dele af den tidligere skole, som kommunen ønsker bevaret, er der også opbakning fra Tom Jensen.

– Den gamle bygning ud mod Pingels Allé er jo en flot bygning, og den er hverken rådden eller dårlig. Der skal isoleres lidt, så er den kanon igen. Det er en fin idé, synes jeg. Ligeså de bygninger, der ligger inde i gården. Dem mener man åbenbart også, at man kan lave om til beboelse. Det er fint nok, siger Tom Jensen.

Bygningen på hjørnet af Pingels Allé og Østergade er ikke udpeget som en, der er værd at bevare. Da der var skole indeholdt den kontorer og lærerværelse, og i Tom Jensens øjne giver det ikke mening at rive den ned.

– Det er er en flot bygning, og den er ny. Det er vildt at rive sådan nogle bygninger ned, siger han.